-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 08

R.Karbauskis: V.Sinkevičiaus kandidatūra į EK Seime sulauks absoliutaus palaikymo

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis prognozuoja, kad Seime bus „absoliutus“ balsavimas už ekonomikos ir inovacijų ministro „valstiečio“ Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrą į Europos Komisijos narius. Jis teigė koalicijos balsais neabejojantis, bet dėl opozicijos negarantuojantis.
Virginijus Sinkevičius ir Ramūnas Karbauskis
Virginijus Sinkevičius ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„O kas prieš Sinkevičių kažką turi? Jeigu jis tiko Europos Komisijos pirmininkei, ir Vyriausybė pritarė... Jeigu opozicija nebalsuos... bus minus 40 balsų. Ir kas? Kiti bus už. Jeigu jie (opozicija – BNS) elgsis pagal logiką, sveiką protą, iš viso prieš balsuojančių neturėtų būti“, – aiškino parlamentaras.

Jis pareiškė, kad balsuodami „valstiečiai“ kitaip pasielgti negalės, nes frakcija V.Sinkevičiaus kandidatūrą svarstė ir dėl jos jau balsavo: „Dabar užtat nebelieka klausimo – mes tikrai pritarsime tam, nes jau buvome sau tą klausimą uždavę.“

R.Karbauskio teigimu, visa frakcija V.Sinkevičių palaiko, abejonių dėl jo niekam nėra kilę.

Opozicija vertina palankiai, bet turi klausimų

Seimo opozicinių frakcijų atstovai kandidatą į eurokomisarus Virginijų Sinkevičių vertina palankiai, tačiau vieningos nuomonės, ar kandidatūrą palaikys, neturi.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas BNS teigė, kad jo vadovaujamos frakcijos palaikymas priklausys nuo V.Sinkevičiaus prisistatymo ir deklaruotos vizijos, tačiau daugiau klausimų ketinama pateikti premjerui Sauliui Skverneliui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

„Išankstinės nuomonės dėl V.Sinkevičiaus nėra, bet labiau turim klausimų premjerui, kodėl neatsižvelgiama į Europos Komisijos pirmininkės prašymą teikti du kandidatus – tiek vyrą, tiek moterį“, – sakė J.Sabatauskas.

Pasak liberalų lyderio Eugenijaus Gentvilo, partijos valdyba V.Sinkevičių dėl jo darbų vertina pozityviai, tačiau frakcijoje yra „įvairių nuotaikų“.

„Partijos valdyba, čia yra keletas frakcijos narių, neblogai žiūri į V.Sinkevičiaus kandidatūrą, tačiau supranta ir užkulisius, kad norima atlaisvinti vietą „tvarkiečių“ lyderiui Remigijui Žemaitaičiui. Kitas dalykas, prekybininkai, pramonininkai pozityviai žiūri į V.Sinkevičiaus veiklą ir nenori jo prarasti“, – BNS teigė E.Gentvilas.

„Aš asmeniškai esu garsiai pasakęs, kad kandidatūrą palaikysiu, bet žinau kolegų iš frakcijos, kurie nepalaikys“, – pridūrė jis.

Pasak liberalų lyderio Eugenijaus Gentvilo, partijos valdyba V.Sinkevičių dėl jo darbų vertina pozityviai, tačiau frakcijoje yra „įvairių nuotaikų“

Konservatorių seniūno pavaduotojas Jurgis Razma BNS teigė, kad V.Sinkevičius – geriausias galimas „valstiečių“ kandidatas.

„Akivaizdu, kad jie rinkosi kandidatą tik iš savo gretų. Jeigu jau priimti tai kaip duotybę, tai, ko gero, nelabai ką jie geresnio ir galėtų pasiūlyti nei dabartinis kandidatas“, – sakė J.Razma.

Jis teigė kaip ir frakcija neturintis išankstinių nuostatų dėl V.Sinkevičiaus palaikymo, tačiau pagal darbus jį vertina palankiai.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį teigė praėjusią savaitę su premjeru Sauliumi Skverneliu ir valdančiųjų „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu pasiekęs neformalų susitarimą dėl Lietuvos kandidatūros į Europos Komisiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda

Kandidatu siūlomas ekonomikos ir inovacijų ministras V.Sinkevičius antradienį Briuselyje buvo susitikęs ir su naująja Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen.

Prezidentas sakė, kad Lietuva po šio susitikimo tikisi labai reikšmingo eurokomisaro portfelio.

R.Karbauskis dėl ministerijos perleidimo „tvarkiečiams“: sutarsime

R.Karbauskis neatmeta, kad be ministro liekančią Ekonomikos ir inovacijų ministeriją galėtų perimti „tvarkiečiai“.

„Tai vienas iš galimų sprendimų, bet tai priklauso ir nuo prezidento, ir nuo premjero pirmiausiai. Manau, kad mes sutarsime“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija

R.Karbauskis tvirtino, kad su „tvarkiečių“ vadovybe galimas kandidatas neaptartas: „Koalicinė sutartis nešneka apie pavardes, tik, kad priklauso atsakomybė už kažkurią sritį, todėl negaliu pasakyti, ką partija deleguos.“

„Tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis patikino, kad frakcijos nariai balsuos už V.Sinkevičių: „Koalicijos partneris, tai vienareikšmiškai, kad balsuos už.“

R.Žemaitaitis sutinka, kad V.Sinkevičiui išvykus dirbti į Briuselį, laisvas likęs ekonomikos ir inovacijų ministro portfelis turėtų atitekti „tvarkiečiams“.

„Logiškai taip turi būti. Lenkai gavo, socialdarbiečiai gavo (ministrų postus – BNS), tai turi būti atsakomybės sritis ir mums, tokiu atveju, manau, kad rugsėjo mėnesį ir išaiškės“, – teigė R.Žemaitaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius