Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 18

R.Šimašius – apie kadencijos vidurį: 2 metai yra ilgiau, nei Paksas sugebėjo išbūti prezidentu, bet trumpiau, nei valdo Anglijos karalienė

Prieš dvejus metus antrajame tiesioginių merų rinkimų ture Remigijus Šimašius solidžia persvara (už jį balsavo 60,38 proc. į rinkimus atėjusių vilniečių) įveikė savo konkurentą Artūrą Zuoką. Paminėdamas kadencijos vidurį, nors antrą kartą prisiekė ir gerokai vėliau – balandžio 24 d., R.Šimašius pasidalijo įspūdinga greitakalbe įgarsintomis 200 sekundžių, kuriuose papasakojo apie nuveiktus darbus.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kadencijos vidurį Vilniaus meras nusprendė pažymėti neįprastu formatu. „Antrosios kadencijos dveji metai. Liko dar 2. Apie mūsų kartu nuveikti darbus per 200 sekundžių. Yra ką papasakoti, smagaus žiūrėjimo“, – parašė savo paskyrose R.Šimašius.

Vaizdo įrašą jis pradeda palyginimais: „Dveji metai tai ilgiau, nei Paksas sugebėjo išbūti prezidentu, bet vis dar šiek tiek trumpiau, nei valdo Anglijos karalienė.“

O tada – įspūdingu greičiu įgarsina 200 sekundžių gerų dalykų Vilniaus mieste, kuriuos pavyko padaryti.

Kviečiame prisiminti, ką meras kalbėjo 15min studijoje rytą po rinkimų.

VIDEO: Remigijus Šimašius: mano ambicijos reikalauja ir daug vargo, ir daug proto

Naujos mokyklos ir darželiai

Pirmiausia meras pamini vilniečius, kuriuos vadina tikrai pašėlusiais – 8 tūkst. naujų šeimų, 20 tūkst. naujų vaikų, ir ragina gimdyti toliau, nes „mūsų darbas – 12 naujų darželių: 6 pastatėme, 6 įsigijome. Dvi naujos mokyklos, dar vieną statome Pilaitėje. Planuose – dar 8 mokyklos ir 4 darželiai.“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija

Dėl statomos Pilaitėje mokyklos meras procesą kiek pagrąžino – kol kas tik pasirašyta sutartis su Tolminkiemio gimnazijos statybos darbų konkurso laimėtoja – bendrove „Jungtiniai projektai“.

„Parengti darbo projektą ir pastatyti mokyklą „Jungtiniai projektai“ įsipareigojo už 16 mln. 967 tūkst. Eur su PVM. Darbų terminas – 15 mėnesių. Planuojama, kad apie 1000 jaunųjų Pilaitės gyventojų į pamokas naujoje, studijos „DO Architects“ suprojektuotoje, mokykloje bus pakviesti jau 2022 m. rugsėjo 1-ąją.

Statybos bus pradėtos artimiausiu metu, simbolinis kapsulės įkasimas planuojamas maždaug po dviejų mėnesių“, – mero kadencijos vidurio išvakarėse pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

Anot mero, visi dabar mokosi kažko naujo – pradinukai IT, visi moksleiviai – kūrybiškumo, mokytojai – važinėti nemokamai viešuoju nuo rugsėjo, o mokyklų direktoriai – ISM universitete. O per kadenciją bus 40 naujų aikštynų.

Be tranzito, naujais takais

„Judame mieste sklandžiau. Pėstiesiems: Senamiestyje panaikinome autotranzitą. Rajonų gatves keičiame, kad čia būtų malonu gyventi ir būti. 100 km trasa aplink Vilnių. Yra, kas apibėgo vis. (čia rodoma paties mero nuotrauka – red. past.). Prie gatvių atkuriame medžių alėjas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tako aplink Vilnių pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tako aplink Vilnių pristatymas

Dviratininkams: nutiesėme 21 km dviračių takų. Šiemet bus dar tiek. Važiuojantiems viešuoju: dar 80 naujų autobusų Vilniuje. Nebedega, nebegenda, nebekaista, nebešąla – nes dauguma autobusų nauji. Įrengiame A juostas greitesniam judėjimui. Atkeliauja 10 naujų ruožų.

Vairuotojams: atnaujinta 50 km gatvių. Vietoje purvynų – 2000 stovėjimo vietų jūsų automobiliams. Bus dar tiek. Rugsėjį atidarome Žirnių–Liepkalnio gatvių sankryžą su viaduku. Šiaurinė gatvė baigiama projektuoti. Gera, žalia, ne šešių, o keturių juostų. Ir ne per draustinį“, – pasiekimus vardija R.Šimašius.

Taip pat į jo 200 sekundžių tilpo naujos ir atnaujinamos vaikų žaidimų aikštelės, žaliosios salelės tarp daugiabučių, kritikuotos už per daug trinkelių ir betono jose, sutvarkytas Neries senvagės parkas ir įrenginėjamas Japoniškas sodas, kurio vietoje iškirsti seni medžiai sukėlė daug pykčio.

Medžiai irgi užima savo vietą mero kalboje – tiesa, ne nukirsti senieji, o atsodinti jauni: „Pasodinome pusšešto tūkstančio medžių. 20 kartų daugiau, nei būdavo anksčiau, o mes dar didiname tempą. Krūmų dar daugiau – virš 8 tūkstančių.“

Crazy idėjoms kasmet skiriama pusė milijono eurų, siūloma pinigų ir vilniečiams susitvarkyti daugiabučių kiemus, tiesa, pirma reikia namą renovuoti.

Vilniaus m. sav. nuotr./Sniego žmonės Algirdo skvere
Vilniaus m. sav. nuotr./Sniego žmonės Algirdo skvere

Keičiasi Stoties rajonas

„Kiek visko naujo aplink Stoties rajoną! Paskelbėme tarptautinį konkursą geležinkelio stočiai ir aikštei. Įtikinome autobusų stoties savininkus, kad reikia pokyčių. Ir jie vyksta. Prikeliame Šv. Stepono bažnyčios kvartalą su skveru. Keičiame Naujininkus – kuriame viešąsias erdves“, – džiaugiasi meras, tačiau šalia gyvenantys vilniečiai ne itin laimingi Geležinkelio stoties konversija.

Naujininkų bendruomenės atstovai sako, kad aplinkinių teritorijų gyventojai jaučiasi apgauti. Esą vietoj žadėtos pėsčiųjų alėjos gyventojai gavo dvi paraleliai einančias, visų pirma automobilių eismui skirtas bei naujus biurus aptarnausiančias gatves: automobilių eismas paliktas Pelesos gatvėje, o naujai projektuojama gatvė iš esmės taps senamiesčio aplinkkeliu, į kurį bus nukreiptas ir tranzitinis eismas. Tuo tarpu apie reikšmingesnę želdinių plėtrą Naujininkų pusėje nei plano brėžiniuose, nei aiškinamajame rašte neužsimenama.

R.Šimašius žada kartoti dar vieną pernai metų Vilniaus pasiekimą – paversti miestą viena didele kavine po atviru dangumi. Šiemet kavinių savininkai vėl kviečiami ruoštis sezonui, teikti paraiškas, tik niekas dar nežino, kada tas sezonas galėtų prasidėti.

Vis dėlto pasigirti visam pasauliui greičiausia bus kuo – savivaldybės 20 aukštą pažadėta išnuomoti barui. Tai erdvė kaip tik virš mero kabineto.

Nebėra neįmanomų dalykų

Pandemija irgi suteikė progų naujiems dalykams: „Užėjo pandemija, bet ir mes ne pėsti: pirmieji pasirūpinome medikais ir jų apsauga. Atvirai bendravome su miestiečiais. Sutelkėme savanorius. Ačiū visiems. Skiepijame. Patogiai. Netoli jūsų namų. Pirmieji saugiai atveriame mokyklas.“

Ir – svarbiausia: Vilniuje, anot mero, nebėra neįmanomų dalykų. „Atsimenate taborą? Jo nebėra. Atsimenate metalinius garažus? Jų tuoj nebebus. Pamenate stalininius Profsąjungų rūmus? Čia kuriame Nacionalinę koncertų salę. Rangovai pakiaulino su Lazdynų baseinu. Bet darbai vėl vyksta. Kviečiau palaukti, bet pakviesiu ir plaukti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Profsąjungų rūmų ant Tauro kalno neliko per mažiau nei mėnesį
Luko Balandžio / 15min nuotr./Profsąjungų rūmų ant Tauro kalno neliko per mažiau nei mėnesį

Girdėjote, kaip biurokratai užlenkė Nacionalinį stadioną? Ir jį pradėsime statyti…. Arba ne. Laukiame teismo sprendimo ir Vyriausybės įsipareigojimų vykdymo. Atsimenate, kai VISI kalbėdavo apie šildymo kainą? Per dvejus metus sumažėjo trečdaliu. Menate miestų nekenčiantį Seimą? Vilniuje neišrinktas nė vienas jo atstovas. Nes Vilnius keičia ir Lietuvą“, – nuoskaudų dėl praeitos kadencijos Seimo bei Vyriausybės požiūrio ir sprendimų nepamiršo R.Šimašius.

Roko Lukoševičiaus nuotr./Nacionalinis stadionas
Roko Lukoševičiaus nuotr./Nacionalinis stadionas

17 kandidatų

Prieš dvejus metus Vilniaus mero rinkimuose dalyvavo net 17 kandidatų. Be jau minėtų R.Šimašiaus ir A.Zuoko, dar buvo „darbietis“ Viktoras Uspaskichas, pagal surinktų balsų skaičių sugebėjęs aplenkti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovą Dainių Kreivį, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Virginijų Sinkevičių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Editą Tamošiūnaitę, kuri vėliau tapo vicemere.

VIDEO: Audringos emocijos Remigijui Šimašiui laimėjus Vilniaus mero rinkimus

Praėję dveji metai pažymėti Vilniaus miesto savivaldybėje ir koalicijos stabilumu, ir komandos kaita. Labiausia čia prisidėjo Seimo rinkimai pernai rudenį, po kurių ne tik labai pasikeitė Vilniaus tarybos sudėtis, bet ir teko ieškoti naujo kandidato į vicemerus – į Seimą išrinktą Vytautą Mitalą pakeitė Tomas Gulbinas.

Nuo kovo 10-osios pareigas eina ir nauja savivaldybės administracijos direktorė. Vietoje nuo praeitos kadencijos su R.Šimašiumi dirbusio Povilo Poderskio, kuris, kaip paskelbta, pasirinko toliau dirbti versle, patvirtinta Lina Koriznienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius