Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 28

Prekybos centras: smulkinta mėsa nuo patekimo į vitriną tinkama vartoti 23 valandas (nuotraukos, papildyta spalio 29 d.)

Smulkinta mėsa, patekusi į parduotuvės vitriną, tinkama vartoti tik 23 valandas, tačiau etiketėje ant mėsos pakuotės apie tokį terminą neužsimenama. Tai paaiškėjo, kai viename prekybos centre „15min“ skaitytojos pirkta smulkinta jautiena, kelias dienas palaikyta šaldytuve, visiškai pakeitė spalvą.
Ant vilnietės Agnės pirktos ir greitai sugedusios smulkintos jautienos pakuotės nebuvo nurodytas nei jos galiojimo laikas, nei gamintojas.
Ant vilnietės Agnės pirktos ir greitai sugedusios smulkintos jautienos pakuotės nebuvo nurodytas nei jos galiojimo laikas, nei gamintojas. / 15min.lt nuotr.

Į „15min“ kreipėsi vilnietė Agnė, Kalvarijų gatvėje esančiame prekybos centre „Rimi“ penktadienį, spalio 22 dieną, pirkusi sveriamos smulkintos kiaulienos ir jautienos. Moteris stebėjosi, kad iki pirmadienio palaikyta šaldytuve jautiena pakeitė spalvą ir tapo iš pažiūros netinkama vartoti.

Tačiau tuo pat metu pirkta kiauliena nepakeitė nei spalvos, nei kvapo ir atrodė lyg šviežia. „Kaip man žinoti, koks kurios mėsos galiojimo terminas, jei jis nenurodytas ant pakuotės? Be to, nenurodyta ir kilmės šalis“, – piktinosi moteris.

Galioja 23 valandas

„Rimi Lietuvos“ atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bagdonaitė aiškino, kad visos smulkintos mėsos tinkamumo terminas yra 23 val., laikant ją nuo 0 iki +2 laipsnių temperatūroje. J.Bagdonaitės teigimu, 23 val. skaičiuojamos nuo to laiko, kai mėsa patenka į parduotuvės vitriną.

„Smulkintą ir atšaldytą mėsą, pirktą parduotuvėje, reikėtų suvartoti iš karto, nes ją gabenant   į namus pažeidžiamas temperatūrinis režimas ir tokiomis sąlygomis ji greitai genda“, – sakė J.Bagdonaitė. Todėl, jos teigimu, nieko nuostabaus, kad bene tris paras šaldytuve laikyta mėsa pakeitė spalvą.

„Rimi Lietuvos“ atstovė paaiškino, kad laikas, iki kada reikia suvartoti smulkintą mėsą,  nurodomas A9 formato etiketėje, esančioje parduotuvės vitrinoje. Ten pat esą nurodoma ir jos kilmės šalis. „Toks žymėjimas atitinka visus maisto priežiūros tarnybų reikalavimus“, – tikino J.Bagdonaitė.

Ji pabrėžė, kad vartoti nebetinkama, neparduota mėsa yra utilizuojama. Šį procesą esą griežtai tikrina tiek prekybos tinklas, tiek atitinkamos tarnybos.

Pirkėjus informavo netinkamai

Tačiau „15min“ atsiųstose nuotraukose apžiūrėjęs, kas buvo rašoma Agnės pirktos mėsos etiketėje, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atstovas viešiesiems ryšiams Vitas Ūsas tvirtino priešingai.

Anot jo, vitrinoje nurodyti šią vartotojui svarbią informaciją nepakanka – ne visi pirkėjai atkreipia į tai dėmesį. Be to, pažiūrėjus į vitriną pirkėjui esą ne visada būna aišku, kuriam maisto produktui priskirta kuri etiketė.

Tačiau spalio 29 dieną, paaiškėjo, kad komentuodamas situaciją V.Ūsas suklydo. Jei žmogus perka sveriamą faršą, jo galiojimo laiką ir gamintoją pakanka nurodyti vitrinoje esančioje etiketėje.

VMVT pradėjo tyrimą

Vilnietės Agnės istorija sukėlė įtarimų ne tik VVTAT, bet ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Ji pranešė dėl šio atvejo pradėjusi tyrimą.

VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė „15min“ sakė, kad mėsa spalvą pakeisti galėjo dėl daugelio priežasčių.

„Mėsa gali patamsėti dėl netinkamų laikymo sąlygų. Aukštesnėje nei +2 laipsnių temperatūroje, esant žemai santykinei oro drėgmei, laikoma mėsa apdžiūsta, paviršiuje padidėja dažančių medžiagų koncentracija ir mėsos paviršius patamsėja. Tai ypač pastebima senų, mažiau įmitusių gyvulių mėsoje“, – aiškino V.Septilkienė.

Anot jos, mėsa gali ne tik patamsėti, bet ir pasikeisti dėl mikrobų, besivystančių mėsos paviršiuje, veiklos. Tokia mėsa gali įgauti žalsvą, pilką ar kitokį atspalvį.

Kas turi būti nurodyta ant pakuotės?

V.Septilkienės teigimu, ant maisto produktų (tarp jų ir smulkintos mėsos) pakuotės turi būti nurodytas produkto pavadinimas, sudėtis, tinkamumo vartoti terminas ir laikymo sąlygos, produkto grynoji masė, gamintojas bei jo adresas, vartojimo būdas, jei nėra aišku, kaip reikia vartoti.

Papildyta spalio 29 d. 16.16 val.: „Rimi Lietuva“ atsiųstame pranešime teigiama, kad V.Ūsas, „15min“ komentuodamas situaciją suklydo. Pranešime pabrėžiama, kad bendrovė laikosi Lietuvos higienos normos ir ant sveriamo faršo maišelio klijuojamo lipduko nurodė produkto sudėtį ir kainą. Visa kita informacija, bendrovės teigimu, kaip ir priklauso, yra nurodoma vitrinoje prie kiekvieno sveriamo maisto produkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius