Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 12

Protesto akciją prie Rusijos ambasados apipynė klaidingomis interpretacijomis

Vilniuje prie Rusijos ambasados surengtas protestas, kai raudoname vandenyje maudėsi grupė baltai apsirengusių žmonių, sulaukė klaidingų interpretacijų ir patyčių bangos. Socialiniame tinkle pasipylė komentarai, kad tai yra ukrainiečių ar sektantų akcija, kad dažais pakenkta gamtai, net kad tyvuliavo kraujas. Iš tiesų tai buvo maudynių mėgėjų grupės raginimas stabdyti karą Ukrainoje.
Protestas prieš karą Ukrainoje
Protestas prieš karą Ukrainoje / Ekrano nuotr. iš madeinvilnius.lt / Tautvydo Juknevičiaus nuotr.

Dalyvius „pavertė“ ukrainiečiais

Į raudoną vandenį brendančių žmonių nuotrauką prieš porą dienų savo paskyroje „Facebook“ paskelbė jauna rusakalbė moteris.

Paaiškinusi, kad tai yra neseniai nudažytas tvenkinys priešais Rusijos ambasadą Vilniuje, ji pridėjo: „Vis labiau įsitikinu, kad galvos smegenų liga Ukrainoje neišvengiamai veda į silpnaprotystę. <…> Sąmoningieji nusiprausia savo kūriniu.“

Įrašo autorė pavartojo žodį свидомые. Šiuo žodžiu, neturinčiu tikslaus atitikmens lietuvių kalboje, dažniausiai ironiškai ar net paniekinamai vadinami ukrainiečiai.

Ukrainietiškai свiдомi reiškia „sąmoningai“, tačiau свидомые (kartais sakoma свидомиты) atitinka ne tik „sąmoningieji“, bet ir „nacionalistai“.

Šis terminas gimė 9-ojo deš. pabaigoje tarp nepriklausomybės šalininkų, kurie savo darbuose kaip tikslą dažnai minėjo „nacionalinio sąmoningumo“ stiprinimą Ukrainoje, o jo šaknys siekia ir XIX a.

Nors įrašo autorė nepaminėjo, galima spėti, kad paskutiniu sakiniu ji daro užuominą į kraują.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vilniuje vykusi protesto akcija dėl karo Ukrainoje sulaukė socialinių tinklų vartotojų dėmesio
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vilniuje vykusi protesto akcija dėl karo Ukrainoje sulaukė socialinių tinklų vartotojų dėmesio

Tai gali būti aliuzija į Ukrainoje praliejamą kraują ir prokremliškoje erdvėje populiarų naratyvą, esą iš tiesų šios šalies gyventojai puola ir žudo Rusijos karius, o ne atvirkščiai.

Panašiai suprato (iš tiesų ar bent dėjosi taip supratę) ir kai kurie komentatoriai. „Maudosi žmonių, kuriuos patys ir nužudė, kraujyje“, – pasipiktino viena, greičiausiai galvodama, kad į vandenį brenda ukrainiečiai.

Ne vienas akcijos dalyvius pavadino sektantais ar šėtono garbintojais: „Totalitarinė sekta“, „Ukrainiečių sektantai“, „Šėtono tarnai“.

Mažai kas gilinosi, kur vyksta protestas ir kas yra jo dalyviai, todėl kritika ir net įžeidinėjimai daugiausia skriejo ne lietuvių, o ukrainiečių link. „Sentikiai – banderovcai, meldžiasi savajam Banderai“, „Su kiekviena diena vis labiau įsitikinu, kad su galvele jiems visai blogai“.

Komentaruose skambėjo ir susirūpinimas dėl žalos gamtai: „Kur žiūri žalieji. Pakenkė florai ir faunai“, „Žuvelių gaila“.

Naudojo nekenksmingus dažus

Šią akciją prieš karą Ukrainoje praėjusio ketvirtadienio rytą surengė maudynių mėgėjai iš grupės „Vilnelės pankai“.

Kelios dešimtys žmonių, vilkinčių baltus drabužius, išsimaudė raudonai nudažytame tvenkinyje, tyvuliuojančiame sostinėje greta Ukrainos Didvyrių gatvės. Šalia jo yra ir Rusijos ambasados pastatas.

„Kviečiame veikti visus laisvojo pasaulio žmones, kad jie nenusigręžtų, o imtųsi veikti prieš neteisybę ir žiaurumus, kuriuos Rusija daro Ukrainoje“, – savo pranešime kvietė „Vilnelės pankai“.

Anot grupės atstovų, tai esąs genocidas, jis vyksta netoli mūsų ir turime jį sustabdyti dabar.

VIDEO: Kraujo spalvos tvenkinyje prie Rusijos ambasados išsimaudė baltai apsirengę žmonės

„Šiandien buvome prie šalto vandens, nuspalvinto raudonai, panašaus į tūkstančių (taip, tūkstančių!) nekaltų žmonių – vyrų, moterų ir vaikų, nužudytų Ukrainoje Rusijos kariuomenės – kraują“, – teigė akcijos organizatoriai.

Tvenkinys raudonai buvo nudažytas išvakarėse, bet ne dėl šios akcijos, o dėl meninio performanso „Swimming Through“ (liet. „(Iš)plaukti“).

Jo metu per tvenkinį perplaukė olimpinė čempionė Rūta Meilutytė. Pasak organizatorių, šis „viltingas plaukimas per kraują simbolizuoja nuolatines, nepailstančias, nenutrūkstančias pastangas (iš)plaukti“, jis kviečia nenusisukti nuo skausmo, nelikti abejingu stebėtoju.

Performanso autorių – Bertos Tilmantaitės, Neringos Rekašiūtės, R.Meilutytės ir Aurelijos Urbonavičiūtės – teigimu, kraujo tvenkinys liudija Rusijos atsakomybę už karo nusikaltimus Ukrainoje.

Jos patikino, kad performanso metu nei augalai, nei gyvūnai nenukentėjo: tvenkinys buvo nudažytas ekologiškais, aplinkai nekenksmingais dažais, kuriuos plačiai naudoja mokslininkai ekologai. Renginys buvo suderintas ir su Vilniaus miesto savivaldybe.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

VIDEO: Tvenkinys prie Rusijos ambasados Vilniuje nusidažė kraujo spalva

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius