-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 22 /15:40

Premjeras festivalių organizatoriams užsiminė apie dalies antialkoholinių pataisų įsigaliojimo nukėlimą

Festivalių ir renginių organizatoriai teigia iš premjero Sauliaus Skvernelio išgirdę, kad dalies alkoholio prieinamumą mažinančių įstatymo pataisų įsigaliojimas galėtų būti atidėtas. Be to, anot premjero atstovo spaudai Tomo Beržinsko, Vyriausybės vadovas užsiminė ir apie tai, kad egzistuoja galimybė piliečiams patiems teikti įstatymų pataisas.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Ką mes išgirdome čia šiandieną – kaip ir neoficialiai palaiko mūsų iniciatyvą kaip mes supratome, ir netgi minėjo, kad turime laiko. Tas įstatymo projektas, net jeigu ir būtų priimtas taip greitai – šį ketvirtadienį, galbūt turėtume dar laiko iki sausio 1 dienos, kažkokioms pataisoms – nežinau, kaip tai būtų teisiškai. Kaip ir turėtume dar šansą kažką pakeisti“, – po susitikimo su premjeru sakė Algirdas Barniškis – festivalių „Bliuzo naktys“, „Galapagai“, „Roko naktys“ organizatorius. Jo teigimu, renginių organizatoriai nori kovoti prieš alkoholio vartojimą, tačiau ne taip drastiškai.

Antradienį S.Skvernelis susitiko su koncerto „Laisvė rokenrolui“ organizatoriais, įvairių festivalių renginių organizatoriais, kurie kritikuoja valdžios planuojamus žingsnius, kuriais žadama apriboti alkoholio prieinamumą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Barniškis-Blėka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Barniškis-Blėka

Anot „Vyno dienų“ organizatorės Rasos Starkuvienės, pirmadienį premjerui buvo įteikti pasiūlymai dėl įstatymų pataisų, kurios, jos žodžiais, yra neteisingos.

Premjero atstovas spaudai T.Beržinskas sakė, kad S.Skvernelis apgailestavo, jog renginių organizatoriai su juo susitiko jau po to, kai antialkoholines pataisas svarstė Vyriausybė.

„Dabar pataisos yra Seime ir į Vyriausybę grįžti nebegali, nebent taip nuspręstų Seimas“, – priminė jis.

T.Beržinskas sakė, jog susitikime taip pat kalbėta, jog atsižvelgus į tam tikrus objektyvius argumentus pataisų įsigaliojimas gali būti nukeltas.

„Premjeras užsiminė ir apie įstatymų leidybos teisę, konkrečiai kalbant apie gyventojų parašų rinkimą. Buvo iniciatyva ir buvo surinkti parašai dėl alkoholio ribojimo, niekas nedraudžia žmonėms, su kuriais jis šiandien buvo susitikęs, ar kitoms iniciatyvinėms grupėms, eiti panašiu keliu ir teikti savo įstatymo pataisas, – teigė atstovas. – Vyriausybė taip pat gali imtis iniciatyvos tiek kalbant apie terminus ar teisės aktų korekcijas.“

Paklaustas, ar iš viso to galima suprasti, jog premjeras mano, kad pataisos taisytinos, T.Beržinskas atsakė neigiamai – esą jis kalbėjo tik apie tai, kad jas galima taisyti, o ne kad jos taisytinos. Jo teigimu, pradiniuose projektuose buvo daug labai drastiškų priemonių, tačiau Vyriausybė Seimui pateikė gerokai liberalesnį variantą.

Stabdyti pataisų priėmimo, anot T.Beržinsko, premjeras nesiūlo. „Premjeras labiau kalbėjo apie tą laiką, kuris bus po pataisų priėmimo ir iki jų įsigaliojimo“, – teigė jis.

Dalis LVŽS siūlomų pataisų, kuriomis ribojamas alkoholio prieinamumas, turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio, kita dalis – nuo 2018 ir 2020 metų.

Klausiamas, kada pataisos galėtų įsigalioti, jei būtų sugalvota jas nukelti, premjero atstovas spaudai sakė, kad viskas yra įmanoma.

„Vyno dienų“ organizatorė: pasirodė, kad premjeras mus suprato

R.Starkuvienė sakė, jog festivalių, renginių atstovai iškėlė klausimą dėl reklamos draudimo, dėl formuluočių ar viens kitam prieštaraujančių dalykų, terminų ar techniškai neįgyvendinamų dalykų, kurie pakliuvo į pataisas.

„Iškėlėme abejones, kad pataisos yra nukreiptos ne į probleminę grupę žmonių, kuriai reikėtų skirti daugiausia dėmesio ir esame pasirengę padėti. Mums pasirodė, kad premjeras mus suprato“, – teigė ji.

Šios pataisos, anot „Vyno dienų“ organizatorės, uždraus bet kokią šviečiamąją veiklą.

„Įstatymas užkirs bet kokią žodžio laisvę kalbėti ir visa informacija, kas yra leidžiama yra logotipai, litražas ir laipsniai“, – sakė ji.

Anot R.Starkuvienės, įstatymo pakeitimai suteiks nevienodas sąlygas Lietuvos ir užsienio sporto bei kultūros renginių organizatoriams, nes jei televizijoje atsitiktinai pasirodys užsienio renginiuose demonstruojami alkoholio gamintojų logotipai, už tai nebaus, bet lietuviams draus naudoti renginių rėmėjų logotipus.

„Chaotiškas įstatymų stūmimas mums ir kelia didžiausią nerimą, todėl, kad jame yra labai daug dalykų, kur nesuprasi, kas nuo 2018 metų, kas nuo 2020-ųjų“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvė rokenrolui“ organizatoriai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvė rokenrolui“ organizatoriai

A.Barniškio teigimu, muzikos festivalių, atlikėjų asociacija, „Kino pavasario“, „Vyno dienų“, „Jūros šventės“ organizatoriai, barų asociacija ir kitos organizacijos susijungė į vieną organizaciją – organizaciją „Saikinga Lietuva“ ir vylėsi, kad ji bus kviečiama kalbėtis su valdžia apie alkoholio problemas.

R.Karbauskis: tie renginiai yra skirti alkoholio pramonės tikslams

Praėjusį antradienį Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, vykusiame koncerte „Laisvė rokenrolui“ skambėjo ne tik muzika, bet ir prekybos alkoholiu ribojimus ir draudimus smerkiantys šūkiai, kritika „valstiečiams.“

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis tuomet BNS pareiškė, kad protesto koncertą surengė ne tie, kuriuos alkoholio vartojimo suvaržymai paliestų.

„Visi tie renginiai yra skirti alkoholio pramonės tikslams, o ne festivalių organizatoriams“, – antradienį Seime žurnalistams pareiškė R.Karbauskis.

„Šitie žmonės, kurie dabar rengia šituos renginius, yra tų renginių organizatoriai, kuriuose jokių apribojimų niekas neplanavo daryti“, – pridūrė jis.

R.Karbauskio teigimu, sveikatos apsaugos ministras jam yra sakęs, kad festivalių organizatoriai net nesikreipė dėl susitikimo aptarti valdžios planus.

R.Karbauskis taip pat piktinosi pranešimais, kad jis esą atsisakė susitikti su protesto koncerto prie Seimo organizatoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius