-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 17

Internautai „rado“ dujotiekio sprogimo kaltininką dar iki policijos tyrimo

Pasvalio rajone sprogus dujotiekiui, tą patį vakarą socialiniuose tinkluose pasipylė versijos, kas galėjo nutikti. Prisimindami rudenį įvykusį sprogimą „Nord Stream“ dujotiekyje, internautai ėmė svarstyti, kad tai buvęs Rusijos įvykdytas sabotažas. Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ įsitikinusi, kad incidentą greičiausiai nulėmė techninės priežastys, bet galutinį atsakymą turėtų pateikti policijos pradėtas tyrimas.
Sprogęs dujotiekis Pasvalio rajone
Kai kuriuose tinklalapiuose pikdžiugiškai džiaugiamasi, kad Rusijos nepavyko apkaltinti dėl dujotiekio sprogimo, nors šios versijos pareigūnai viešai net nesvarstė / Gintauto Gegužinsko „Facebook“ nuotr.

Komentarai – ir iš eksministro

„Įdomu, kas norėtų susprogdinti dujotiekį tarp Latvijos ir Lietuvos, – praėjus vos porai valandų po incidento, ėmė svarstyti vienas „Twitter“ vartotojas. – Tai tikriausiai tęsis, kol Rusijos pasų turėtojai bus galiausiai išspirti iš ES.“

Jo įrašas su keturiomis kilusio gaisro nuotraukomis buvo perskaitytas daugiau nei 31 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Jau tą patį vakarą po sprogimo socialiniuose tinkluose pasirodė spėliojimų, esą už jo gali stovėti Rusija
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Jau tą patį vakarą po sprogimo socialiniuose tinkluose pasirodė spėliojimų, esą už jo gali stovėti Rusija

Ukrainoje gimusio amerikiečio, buvusio lenktynininko Igorio Sushko komentaras sulaukė dar didesnio dėmesio – peržiūrėtas daugiau nei 103 tūkst. kartų. Vien vaizdo įrašą, kuriame matyti didžiulė liepsna, peržiūrėjo beveik 45 tūkst. žmonių.

„Dujotiekio sabotažas Lietuvoje, NATO narėje, – rašė jis. – Vakarai negalės amžinai dangstyti Rusijos FSB/GRU/SVR (Federalinės saugumo tarnybos / anksčiau – Vyriausiosios žvalgybos valdybos, dabar – ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Pagrindinio direktorato / Išorinės žvalgybos valdybos – red. past.) sabotažo ir teroristinių veiklų kaip ši, kad išvengtų eskalacijos.“

Į šį chorą kitą dieną po incidento įsiliejo ir įtakingas Latvijos politikas, ilgametis gynybos ministras Artis Pabrikas. Jo žodžiais, atsakomybė dėl dujotiekio sprogimo Pasvalio rajone gali tekti Rusijai.

„Rugsėjo 26 d. sprogo „Nord Stream“ dujotiekis Baltijos jūroje, sausio 13 d. – dujotiekis ES ir NATO narėje Lietuvoje, – rašė politikas savo paskyroje „Twitter“. – Pirmas įvykis susijęs su Rusija, dar anksti patvirtinti, kad antrasis įvykis yra Rusijos diversija, tačiau tikimybė – gana didelė.“

A.Pabrikas yra vienas įtakingiausių Latvijos politikų. 2004-2007 m. jis buvo užsienio reikalų, 2010-2014 ir 2018-2022 m. – gynybos ministras, pastarąsias pareigas ėjo iki gruodžio.

Estijos žiniasklaidoje pasirodė svarstymų, esą prie sprogimo galėjo prisidėti su Kremliumi siejama neonacių grupuotė „Rusič“.

Taip pat skaitykite: Kremliaus melui apie „Nord Stream“ padėjo plisti ir Lenkijos politiko padėka JAV

Kaip žinoma, Baltijos jūros dugnu nutiestas dujotiekis „Nord Stream“ buvo pažeistas rugsėjo pabaigoje. Neilgai trukus buvo iškelta versija, kad jį galėjo apgadinti Rusija.

Priežastis – greičiausiai techninė

Kaip žinoma, magistralinis dujotiekis ties Pasvaliu sprogo penktadienio pavakarę, prieš 17 val. Dėl to kilo didžiulis gaisras, 50 metrų aukščio atviros liepsnos pašvaistė apšvietė apylinkes, o sprogimo griausmas sudrebino namus, nors artimiausi stovi už bemaž kilometro.

Dėl incidento buvo uždaryta dalis kelio Šiauliai-Pasvalys, jam likviduoti buvo pasitelktos didžiulės kelių sričių specialistų pajėgos, maždaug penkioms valandoms buvo evakuota apie 80 žmonių.

Dujų tiekimas pažeistu dujotiekiu buvo iš karto nutrauktas. Pasvalio rajono ir kitiems Šiaurės Lietuvos vartotojams dujų tiekimas buvo užtikrinamas lygiagrečiai įrengtu dujotiekiu, kuris nebuvo pažeistas.

Dujų tiekimas į Latviją buvo kuriam laikui sustabdytas, bet atnaujintas tą patį vakarą, o pirmadienį atkurtas visiškai.

„Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius jau penktadienio vakarą pareiškė, kad įmonė „neturi informacijos apie tyčinę trečiųjų šalių padarytą žalą dujotiekio infrastruktūrai“.

Šeštadienį jis komentavo konkrečiau – patikslino, kad sprogimą greičiausiai sukėlė techninės priežastys: „Iš pirminės apžiūros matyti, kad gali būti tiesiog trūkusi siūlė“.

Vamzdžiai, kuriais dujos pumpuojamos ir į Latviją, įrengti 1-1,5 metro gylyje po žeme. Dujotiekis buvo nutiestas daugiau nei prieš 40 metų.

Jis esą buvo nuolat prižiūrimas, prieš kelerius metus atlikta ir vidinė diagnostika, bet pirminiai duomenys parodė, kad įvykis susijęs su „technologiniu klausimu“. N.Biknius neatmetė, kad sprogimas galėjo įvykti, pavyzdžiui, dėl vamzdyno suvirinimo siūlės defektų.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas taip pat pažymėjo, jog iš pirminių duomenų nenustatyta, kad incidentas galėjo įvykti dėl tyčinės veiklos.

Kitą dieną po sprogimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, ar tinkamai buvo atliekami dujotiekio priežiūros, remonto darbai.

Jis vykdomas dėl nusikalstamos veikos pagal Baudžiamojo kodekso 278 str. 1 d.: „Tas, kas netinkamai atliko (...) dujotiekio, naftotiekio, elektros ar ryšių linijų priežiūrą ar remontą, jeigu dėl to buvo (...) padaryta didelės turtinės žalos, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“

Panevėžio policijos ir Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro pareigūnai apžiūrėjo įvykio vietą, surinko daiktinius įrodymus.

Pareigūnai patvirtino, kad versija dėl galimos tyčinio dujotiekio pažeidimo šiuo metu nekeliama ir nėra tiriama. Be kita ko, aiškinamasi, ar vamzdžio nepažeidė remonto metu virš jo važinėjusi sunkiasvorė technika arba kitas išorinis papildomas poveikis.

„Neišėjo apkaltinti Rusijos“

Taip pasisukę įvykiai – nuo internautų spėlionių apie sabotažą iki policijos, panašu, kaip labiausiai tikėtinos tiriamos versijos dėl sprogimo techninių priežasčių, davė peno rusiškiems tinklalapiams.

Pasvalys, dujotiekis, sprogimas, dujos, Rusija/Kai kuriuose tinklalapiuose pikdžiugiškai džiaugiamasi, kad Rusijos nepavyko apkaltinti dėl dujotiekio sprogimo, nors šios versijos pareigūnai viešai net nesvarstė
Pasvalys, dujotiekis, sprogimas, dujos, Rusija/Kai kuriuose tinklalapiuose pikdžiugiškai džiaugiamasi, kad Rusijos nepavyko apkaltinti dėl dujotiekio sprogimo, nors šios versijos pareigūnai viešai net nesvarstė

„Neišėjo apkaltinti Rusijos dėl dujotiekio avarijos Lietuvoje ir potvynio Latvijoje“, – pirmadienį popiet pranešė tinklalapis „EurAsiaDaily“.

Tą pačią žinią perdavė ir tinklalapis „Doneckij tormozok“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius