-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 17

Prezidentė kartu su ES lyderiais sieks susitarimo su Turkija dėl migrantų grąžinimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį išvyksta į Briuselį, kur kartu su Europos Sąjungos (ES) lyderiais sieks susitarimo su Turkija dėl migrantų grąžinimo.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

ES ir Turkijos vadovai praėjusią savaitę sutarė dėl preliminaraus plano, kuriame numatyta, kad į Graikiją atvykstantys nauji migrantai bus grąžinami į Turkiją. Už kiekvieną į Turkiją grąžinamą migrantą sirą ES turėtų priimti po vieną asmenį iš toje šalyje esančių pabėgėlių stovyklų.

Visgi šis planas sulaukė prieštaringų reakcijų tarp ES lyderių. Prancūzija ir Čekija įspėjo Turkiją nemėginti „šantažuoti Europos“. Aukščiausi Jungtinių Tautų pabėgėlių ir žmogaus teisių pareigūnai taip pat pareiškė rimtų abejonių, ar toks planas būtų teisėtas.

Tačiau kai kurios šalys tikisi, kad susitarimas su Turkija sustabdys nelegalių migrantų srautą į ES. Čekijos užsienio reikalų ministras Lubomiras Zaoralekas interviu BNS sakė, kad šis susitarimas gali sustabdyti migrantų srautą per kelis mėnesius.

Pernai daugiau nei 1,2 mln. žmonių atvyko į Europą ieškoti geresnio gyvenimo, o toks antplūdis sukėlė Senajame žemyne rimčiausią pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Pernai ES parengė schemą, pagal kurią tūkstančiai pabėgėlių turėtų būti paskirstyti po Bendrijos valstybes, tačiau iš numatytų 160 tūkst. žmonių iki šiol buvo perkelti vos keli šimtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius