Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 12

Prieš 12 metų: „Rubicon“ bylos įsuktas Seimo korupcijos skandalas įtraukė ir Eligijų Masiulį

Ketvirtadienį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paskelbti įtarimai, kad Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis galėjo imti kyšį iš koncerno „MG Baltic“ vadovų, nėra pirmas kartas, kai šio politiko pavardė minima neskaidrioje istorijoje. E.Masiulis nemalonumų turėjo prieš dvylika metų įsiplieskus Seimo narių papirkinėjimo skandalui.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2004 metų birželį prasidėjęs skandalas tuomet kėlė daug aistrų, į viešumą plaukė Seimo narių ir įmonės „Rubicon group“ (dabar – ICOR) vadovo Andriaus Janukonio telefoninių pokalbių išklotinės, tačiau galiausiai didelis triukšmas baigėsi niekuo – Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo.

Įklampino pokalbiai su A.Janukoniu

E.Masiulio vaidmuo skandale nebuvo toks ryškus, koks buvo socialdemokrato Vytenio Andriukaičio, socialliberalo Vytauto Kvietkausko ir konservatoriaus Arvydo Vidžiūno, tačiau tai, kad jis telefonu bendravo su „Rubicon group“ vadovu apie verslininkui palankias įstatymo pataisas, yra faktas.

Kitaip nei ketvirtadienį, tuomet kalbų apie galimą kyšį E.Masiuliui nebuvo.

2004 metų liepos 8 dieną tuometis generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn tris minėtus parlamentarus, tačiau Seimas to padaryti nesutiko.

G.Jasaitis parlamentarus informavo, kad, pareigūnų turimais duomenimis, „Rubicon group“ vadovas A.Janukonis, bendraudamas su atskirais Seimo nariais, juos papirkinėja siekdamas sau palankių sprendimų.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Gintaras Jasaitis
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Gintaras Jasaitis

Trys parlamentarai patys atsisakė Seimo nario mandatų, pareiškę, kad yra nekalti.

Įrodymų dėl kyšininkavimo prokurorai teigė aptikę vadinamojoje „Rubicon group“ juodojoje buhalterijoje. Ten esą buvo įrašų apie 2001-2003 metais išmokėtas įvairias pinigų sumas Seimo nariams V.Andriukaičiui, V.Kvietkauskui ir A.Vidžiūnui.

Tai esą įrodė ir slapta įrašyti telefoniniai pokalbiai.

Prokurorai teigė, kad V.Andriukaitis iš „Rubicon group“ galėjo gauti 95 tūkstančius litų, A.Vidžiūnas – 40 tūkst. litų, o V.Kvietkauskas – 25 tūkst. litų.

Liepos 17 dieną G.Jasaitis turimą medžiagą perdavė Seimui, o tuomet viešumoje atsirado daugiau parlamentarų pavardžių, taip pat – ir E.Masiulio bei jo bendražygio Gintaro Steponavičiaus.

Prokurorai tuometį Seimo pirmininką Artūrą Paulauską ir informavo, kad parlamentarų E.Masiulio, V.Andriukaičio, V.Kvietkausko, G.Steponavičiaus ir A.Vidžiūno veiksmai galbūt nedera su Seimo nario statusu.

A.Paulauskas tyrimą pavedė atlikti Seimo Antikorupcijos komisijai, kuri skandalo herojų sąrašą dar labiau praplėtė. Jame dar atsirado parlamentaras Klemensas Rimšelis, aukšti ministerijų valdininkai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Janukonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Janukonis

Dėl A.Vidžiūno, P.Andriukaičio ir V.Kvietkausko komisija pasisakė griežčiau, ji nustatė, kad yra pagrindas manyti, kad jie pažeidė Konstituciją, Seimo statutą, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą bei Lobistinės veiklos įstatymą ir pasiūlė prokuratūrai atlikti tyrimą dėl galimų jų nusikaltimų, mat jie Seimo nario mandatų jau nebeturėjo.

Dėl E.Masiulio su G.Steponavičiumi – kiek švelniau, nes komisija Konstitucijos pažeidimo neįžvelgė, o jų veiksmus pasiūlė ištirti Vyriausiajai tarnybinės etikos ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijoms.

Prašė E.Masiulio atsiimti pataisą

Komisija apie kiekvieną parlamentarą pasisakė atskirai, o iš jos pateiktos informacijos galima susidaryti įspūdį apie tai, kaip verslininkas bendravo su Seimo nariais.

Derėtų pabrėžti, kad prokurorai E.Masiulio atveju duomenų apie kyšio ėmimą niekados neturėjo.

Derėtų pabrėžti, kad prokurorai E.Masiulio atveju duomenų apie kyšio ėmimą niekados neturėjo.

Antikorupcijos paskelbtoje pažymoje teigiama, kad 2003 metų sausio 20 dieną A.Janukonis paskambino telefonu E.Masiuliui ir paprašė, kad šis priimtų pas save darbe Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentą Vytautą Stasiūną.

E.Masiuliui sutikus, A.Janukonis paprašė E.Masiulio atsiimti savo užregistruotą Šilumos ūkio įstatymo pataisą. E.Masiulis aiškino, kad minėtą įstatymo pataisą jis užregistravo „sakykim taip, atsitiktinai“, todėl jis mielai pasiruošęs padiskutuot, pasižiūrėt ir, reikalui esant, padaryt sprendimus.

Kitą dieną vykusio telefoninio pokalbio tarp A.Janukonio ir V.Stasiūno metu, V.Stasiūnas sakė, kad po jo pokalbio su E.Masiuliu pastarasis sutiko atsiimti savo pataisą Šilumos ūkio įstatymo projektui.

2003 metų balandžio 1 dienos telefoninio pokalbio su A.Janukoniu metu E.Masiulis paaiškino kitų partijų poziciją ir apsisprendimą dėl balsavimo.

E.Masiulis pasakė, kad jų frakcija balsuos laisvai, bet jis iš esmės netiki, kad įstatymas bus priimtas. Išsiaiškinęs visą padėtį, A.Janukonis pakvietė E.Masiulį su G.Steponavičiumi rytojaus dieną kartu papusryčiauti.

E.Masiulis pasakė, kad tokios konsultacijos ypatingai būtų naudingos ir svarbios. Tą pačią dieną telefoninio pokalbio tarp A.Janukonio ir V.Stasiūno metu A.Janukonis pasakė, kad „rytoj aš kaip tik matausi su liberalais, ir kalbėsimės galutinai, kad apsiramintų per ketvirtadienio balsavimą, nes šiandien nenormaliai jie balsavo”.

Gegužės 19 dieną A.Janukonis paskambino E.Masiuliui ir teiravosi dėl frakcijos balsavimo, svarstant prezidento Valdo Adamkaus veto.

G.Steponavičius jautė pulsą

E.Masiulis pasakė, kad jis ne Vilniuj ir nieko patart negali bei pasiūlė skambinti G.Steponavičiui, kuris „jaučia pulsą“. Pokalbio metu A.Janukonis užsiminė, kad ir konservatoriai, ir valdančioji koalicija už atmetimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

Tą pačią dieną A.Janukonis vėl paskambino E.Masiuliui ir prašė, kad frakcijoje būtų įtikinta atmesti prezidento veto.

E. Masiulis patikino, kad jis skambins pavaduotojams ir „mėgins peržaidinėti situaciją“.

Prašė paremti projektą

Birželio 18 dieną A.Janukonis paskambino E.Masiuliui ir paprašė paremti V.Andriukaičio ir A.Butkevičiaus teikiamą projektą dėl dujų.

E.Masiulis pažadėjo paremti ir iš ryto pašnekėti bei pakalbinti frakcijos narius. A.Janukoniui išreiškus nuogąstavimus, kad „gazpromininkai“ pradės aktyviai veikti, E.Masiulis nuramino ir pasakė, kad su jų frakcijos vadovybe jokių kontaktų iš jų pusės nebuvo.

Antikorupcijos komisija nusprendė, kad galima manyti, jog E.Masiulis su A.Janukoniu galėjo susitarti dėl įtakos darymo Seimo nariams Seime svarstant teisės aktų projektus ir juo priimant bei atliko sutartus veiksmus.

Pokalbių išklotinėse – šnekos apie „5 lietuviškas“

Tiesa, E.Masiulio pokalbiai su A.Janukoniu yra niekis, palyginus su teisėsaugininkų užfiksuotais pašnekesiais tarp to paties verslininko ir V.Andriukaičio, kuris, remiantis Antikorupcijos komisijos pažyma, A.Janukonio paprašė „tiesioginės paramos“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

Pavyzdžiui, pažymoje apie V.Kvietkauską rašoma, kad iškart po vieno pokalbio su V.Kvietkausku po šio pokalbio A.Janukonis paskambino savo vairuotojui Svajūnui Navikui ir nurodė pastarajam iš Arūno Mačiuičio paimti „5 lietuviškų“, nuvažiuoti prie Seimo rūmų, paskambinti Vytautui bei perduoti jam pinigus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Vytautas Kvietkauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Vytautas Kvietkauskas

Nors visa Lietuva kraupo spaudoje skaitydama teisėsaugininkų užfiksuotus politikų ir verslininkų pokalbius, Generalinė prokuratūra 2004 metų spalio 21 dieną paskelbė, kad ikiteisminis tyrimas dėl V.Kvietkausko, V.Andriukaičio ir A.Vidžiūno nutraukiamas nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl jiems inkriminuojamos veikos padarymo.

V.Andriukaitis ir A.Vidžiūnas po šio skandalo sugrįžo į didžiąją politiką. A.Vidžiūnas dabar yra Seimo konservatorių frakcijos narys, o socialdemokratas V.Andriukaitis iš sveikatos apsaugos ministro posto įšoko net į Europos Komisijos nario krėslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius