Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

R.Vilpišauskas: ministrų atstatydinimas – siekis sutelkti „valstiečių“ frakciją Seime

Premjero Sauliaus Skvernelio sprendimą atstatydinti švietimo, kultūros ir aplinkos ministrus galėjo lemti siekis sutelkti „valstiečių“ frakcijos Seime narius, teigia Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas. Jis taip pat neatmetė galimybės, kad taip siekiama parengti dirvą S.Skvernelio kandidatavimui į prezidento postą.
Ramūnas Vilpišauskas VU TSPMI direktorius
Ramūnas Vilpišauskas VU TSPMI direktorius

„Spėčiau, kad vienas motyvas gali būti susijęs su kritiškais šių ministrų darbo vertinimais valstiečių ir žaliųjų frakcijoje Seime. Buvo girdėti kai kurių frakcijos narių kritiškų pasisakymų šių ministrų atžvilgiu, tad gal taip norima konsoliduoti frakciją, kuri artėjant tokiems svarbiems balsavimams kaip kitų metų biudžeto priėmimas, ėmė kelti nerimą premjerui“, – BNS sakė R.Vilpišauskas.

Jo teigimu, netikėtu trijų ministrų atleidimu taip pat gali būti formuojamas premjero, kaip ryžtingo politiko, įvaizdis, rengiantis kitąmet vyksiantiems prezidento rinkimams.

15min nuotr./Sauliaus Skvernelio atleisti ministrai
15min nuotr./Sauliaus Skvernelio atleisti ministrai

„Pirma mintis, kuri kyla sužinojus apie ministrų atleidimą, yra susijusi su tuo, kad premjeras gali norėti pademonstruoti savo kaip ryžtingo politiko veiksmą. Galime tik spėlioti, ar tai susiję su galvojimu apie kandidatavimą prezidento rinkimuose, tačiau tokio motyvo neatmesčiau. Kaip ir su valstiečių žaliųjų frakciją susijusių reikalų. Ir vienas, ir kitas gali būti svarbūs motyvai“, – pabrėžė R.Vilpišauskas.

Anot jo, trijų ministrų atleidimas, premjerui nedetalizuojant motyvų ir pabrėžiant, kad jais toliau pasitiki, yra netikėtas daugeliui, įskaitant „gal ir pačius ministrus“.

„Pirmiausiai kyla klausimas apie motyvus ar priežastis. Švietimo ministrės atveju juos galima nuspėti, bet kalbant apie kitus, ar čia pavėluotai reaguojama į diskusijas dėl kai kurių kitų kontroversiškų dalykų – miškų kirtimų ar kitų klausimų, kurie vis iškildavo pastaraisiais metais? Nežinant atsakymų sudėtinga interpretuoti, atrodo, kad norima vienu veiksmu parodyti ryžtą ir galbūt ilgesniam laikui apsisaugoti nuo panašių Vyriausybės krizių“, – svarstė R.Vilpišauskas.

Jis pabrėžė, kad S.Skvernelio pareiškimas, jog ministrų atleidimu siekiama duoti impulsą jų vykdomoms reformoms, neatrodo įtikinamai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Žinoma, kiekviena reforma sukelia ir nepasitenkinimo. Galima svarstyti, ar ji tinkamai paruošta ir komunikuojama, ar ministrai, kurie imasi pokyčių, tinkamai juos įvertina ir aptaria su visomis suinteresuotomis visuomenės grupėmis. Bet jei nesi patenkintas tuo kaip vyksta reformos atskirtose srityse, prieš keisdamas turi galvoti apie tai, kas jas galėtų vykdyti geriau. Kol kas, man atrodo, apie alternatyvas nieko nebuvo girdėti“, – sakė R.Vilpišauskas.

Jis sutiko, kad jei kandidatais į ministrus bus siūlomi politikai iš „valstiečių“ atstovų Seime, bus galima kalbėti apie profesionalų vyriausybės idėjos atsisakymą.

„Iš dalies taip, tai būtų vienas pokytis. Kitas klausimas bus susijęs su prezidentės, kuri dalyvavo ir padarė nemažą įtaką formuojant šią Vyriausybę, ypač skiriant kai kuriuos ministrus, vaidmeniu. Kiek aktyviai prezidentė dalyvaus skiriant naujuosius ministrus, nes artėjant prezidento rinkimų datai situacija yra kiek kitokia, nei ta, kuri buvo formuojant Vyriausybę“, – teigė R.Vilpišauskas.

Jis pabrėžė, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės santykiai su „valstiečių“ lyderio Ramūnu Karbauskiu yra labiau įtempti, nei prieš dvejus metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tai ir gali daryti įtaką parenkant ir skiriant naujus ministrus. Šis procesas gali būti sudėtingesnis, arba atvirkščiai, prezidentė gali nuspręsti, kad nebenori pernelyg aktyviai dalyvauti šiame procese. Tačiau tai tik spėlionės, kurios priklausys ir nuo jos išskaičiavimo“, – sakė R.Vilpišauskas.

Ministras pirmininkas S.Skvernelis pirmadienį paskelbė, kad keičia tris savo Vyriausybės ministrus – kultūros, švietimo ir mokslo bei aplinkos.

S.Skvernelis sakė, kad trečiadienį įteiks teikimus prezidentei dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson ir aplinkos ministro Kęstučio Navicko atleidimo. Anot premjero, jis apie šį sprendimą iš anksto neįspėjo šalies vadovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius