Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 22

Radviliškio ligoninės direktorius dėl infekcijos rodo pirštu į SAM: „Per mėnesį nepratestuojam nė pusės darbuotojų“

Radviliškio ligoninės direktorius Vaidas Smalinskas teigia, kad koronaviruso infekcija gydymo įstaigoje nebūtų taip išplitusi, jei rajoninių ligoninių darbuotojai dėl to būtų testuojami dažniau. Dabar, jo teigimu, per mėnesį nepatikrinama net pusė darbuotojų. Be to, direktorius pažymi, kad laiku į viruso plitimą sureaguoti negalėjo, mat atsakymų dėl COVID-19 testo sulaukė tik daugiau nei po dviejų parų.

V.Smalinskas pasakoja, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pastabos dėl infekcijos kontrolės pažeidimų Radviliškio ligoninėje yra teisingos tik iš dalies. Jo teigimu, išsiuntus koronaviruso ėminius, atsakymai buvo gauti tik po dviejų parų.

„Mes dėl srautų negalėjom nieko padaryti, nes daugiau nei dvi paras laukėm testų atsakymų, negalėjom atskirti pacientų, kurie infekuoti, o kurie ne“, – sakė jis. V.Smalinskas tikina tyrimus išsiuntęs praėjusios savaitės antradienio rytą, o atsakymus gavęs ketvirtadienį popiet.

I.Budzeikaitės nuotr./NVI laboratorija
I.Budzeikaitės nuotr./NVI laboratorija

Direktorius taip pat pažymėjo, kad iš pradžių COVID-19 užsikrėtusius asmenis buvo norėta vežti į Respublikinę Šiaulių ligoninę, tačiau ši ligonius priimti atsisakė.

„Mes žinojom, kad infekuotus ligonius turėtų priimti Šiaulių ligoninė, kadangi jie turi įsirengę infekcijos skyrių, bet sužinojom penktadienį ryte, kad jie nepriims, turėjom staigiai organizuoti mūsų infekcijos skyrių. Tai turėjom padaryti per kelias valandas. <...> Bet įsivaizduokit – iš slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus padaryti infekcinį skyrių per kelias valandas be kažkokių nukrypimų, tai tikrai yra sudėtinga“, – koronaviruso stabdymo pradžią prisimena įstaigos vadovas.

Pirmadienio duomenimis, per rugsėjį Radviliškio ligoninėje nustatyti 26 medikų susirgimai COVID-19. Iš viso su ligonine siejami 63 koronaviruso atvejai.

123RF.com nuotr./Medikas
123RF.com nuotr./Medikas

Kas atsakingas už tokią sudėtingą padėtį, vadovas vertinti nepanoro.

„Atsakomybės klausimo mes dabar nesvarstom. Tiesiog mums reikia išspręsti, sustabdyti, kad ligoninė vėl pradėtų funkcionuoti. Kai pradėsim stotis į savo vėžes, analizuosim tas priežastis. <...> Visada gali pagalvoti, kad galėjai kažką kitaip padaryti, <...> bet šiai dienai aš negalėčiau vertinti [savo darbo]“, – sako nuo 2018-ųjų ligoninei vadovaujantis V.Smalinskas.

Kita vertus, anot Radviliškio ligoninės vadovo, atsakomybę dėl tokio infekcijos plitimo turėtų prisiimti ir Sveikatos apsaugos ministerija. Jo teigimu, nelaimės galėjo būti išvengta, jeigu rajoninių ligoninių darbuotojai būtų testuojami dažniau. Dabar, pasak vadovo, per mėnesį tyrimai atliekami tik 120 iš 300 darbuotojų.

Asm. archyvo nuotr./Vaidas Smalinskas, Radviliškio ligoninės direktorius
Asm. archyvo nuotr./Vaidas Smalinskas, Radviliškio ligoninės direktorius

„Rajoninėse ligoninėse tyrimai daromi tik 10 proc. darbuotojų kas savaitę. Pas mus ligoninėje yra 300 darbuotojų. Per savaitę pratestuojam 30, per mėnesį nepratestuojam nė pusės darbuotojų, kai didžiosios ligoninės 100 proc. testuoja visus darbuotojus. Tai yra toks skirtumas. Galbūt tas ligoninės darbuotojų nepilnas testavimas ir leido išplisti infekcijai tokiu mastu, <…> 10 proc. testavimas yra nepakankamas”, – teigia V.Smalinskas.

Šeštadienį pranešta apie rekordinį naujų COVID-19 atvejų per parą skaičių – 99. Iš viso per savaitgalį nustatyti 179 nauji koronaviruso atvejai, pirmadienį pranešta apie 70.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius