Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 08 19 /14:23

Prezidentūra spaudžia stabdį dėl Žemės ūkio ministerijos perkėlimo į Kauną

Prezidentūra leidžia suprasti nepritarianti tam, kad Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) būtų keliama į Kauną už nuomojamas patalpas šiame mieste mokant aukščiausią kainą rinkoje. Prezidentūros teigimu, nebuvo padaryta analizė, ką iškelti racionaliau – ministeriją ar jai pavaldžias įstaigas.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas, Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovas Jaroslavas Neverovičius liepos pabaigoje pranešė paprašęs ŽŪM pateikti planuojamo kėlimosi į Kauną kaštų ir naudos analizę, projekto finansavimo šaltinius.

Kaip teigiama prezidentūros atsakyme 15min, iš ŽŪM gauta informacija leidžia suprasti, kad siekiama įgyvendinti politinį tikslą išplėsti valstybinių institucijų geografiją, sudaryti patogias sąlygas dirbti specialistams ir sutaupyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius

„Šie siekiai yra pagrįsti ir logiški, tačiau manome, kad nebuvo išnaudotos galimybės rasti tinkamiausią sprendimą. Visų pirma, abejonių kyla, ar pasirinktas strategiškai teisingas sprendimas institucine prasme – nepadaryta analizė, ar teisinga iškelti strateginius sprendimus priimančią bei Vyriausybės darbuose tiesiogiai dalyvaujančią ministeriją, o gal tinkamiausias būtų pavaldžių institucijų iškėlimas, kurioms buvimas Vilniuje nėra tiek aktualus“, – teigiama prezidentūros atsakyme.

Prezidentūra laikosi pozicijos, kad neįvertintos kitų miestų alternatyvos bei nėra aišku, ar buvo kalbama su Kauno miesto administracijos atstovais dėl Kauno mieste esančių laisvų patalpų.

Reikalingas pasvertas, argumentuotas ir ekonomiškai pagrįstas sprendimas, kuriam, deja, šiuo metu sąlygų nematome.

Rugpjūčio pradžioje paaiškėjo, kad patalpų nuomos konkursą laimėjo įmonė „Bei Capital“, priklausanti koncerno SBA antrinei nekilnojamojo turto plėtros bendrovei „Urban Inventors“. Su laimėtoju patalpų nuomos sutartį ketinama pasirašyti rugpjūčio 26 dieną. Kas mėnesį patalpų nuoma atsieis 81,2 tūkst. eurų su PVM.

„Konkurso rezultatas taip pat suponuoja brangiausią sprendimą patalpų nuomai. Abejojame, ar valstybės institucijoms dera mokėti už patalpų nuomą aukščiausią kainą rinkoje. Taip pat neramu, kad procesas vykdomas neatsižvelgiant į absoliučios darbuotojų dalies nuomonę – jų praradimas šiame ypač daug pastangų ir dėmesio reikalaujančiame derybų dėl naujos ES finansinės perspektyvos laikotarpyje būtų nedovanotinas ir žalingas Lietuvos interesams“, – įsitikinusi prezidentūra.

Prezidentūros nuomone, reikalingas pasvertas, argumentuotas ir ekonomiškai pagrįstas sprendimas: „kuriam, deja, šiuo metu sąlygų nematome. Dėl to naujas ministras privalo objektyviai įvertinti siūlomus sprendimus, pasitelkiant profesionalius valstybės turto valdymo specialistus ir savivaldybės atstovus, įsiklausant į darbuotojų nuomones, rasti optimalų sprendimą.“

Konkurso laimėtojas: tai yra „viskas įskaičiuota“ pasiūlymas

ŽŪM patalpų nuomos konkursą laimėjusios įmonės savininkės, bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys teigia, kad prezidentūros teiginiai dėl kainos nėra korektiški – ypač dėl tiesmuko lyginimo su „plika“ kaina.

„Į mūsų pasiūlymą yra įtrauktas didžiulis paslaugų ir investicijų paketas: specifinis patalpų įrengimas, kuris mums kainuotų 2 mln. Eur, galimybė naudotis parkavimo vietomis, pastato eksploataciniai mokesčiai ir kitos paslaugos. Tai yra „viskas įskaičiuota“ pasiūlymas. Ir, atsižvelgiant į labai specifinius Žemės ūkio ministerijos reikalavimus – labai konkurencingas. Atmetus visas papildomas investicijas bei papildomas paslaugas, pasiūlyta kaina nėra didesnė nei vidutinė A klasės biuro nuomos kaina Kaune“, – komentare 15min teigia L.Šepetys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Palionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Palionis

Šią savaitę po balsavimo Seime prisieksiantis naujasis žemės ūkio ministras, „socialdarbietis“ Andrius Palionis pareiškė, kad nenorėtų, jog ministerija būtų keliama į Kauną. Tačiau valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis iš tokių kalbų tik pasijuokė.

Jis pareiškė, kad tai – tik A.Palionio nuomonė.

„Aš manau, kad būsimasis ministras išsakė savo asmeninę nuomonę. Vyriausybės sprendimas yra, Seimo sprendimai yra, to proceso perkėlimo, matyt, niekas neatšaukinės“, – teigė R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius