-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Karbauskio šeimos verslui diriguoja „Agrokoncerno“ darbuotojai ir „valstiečių“ partijos nariai

Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad jo šeimos įmonės nėra susijusios su „Agrokoncernu“. Bet šioms „nesusijusioms“ bendrovėms vadovauja „Agrokoncerno“ darbuotojai ir „valstiečių“ partijos nariai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis

Seimo nario R.Karbauskio valdomam „Agrokoncernui“ ir daugeliui jo dukterinių įmonių įstatymas draudžia pirkti naujus žemės ūkio paskirties žemės plotus. Koncernas jau valdo apie 22 tūkst. hektarų žemės, o įstatymas neleidžia pirkti daugiau nei 500 hektarų.

Suprasti akimirksniu

  • 5 direktoriai vadovauja 11-ikai R.Karbauskio šeimos įmonių.
  • 4 politiko šeimos bendrovių direktoriai dirbo arba tebedirba „Agrokoncerno“ įmonėse.
  • Visi 5 direktoriai turi vienokį ar kitokį ryšį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Tačiau žemę gali pirkti R.Karbauskio artimiausi šeimos nariai. Pagal įstatymo nuostatas, jie nėra laikomi susijusiais asmenimis.

Tai neseniai „Žinių radijo“ eteryje pabrėžė ir pats R.Karbauskis. „Tai yra atskiros įmonės, jos pačios dirba savo žemę. Jeigu nuomoja vieną kitą sklypą kitai įmonei, tai čia tik toks gali būti niuansas, bet jos pačios dirba, jos yra žemės ūkio įmonės, dirba savo plotus“, – kalbėjo politikas.

Taigi Ramūno Karbauskio artimieji – Ispanijoje studijuojantis sūnus Mantas (19 metų), kitas sūnus Justinas (22 metai), teatro režisieriumi Maskvoje dirbantis brolis Mindaugas, sesuo Jurga, marti Agnė valdo žemės ūkio bendroves.

15min surinkti duomenys rodo, kad R.Karbauskio artimųjų įmonėms, kurios oficialiai laikomos nesusijusiomis su „Agrokoncernu“, vadovauja būtent „Agrokoncerno“ darbuotojai ir R.Karbauskio valdomos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nariai.

Pats Seimo narys išvengė tiesaus atsakymo į klausimą, ar tokie direktorių ryšiai nerodo jo šeimos įmonių sąsajų su jo verslu. R.Karbauskis 15min teigė, kad tai neprieštarauja įstatymams.

VIDEO: R.Karbauskis nemato nieko blogo, kad jo šeimos įmonėms vadovauja jo koncerno ir partijos žmonės

15min pateikia aprašymą, kokius ryšius R.Karbauskio šeimos įmonių vadovai turi tiek su politiko koncernu, tiek su „valstiečių“ partija.


Česlovas Greičius

R.Karbauskio šeimos įmonės, kurioms vadovauja: nuo 2012 metų UAB „Naisių investicijos“ (akcininkai: R.Karbauskio brolis ir abu sūnūs).

Ryšys su „Agrokoncernu“: 2011-2014 metais dirbo „Agrokoncerno“ dukterinėje įmonėje „Žemės ūkio inovacijų centras“.

Ryšys su LVŽS: yra Šiaulių rajono savivaldybės tarybos narys nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, ne kartą kandidatavo rinkimuose su šia partija.

R.Karbauskio broliui Mindaugui ir abiem politiko sūnums priklausančiai įmonei „Naisių investicijos“ vadovauja „valstiečių“ partijos narys, ilgametis Šiaulių rajono savivaldybės tarybos narys Č.Greičius. Direktorius Šiaulių rajono taryboje buvo bendražygis su pačiu R.Karbauskiu, mat toje pačioje kadencijoje jie atstovavo tą pačią „valstiečių“ partiją. Jis taip pat dirbo ir „Agrokoncerno“ įmonėje.


Zigmantas Pranckus

R.Karbauskio šeimos įmonės, kurioms vadovauja: nuo 2016 metų UAB „Aukštaitijos agrocentras“ (akcininkas: R.Karbauskio sūnus Mantas), nuo 2016 metų UAB „Žemėnauda“ (akcininkas: R.Karbauskio sūnus Justinas).

Ryšys su „Agrokoncernu“: vadovavo „Agrokoncerno“ dukterinei įmonei „Rapsų centras“, dirbo įmonėje „Agrokoncernas“, nuo 2002 metų dirba bendrovėje „Agrokoncerno grūdai“.

Ryšys su LVŽS: ne kartą kandidatavo rinkimuose su „valstiečių“ partija.

Z.Pranckus vadovauja dviems abiejų R.Karbauskio vaikų įmonėms. Taip pat jis iki šiol dirba „Agrokoncerno“ dukterinėje įmonėje „Agrokoncerno grūdai“, dirbo kitose koncerno bendrovėse. Dar Z.Pranckus yra nesvetimas ir „valstiečių“ partijai, nes su ja kandidatavo ne vieneriuose rinkimuose.


Kęstas Spūdys

R.Karbauskio šeimos įmonės, kurioms vadovauja: nuo 2014 metų UAB „Suvalkijos žemė“, nuo 2013 metų Suvalkijos žemės ūkio bendrovė, nuo 2013 iki 2017 metų Tautkaičių žemės ūkio bendrovė (visų įmonių netiesioginis savininkas: R.Karbauskio sūnus Justinas). Nuo 2013 metų Gulbino žemės ūkio bendrovė (savininkai: R.Karbauskio sūnaus Justinas ir jo žmona Agnė).

Ryšys su „Agrokoncernu“:

Ryšys su LVŽS: kandidatavo su „valstiečių“ partija į Seimą, šioje kadencijoje „valstiečiams“ laimėjus rinkimus buvo LVŽS nario padėjėju Seime, rėmė partiją finansiškai.

K.Spūdys vadovauja ne vienai R.Karbauskio sūnui Justinui priklausančiai įmonei, taip pat bendrovei, kurią sūnus Justinas valdo kartu su žmona Agne. Dar K.Spūdys 2016 metais kandidatavo į Seimą kartu su LVŽS.

K.Spūdys jau buvo patekęs į žiniasklaidos akiratį 2016 metų Seimo rinkimų įkarštyje. Paaiškėjo, kad jis, prieš rinkimus įrašytas 125 numeriu partijos sąraše, „valstiečiams“ paaukojo net 14 tūkst. eurų. Kandidato deklaruotos santaupos buvo beveik 10 kartų mažesnės už aukos sumą, 1800 eurų. Tuo metu jis žiniasklaidai pasakojo, jog pinigų partijos paramai pasiskolino iš giminaičių.

Taip pat po rinkimų K.Spūdys kurį laiką buvo „valstiečio“ ir kito ūkininko Kęstučio Mažeikos padėjėju Seime. Dabar šių pareigų jis jau neužima.


Svajūnas Stelmokas

R.Karbauskio šeimos įmonės, kurioms vadovauja: nuo 2009 metų Naisių žemės ūkio bendrovės pirmininkas (netiesioginiai savininkai: R.Karbauskio brolis ir abu sūnūs).

Ryšys su „Agrokoncernu“: dirbo įmonėje „Agrokoncernas“.

Ryšys su LVŽS: 2016 metų Seimo rinkimuose buvo rinkimų stebėtojas nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

S.Stelmokas savo karjerą pradėjo „Agrokoncerno“ įmonėje. Jo patirtis koncerno interneto svetainėje pateikiama kaip sėkmės istorija. Dabar jis vadovauja žemės ūkio bendrovei pačiame R.Karbauskio imperijos centre – Naisiuose. Vis dėlto ši įmonė oficialiai priklauso ne R.Karbauskiui ir ne „Agrokoncernui“, o politiko artimiesiems.


Lolita Milaveckienė

R.Karbauskio šeimos įmonės, kurioms vadovauja: nuo 2016 metų UAB „Dovinės žemė“, nuo 2016 metų Dovinės žemės ūkio bendrovė, nuo 2016 metų Balsupių kooperatinė bendrovė (visų įmonių netiesioginis savininkas: R.Karbauskio sūnus Justinas).

Ryšys su „Agrokoncernu“: nuo 2016 metų vadovauja „Agrokoncerno“ dukterinei įmonei „Marijampolės agrocentras“.

Ryšys su LVŽS: 2016 metų Seimo rinkimuose buvo rinkimų stebėtoja nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

Taigi L.Milaveckienė vienu metu vadovauja ir trims R.Karbauskio sūnaus Justino bendrovėms, ir „Agrokoncerno“ dukterinei įmonei.


R.Karbauskio šeimos ūkius „Agrokoncernas“ pristato kaip savo

R.Karbauskio šeimos įmonių vadovų ryšiai su „Agrokoncernu“ nėra vienintelė sąsaja, kuri politiko verslą jungia su jo artimųjų bendrovėmis.

Nors R.Karbauskis dabar žiniasklaidai kartoja, kad jo šeimos įmonės yra nesusijusios su „Agrokoncernu“, pats koncernas savo internetiniame puslapyje nurodo kitaip. „Agrokoncernas“ kaip savo ūkius pristato kelias ne R.Karbauskiui, ne koncernui, o būtent politiko artimiesiems priklausančias bendroves.

Visiems gerai žinomas faktas, kad R.Karbauskis ir jo šeima yra iš Naisių kaimo. Naisiuose yra ir didelis ūkis. Bet paaiškėjo, kad nei Seimo nariui, nei jo koncernui Naisių žemės ūkio bendrovė iš tiesų nepriklauso. Tai – politiko brolio ir vaikų turtas.

Naisių žemės ūkio bendrovę šiuo metu per kitą įmonę valdo politiko brolis Mindaugas, kuris yra ir teatro režisierius Maskvoje, taip pat du politiko sūnūs Mantas ir Justinas. Pagal finansinius dokumentus, Naisių žemės ūkio bendrovė valdė beveik 500 hektarų žemės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naisiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naisiai

Nepaisant to kad „Agrokoncernas“ su Naisių žemės ūkio bendrove bent dokumentuose neturi nieko bendro, anksčiau R.Karbauskis žiniasklaidai ją yra pristatęs kaip savo turtą.

„Tik kelis ūkius esame pirkę, kai šie dar nebankrutavo, tačiau juos savininkai norėjo parduoti. Daugelis kitų, taip pat ir Naisių žemės ūkio bendrovė, buvo bankrutuojančios. Mes jas įsigydavome ir gamybą sutvarkydavome taip, kad veikla vėl tapdavo pelninga“, – 2014 metais lrytas.lt pasakojo R.Karbauskis.

Net ir šiuo metu politiko kontroliuojamas „Agrokoncernas“ savo interneto puslapyje Naisių žemės ūkio bendrovę nurodo kaip savo ūkį. Nors dokumentuose ši įmonė priklauso ne koncernui, o R.Karbauskio šeimos nariams.

Lygiai tokia pati situacija yra ir su dar vienu R.Karbauskio seseriai Jurgai šiuo metu priklausančiu ūkiu – Žeimelio žemės ūkio bendrove. Pastaroji įmonė pagal finansinius dokumentus turi apie 1 000 hektarų žemės. Nors oficialiai bendrovė priklauso R.Karbauskio giminaičiams, bet savo interneto svetainėje „Agrokoncernas“ nurodo šį ūkį kaip savo.

15min nuotr./„Agrokoncerno“ interneto puslapyje R.Karbauskio šeimos ūkiai pristatomi kaip koncerno
15min nuotr./„Agrokoncerno“ interneto puslapyje R.Karbauskio šeimos ūkiai pristatomi kaip koncerno

Žongliravimas akcijomis ir tūkstančiai šeimos hektarų

R.Karbauskis antradienį Seime žiniasklaidai teigė negalintis pasakyti, kiek tiksliai žemės valdo jis ir jo artimieji. Bet 15min surinko dalį šių duomenų.

Šiuo metu pagal įstatymą susiję asmenys gali nusipirkti ne daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės. R.Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ vadovai žiniasklaidai anksčiau atskleidė, jog grupės įmonės valdo apie 22 tūkstančius hektarų žemės. Bet teigė, kad didžioji dalis jos buvo įsigyta iki saugiklių įstatyme įvedimo.

Tas tiesa. Bet tiesa yra ir tai, kad į minimus 22 tūkstančius hektarų nėra įskaičiuota nesusijusiais asmenimis laikomų artimiausių R.Karbauskio giminaičių imperija, valdanti didelius žemės plotus.

R.Karbauskio šeimos narių bendrovių finansiniuose dokumentuose 15min pavyko rasti dalį duomenų, kokio dydžio žemės plotus valdo arba valdė politiko artimųjų įmonės. Dokumentuose nurodomi tūkstančiai hektarų. Vis dėlto, tai yra tik dalis šeimos nuosavybės. Tikrieji skaičiai gali būti daug didesni, mat ne visos įmonės atskleidžia, kiek tiksliai žemės joms priklauso.

15min surinkti duomenys rodo, kad Seimo nario artimųjų bendrovės bendrai valdo arba valdė bei buvo įsigijusios mažiausiai 3 tūkstančius hektarų žemės. Žemės, kuri oficialiai neturėtų būti įskaičiuota į dešimtis tūkstančių hektarų siekiančią politiko verslo imperiją.

Tam, kad R.Karbauskio šeimos įmonės galėtų pirkti naujus žemės ūkio paskirties žemės plotus, jos oficialiai turėjo būti nesusijusios ne tik su „Agrokoncernu“ ir jo dukterinėmis įmonėmis. Giminaičių verslai sąsajų privalėjo neturėti ir tarpusavyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Pagal įstatymo nuostatas, susijusiais asmenimis laikomos bendrovės, kuriose tas pats asmuo arba tie patys asmenys valdo daugiau kaip 25 proc. akcijų. R.Karbauskio šeimos verslo savininkų struktūra rodo, kad politiko artimieji bendrovėse dažnai valdė būtent tokį akcijų kiekį, kuris jų įmones pavertė tarpusavyje nesusijusiomis.

Kartais Seimo nario giminaičiai akcijomis keitėsi tarpusavyje. Pavyzdžiui, bendrovės „Naisių investicijos“ stambiausia akcininkė ilgą laiką buvo R.Karbauskio sesuo Jurga, o mažąjį akcijų paketą valdė brolis Mindaugas. Bet 2014 metais brolis ir sesuo akcininkų sąraše apsikeitė vietomis. 84 proc. akcijų perėmė brolis Mindaugas, o 16 proc. akcijų liko seseriai Jurgai.

Sutapimas ar ne, tačiau kaip tik po to, 2015 metais, sesuo Jurga tapo kitos įmonės – Žeimelio žemės ūkio bendrovės stambiausia savininke. Ji didžiąją bendrovės dalį perėmė iš tėvo Česlovo. Taigi, politiko šeima versluose akcijomis keitėsi tarpusavyje. Akcijų kiekis tarp giminaičių dažnai būdavo išdėliojamas būtent taip, kad jų įmonės būtų laikomos nesusijusiomis.

R.Karbauskis: draudžiama, kad partijos nariai būtų?

R.Karbauskis 15min neatsakė į klausimą, kodėl jo artimųjų įmonėms vadovauja jo koncerno ir jo partijos žmonės. Politikas teigė, kad tai nėra draudžiama įstatymu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pateikiame visą interviu su R.Karbauskiu.

– Apie jūsų šeimos nesusijusias įmones. Kodėl joms vadovauja „Agrokoncerno“ žmonės ir jūsų partijos nariai?

– Kuria prasme? O tai draudžiama? Kad partijos nariai būtų?

– Ir „Agrokoncerno“ darbuotojai.

– Nesuprantu.

– Ar tai neparodo ryšio jūsų artimųjų įmonių su būtent „Agrokoncernu“?

– Aš dar sykį pakartosiu tai, ką jums esu sakęs. Jokių įstatymų jokiais požymiais niekas nepažeidinėjo. Jeigu jūs savo klausimu bandot teigti, kad kažkas kažką pažeidė, prašau paaiškinti, kokiu požiūriu.

– Jūs sakote, kad tai yra nesusiję su koncernu, bet joms vadovauja jūsų koncerno ir jūsų partijos žmonės, toms įmonėms.

– Aš labai sveikinu prokuratūrą, kuri pradėjo tyrimą tuo klausimu ir jūs gausite atsakymus, kurie jus tikriausiai tenkins.

Narsto prokurorai, VTEK, opozicija žada inicijuoti parlamentinį tyrimą

Primename, kad į praėjusią savaitę publikuotą 15min tyrimą apie galimą žemės įsigijimo ribojimų apėjimą sureagavo ir politikai, ir institucijos bei teisėsauga. Seimo opozicija pranešė inicijuosianti parlamentinį tyrimą dėl Karbauskių imperijos veiklos, o Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl R.Karbauskio verslo ir jo šeimos valdomų žemių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra

Prokurorai paskelbė inicijuojantys tyrimą ginant viešąjį interesą. Tokią galimybę, susijusiems asmenims galimai viršijus 500 hektarų ribą, numato įstatymas. Po tyrimo prokurorai spręs, ar yra „įstatyme numatyti pagrindai kreiptis į teismą“.

Taip pat tyrimą dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių pradėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

R.Karbauskis galimai laiku nedeklaravo daugiau nei 3 milijonų eurų piniginės dovanos savo vaikams. Taip pat politikas savo deklaracijoje iš viso nebuvo nurodęs, kad du jo sūnūs, sesuo, brolis, marti ir tėvas valdo žemės ūkio bendroves.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis

Po 15min tyrimo Seimo narys savo deklaraciją papildė ir nurodė joje artimiausių giminaičių valdomas bendroves bei pinigines dovanas vaikams. R.Karbauskis deklaracijoje nurodo, jog sandoriai buvo įvykdyti 2017 metų lapkričio mėnesį, o pagal įstatymą sandorius reikia deklaruoti per mėnesį. Taigi politikas galimai pavėlavo deklaruoti dovanas vaikams.

Primename, jog R.Karbauskis kategoriškai nesutinka, jog su jo artimaisiais susijusios įmonės pasitelktos įstatymo apėjimui. Politikas kartoja, jog perkant žemę įstatymai apeiti nebuvo – nes jų esą visą laiką buvo laikomasi.

VIDEO: R.Karbauskis apie žemes valdančias savo vaikų, brolio, sesers įmones: jūs turite kokių nors pretenzijų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius