Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 08

Prezidentūra apie „Sputnik V“ vakcinos įsigijimą: „Nereikia užbėgti įvykiams už akių“

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta siūlo palaukti Europos vaistų agentūros (EMA) sprendimo dėl rusiškos COVID-19 vakcinos „Sputnik V“ efektyvumo ir saugumo, ir tik tada spręsti dėl jos įsigijimo.

„Mes pasitikime Europos medicinos agentūra ir šios institucijos sprendimais, ir tikrai nereikia užbėgti įvykiams už akių, palaukime Europos medicinos agentūros sprendimo“, – pirmadienį, dalyvaudamas nuotolinėje spaudos konferencijoje, ragino patarėjas.

Tada sprendimą dėl įsigijimo, anot jo, būtų galima priimti „atsižvelgiant į visus aspektus“.

„Tada, be abejo, kiekviena valstybė priima individualų sprendimą, atsižvelgiant į visus aspektus, ar įsigyti vieno gamintojo vakciną, ar to nedaryti“, – tikino S.Krėpšta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

Patarėjas teigė, kad dabar didžiausias dėmesys skiriamas skiepijimui tomis vakcinomis, kurios jau pasiekė Lietuvą, bei toms, kurias EMA ketina vertinti artimiausiu metu.

„Yra strateginis tikslas įgyti kolektyvinį imunitetą vasarą. Tai reiškia, turėti pakankamai vakcinų, saugių ir efektyvių, be jokios abejonės <...>. Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad iš dabartinių tiekėjų – iš „Pfizer“, „Moderna“ – kiekiai augtų, ir jie vasario mėnesį augs pakankamai nuosekliai.

VIDEO: Prezidentūra: situacija leidžia švelninti karantiną, atsižvelgti į smulkųjį verslą

Vasario mėnesį sulauksime beveik 60 tūkst. papildomų vakcinų iš „AstraZeneca“, tai vakcinavimo tempai turės paspartėti. Ir, be abejo, žiūrime į ketvirtąjį gamintoją „Johnson & Johnson“, kuris taip pat bus autorizuojamas Europoje ir užtikrins papildomą vakcinų tiekimą.

Čia yra didžiausias dėmesys šiuo metu, o į papildomus gamintojus – ar tai paminėtas Rusijos gamintojas, ar visi kiti gamintojai – yra numatyta aiški tvarka: pirma vertina šios vakcinos saugumą ir patikimumą agentūros, o tada kiekviena nacionalinė valstybė priima sprendimą, ar ją reikia įsigyti, ar nereikia“, – kartojo S.Krėpšta.

Čia yra ne šios dienos klausimas.

„Tikrai čia yra ne šios dienos klausimas dėl šitos („Sputnik V“ – 15min) vakcinos“, – pridūrė jis.

Apie „Sputnik V“ vakcinos įsigijimą praėjusią savaitę paklausta premjerė Ingrida Šimonytė atsakė, jog Lietuva jos įsigyti neplanuoja.

Tviteryje ji parašė, kad „Sputnik V“ vakcinos siūlymas pasauliui – dar vienas Rusijos prezidento Vladimiro Putino hibridinis ginklas, skirtas skaldyti ir valdyti.

Į šį pareiškimą sureagavo ir Rusijos ambasada Lietuvoje.

Praėjusią savaitę Maskvoje viešėjęs Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis išreiškė viltį, kad Rusijoje sukurta vakcina nuo COVID-19 artimiausiu laiku bus naudojama visoje 27 valstybių narių Bendrijoje, o EMA patvirtins jos efektyvumą.

Iš pradžių „Sputnik V“ vakcina buvo kritikuojama dėl skubėjimo ją sukurti ir skaidrios informacijos stokos.

Tačiau neseniai britų mokslo žurnale „Lancet“ pasirodė išsami rusų mokslininkų studija, kurios rezultatais neabejoja ir nepriklausomi ekspertai.

Čia skelbiama, kad rusiškos vakcinos veiksmingumas, remiantis klinikiniais tyrimais, siekia 91 proc., o ir tie, kurie visgi COVID-19 užsikrečia, po skiepų esą serga lengviau.

Daugiau apie studiją ir „Sputnik V“ vakciną nuo COVID-19 – čia.

Neseniai šios rusiškos vakcinos naudojimą patvirtino Vengrija.

Lietuva savo gyventojus šiuo metu skiepija trijų kompanijų COVID-19 vakcinomis: „Pfizer“ ir „BioNTech“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“.

Visos jos registruotos ir naudojamos Europos Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius