Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 29 /15:31

Iš didvyrių įtariamaisiais pavirtę Alytaus ugniagesiai kaltės nejaučia: blogas reglamentavimas

Vieną dieną – ant rankų nešioti didvyriai, kitą – jau įtariamieji. Taip nutiko Alytaus padangų gamykloje „Ekologistika“ kilusio gaisro gesinimui vadovavusiam Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) vadovui Algirdui Bautroniui ir vyriausiajam specialistui Sauliui Mockevičiui. Pasak S.Mockevičiaus, savo kaltės ugniagesiai nejaučia.
Gaisras Alytuje
Alytaus gaisrininkai sakosi nežinoję, jog Alytuje veikianti „Ekologistika“ yra viena didžiausių padangų perdirbėjų Baltijos šalyse. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienį Kauno apygardos prokuratūra pranešė, kad abu Alytaus gaisrininkai įtariami netinkamai atlikę savo pareigas, dėl ko valstybė patyrė didelę žalą.

Pasak prokurorų, Valstybės tarnautojai niekaip nereagavo į bendrovės, kurioje kilo gaisras, veiklos pobūdį bei tai, kad įmonės patalpos turi būti vertinamos kaip pavojingas objektas, kurių viduje sandėliuojami bei perdirbami itin dideli kiekiai (25 tūkst. tonų per metus) degių medžiagų – nenaudojamų padangų.

Valstybės tarnautojai nepriskyrė šios bendrovės tikrintinų objektų grupei ir neįtraukė jos į metinius planinius priešgaisrinių techninių patikrinimų planus.

Taip nebuvo užtikrinta valstybinė priešgaisrinė priežiūra ir priešgaisrinis režimas nurodyto pastato dalyje, nebuvo imtasi teisinių ir techninių priemonių bei užkirstas kelias itin didelio masto gaisrui kilti. Taip pat nebuvo sudarytos sąlygos gaisrui identifikuoti, aptikti, lokalizuoti pirminėje gaisro stadijoje ir užkirsti kelią jo plitimui.

Apie tai, kad A.Bautronis iš didvyrio gali tapti įtariamuoju, galima buvo nujausti dar tuomet, kai vidinį tyrimą atlikęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) nustatė, kad priešgaisrinė apsauga „Ekologistikos“ gamykloje nebuvo užtikrinta.

VIDEO: Užgesinę gaisrą Alytuje ugniagesiai netramdė emocijų: į orą mėtė savo vadą

„Pabrėžtina tai, kad „Ekologistikoje“ priešgaisrinės priežiūros funkcija nebuvo vykdyta. (...) Įvykio likvidavimo plano šiai įmonei nebuvo sudaryta“, – tąkart sakė PAGD direktorius Saulius Greičius.

Jau tada jis patvirtino, kad už plano parengimą pagal teisės aktus atsakinga A.Bautronio vadovaujama Alytaus priešgaisrinė tarnyba, tačiau A.Bautronio atsakomybės neįžvelgė. Atvirkščiai – leido Alytaus priešgaisrinės tarnybos vadovui pačiam sėdėti prie vieno stalo ir pristatinėti išvadas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Algirdas Bautronis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Algirdas Bautronis

Pats A.Bautronis tąkart nutarė nekomentuoti priežasčių, kodėl plano nebuvo. Jis tik aiškino, kad objekto priežiūros tvarka nėra deramai reglamentuota, ypač kai pastatų savininkai keičiasi. Dabar tos pačios taktikos laikosi ir S.Mockevičius, o su A.Bautroniu trečiadienį susisiekti nepavyko.

A.Bautronis nedavė parodymų ir teisėsaugai, o S.Mockevičius liudijo.

S.Mockevičius: nėra sureguliuotas teisinis reglamentas

Įtariamuoju tapęs specialistas S.Mockevičius 15min trečiadienį aiškino esą „viskas įvyko dėl to, kad nėra sureguliuotas teisinis reglamentavimas“.

Nuo platesnių komentarų gaisrininkas susilaikė. Tik pridėjo, kad teisėsauga įtarimus pateikė neišgirdusi Alytaus ugniagesių argumentų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Mockevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Mockevičius

Tiesa, 2019 metų pabaigoje 15min lankėsi Alytaus PGT ir bendravo su S.Mockevičiumi, kai tarnyboje buvo apsilankę teisėsaugos pareigūnai ir ikiteisminiam tyrimui paėmė dokumentus bei darbo įrankius. Plačiau apie tai rašėme čia.

Tuomet ugniagesys teigė suprantantis teisėsaugos pareigūnų darbą ir kalbėjo, kad Alytaus gaisras yra proga patobulinti teisės aktus.

„Žmogus kažkaip jaustųsi, jeigu jaustųsi ką nors bloga padaręs. Jeigu tu ramus esi... Mes suprantam, kad kiekviena institucija turi savo darbą padaryti“, – tuomet 15min sakė jis.

„Šitas gaisras yra labai didelė proga ištaisyti esamas klaidas, kad to nepasikartotų. Mano nuomone, teisinis reglamentavimas turi būti pakeistas. Kaip pavyzdį noriu pasakyti – jeigu mes turime naujai pastatytą statinį, mes apie jį gauname visą informaciją iš karto, nes dalyvaujame statybos užbaigimo procedūrose.

Tačiau jeigu kalbėsime apie tokius statinius, kuriuose veiklą vykdė „Ekologistika“, įdomus dalykas tas, kad jiems iš priešgaisrinės apsaugos nereikia nei pažymos, nei mus informuoti, kad pradėjo veiklą. Vaizdžiai kalbant, jeigu kažkokioje fermoje pradėtų virti naftą, mes apie tai nieko negalėtume sužinoti. Mes neturime galimybės kažko ieškoti, nesame seklių kompanija“, – kalbėjo Alytaus PGT vyriausiasis specialistas, gaisro pradžioje laikinai ėjęs vadovo pareigas.

S.Mockevičius taip pat pridėjo, kad prie nelaimės neakivaizdžiai prisidėjo ir tarpinstitucinis nesusikalbėjimas, mat „Ekologistika“ net nebuvo įtraukta į pavojingų objektų sąrašą.

„Žurnalistai klausia: tai kaip jūs nežinojote, kad didžiausia gamykla. O iš kur aš žinau, kokia gamykla didžiausia ar padangų, ar ko? Ką, man „Google“ ieškoti, kas didžiausias gamintojas? Tuo labiau kad objektas nebuvo įtrauktas į pavojingų objektų sąrašą. Informacijos stoka ir lėmė tai, kad buvo tam tikrų neatitikčių tarp patikrinimų, iškeltų reikalavimų“, – tikino ugniagesys gelbėtojas.

N.Cesiulis veiklos iki gaisro nevertina

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, gaisrą užgesinus pats savo rankomis į orą mėtęs dabar įtariamuoju tapusį A.Bautronį, BNS sako negalintis vertinti to, kas buvo iki gaisro.

„Kas buvo iki gaisro, kas buvo tikrinta, netikrinta, kas buvo daryta, nedaryta, iš tikrųjų negaliu vertinti (...) Aš galiu kalbėti tik apie tas dešimt dienų su tais žmonėmis, su kuriais praleidau gaisre, ir mačiau, kaip tie žmonės aukojosi, kad tas gaisras būtų greičiau užgesintas“, – BNS sakė N.Cesiulis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis ir Algirdas Bautronis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis ir Algirdas Bautronis

Jis abejoja, kad atsakomybę turėtų prisiimti miesto ugniagesių vadas A.Bautronis.

„Klausimas, jeigu atsakingas vadovas, bet tikėtina, kad jis nei buvo tikrinimuose, nei jam pavaldu eiti į tikrinimus. Jeigu specialistai ko nors nepadarė, tai nepadarė, bet manau, kad leiskime teisėsaugos institucijoms išsiaiškinti ir pasakyti savo nuomonę“, – teigė Alytaus meras.

Jis taip pat teigė galintis vertinti tik dešimt gaisre praleistų dienų, kai savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos buvo paskirtas operacijų vadovu.

„Kalbant apie ugniagesių vadą, jis buvo ten nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro ar iki nakties, aš mačiau, kaip tie žmonės, kurie buvo gaisre, profesionaliai gesino gaisrą, kaip jie profesionaliai veikė, atliko savo darbus, be jokių nuostolių, kaip greitai užgesino gaisrą“, –tvirtino N.Cesiulis.

Tačiau įtarimų ugniagesiai sulaukė ne dėl blogo gaisro gesinimo, o dėl to, kad nepasirūpino priešgaisrine apsauga gamykloje iki įsiplieskiant ugniai.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Ikiteisminį tyrimą prokuratūra pradėjo spalio 17 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius