Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 27 /13:23

Registrų centro darbuotojai: kas šeštas giminė, kas šešioliktas partinis

Valstybinėje įmonėje Registrų centre iš 1761 darbuotojo – 265 yra giminės, sutuoktiniai arba turi bendrų vaikų. Taigi net 15 proc. darbuotojų yra susiję kraujo ar meilės ryšiais, rodo 15min gauti šių metų birželio 2 dieną surinkti duomenys. Jei ne meilė, tai partijos. 102 Registrų centro darbuotojai priklauso kuriai nors politinei partijai. Dauguma – socialdemokratams.
Registrų centras
Registrų centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šie duomenys, žinoma, dar neįrodo, kad centre klesti nepotizmas. Būna atvejų, kai narystė partijoje ne padeda, o trukdo. Būna, kad broliai ir seserys nesikalba.

Tačiau būtent šie duomenys, ko gero, paskatino prezidentę Dalią Grybauskaitę „Registrų centro“ pertvarką įrašyti į Vyriausybės pertvarkų prioritetus.

Tiek geležinkeliai, tiek urėdijų sistema, tiek Registrų centras yra simboliai kovos su nomenklatūriniu valdymu ir korupcija, – sakė prezidentė.

„Urėdijų reforma pribrendo seniai, miškų sistemos reformavimas buvo atliktas beveik visoje Europoje, pas kaimynus Latvijoje, Estijoje 1999 metais. Mes vėluojame, tiek urėdijų sistema, tiek geležinkeliai, tiek Registrų centras buvo naudojamos kaip nomenklatūrinio valstybės valdymo įmonės“, – šiemet vasarį žurnalistams sakė prezidentė.

„Tai prioritetas visiems politikams, parodant, kad pagaliau reikia baigti su nomenklatūriniu, korupciniu šalies valdymu, ir tai yra simboliai, tiek geležinkeliai, tiek urėdijų sistema, tiek Registrų centras, tai yra simboliai kovos su nomenklatūriniu valdymu ir korupcija“, – pridūrė šalies vadovė.

Apie šeimyninę rangą urėdijose 15min jau rašė. Paaiškėjo, kad iš 42 miškų urėdijų bent 20-yje dirba giminystės ryšiais susiję žmonės, kurie ne visuomet noriai deklaruoja savo ryšius.

„Lietuvos geležinkeliuose“ tvarką daryti ėmėsi naujasis įmonės vadovas Mantas Bartuška. Stojęs prie įmonės vairo jis suskaičiavo, kad daugiau kaip 40 proc. įmonės darbuotojų yra susiję giminystės ryšiais, ir žadėjo per dvejus metus įvykdyti įmonės personalo reformą.

Tuo tarpu iš Registrų centro nebuvo jokių žinių. Iki dabar.

265 – giminės, 102 – partiniai

15min gauti duomenys rodo, kad 265 Registrų centro darbuotojai yra giminės, sutuoktiniai arba turi bendrų vaikų.

102 įmonės darbuotojai tiesiogiai arba per sutuoktinius yra susiję su politinėmis partijomis. Registrų centre dirba 55 su socialdemokratais susiję asmenys, iš jų septyni užima vadovaujančias pareigas.

Buvęs Centrinės hipotekos įstaigos vadovas socialdemokratas Vaidas Valikonis yra Registrų centro direktoriaus pavaduotojas.

Garsus Vilniaus socialdemokratas, teisininkas, buvęs ilgametis Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius dabar užima Registrų centro direktoriaus patarėjo pareigas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP suvažiavimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP suvažiavimo akimirka

Registrų centro Panevėžio filialui vadovauja Rimantas Sankauskas, ilgametis Panevėžio savivaldybės tarybos narys, socialdemokratas.

Nemanau, kad tai sutapimas. Manau, kad kaip ir prie kiekvienos valdžios, taip ir prie mūsų, būta tam tikrų nepotizmo apraiškų, – pripažįsta G.Paluckas.

Registrų centro Utenos filialo Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas Borisas Jakovlevas pats atstovauja socialdemokratams Molėtų rajono savivaldybės taryboje.

Įtakingas Alytaus socialdemokratas Antanas Jodauga Registrų centre dirba Teisinės informacijos departamento viršininko pavaduotoju, Marijampolės socialdemokratams atstovaujantis Žydrūnas Čekauskas – Registrų centro Marijampolės filialo vadovo pavaduotojas.

Registrų centro Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražina Urbonavičė yra buvusi socialdemokratė, nes pernai iš partijos išstojo.

Registrų centre vietos atsirado ne vien socialdemokratams. Čia dar dirba 14 Liberalų sąjūdžio narių, 13 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų, 8 „tvarkiečiai“, 7 „darbiečiai“, 4 „valstiečiai“ ir vienas Žaliųjų partijos narys.

Vadovaujančias pareigas Registrų centre užima konservatoriai Tauragės filialo Raseinių skyriaus vadovas Rimvydas Pakalniškis ir Marijampolės filialo vadovas Petras Pavilonis.

„Valstietis“ Romualdas Nenartavičius vadovauja Registrų centro Trakų ir Elektrėnų skyriams, o jo partietis Enrikas Doviakovskis – Registrų centro skyriui Ignalinoje.

Registrų centras: giminystės ryšiai ir partinė priklausomybė nedomina

Registrų centro atstovė spaudai Kristina Petrošienė negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti 15min pateiktos informacijos apie įmonės darbuotojų giminystės ir santuokinius ryšius bei partinę priklausomybę. Pasak jos, tokia informacija apie darbuotojus Registrų centre tiesiog nėra renkama.

„Neturime galimybės patvirtinti ar patikslinti jūsų pateiktų skaičių, kadangi tokių duomenų apie Registro centro darbuotojų santuokinius ar giminystės ryšius bei jų partinę priklausomybę iki šiol nesame rinkę ar kaupę“, – teigia K.Petrošienė.

Anot jos, įmonėje laikomasi Darbo kodekso draudimo vienoje valstybės įmonėje dirbti artimais giminystės ar svainystės ryšiais susijusiems asmenims, jei jų tarnyba susijusi su vieno jų pavaldumu kitam arba su vieno teise kontroliuoti kitą.

„Laikinasis vadovas laikosi pozicijos, kad jei viename darbe dirba susiję darbuotojai, tai jie savo veikloje ir patys turi itin atidžiai vertinti, ar nekyla viešųjų ir privačių interesų konfliktai, ir, esant tokiai grėsmei, imtis priemonių jų išvengti – pvz., nusišalinti, nedalyvauti posėdžiuose, darbo grupėse, procesuose ir pan“, – teigia Registrų centro atstovė.

Dar labiau, pasak K.Petrošienės, Registrų centro vadovybės nedomina darbuotojų priklausymas partijoms.

„Kadangi tai yra ypatingieji asmens duomenys, darbdavys neturėtų prašyti tokios informacijos iš darbuotojo, kadangi tai gali sudaryti prielaidas jį diskriminuoti dėl politinių pažiūrų. Klausimas, kokiai partijai asmuo priklauso, darbinantis Registrų centre (kaip tikriausiai ir bet kuriame kitame darbe) nėra užduodamas, ir tokie duomenys nerenkami“, – teigė K.Petrošienė.

Keičia personalo politiką

Tačiau tai, kad darbuotojų, o ypač vadovų, įmonėje per daug – Registrų centrui ne naujiena. Tai, kad Registrų centras neefektyviai valdo finansus, samdo per daug darbuotojų, o jiems vadovauja per didelis skaičius vadovų, atskleista šiemet atliktame nepriklausomame įmonės veiklos audite.

Gavęs šio audito išvadas iš pareigų buvo priverstas pasitraukti nuo 1997 m. įmonei vadovavęs Kęstutis Sabaliauskas.

Audite nustatytas bėdas ėmėsi spręsti laikinai Registrų centro vadovu tapęs Arvydas Bagdonavičius.

Pasak jo, jau dabar įmonės specialistai intensyviai dirba prie naujų darbuotojų paieškos, atrankos ir pan. taisyklių, kurios ateityje užtikrintų ir įmonės poreikį pasirinkti profesionaliausią darbuotoją, ir užkirstų kelią galimiems teisės aktų pažeidimams. Neatmetama ir galimybė, kad bus prašoma VTEK konsultacijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Bagdonavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Bagdonavičius

Taip pat K.Petrošienė nurodo, kad Registrų centre jau pradėta diegti personalo paieškos ir atrankos sistema, numatanti privalomą profesionalių žmogiškųjų išteklių valdymo specialistų dalyvavimą visose Registrų centro darbuotojų atrankose, kad įmonės poreikiai pasirenkant darbuotojus būtų kuo geriau tenkinami.

„Be to, žmogiškųjų išteklių valdymo profesionalas įmonėje nuolat dirba su darbuotojų ieškančiais padalinių vadovais bei vertina kandidatų asmenines savybes ir motyvaciją dirbti įmonėje – taip siekiama užtikrinti aukštą specialisto efektyvumą. T.y. jau dabar teikiama profesionalų pagalba renkantis darbuotojus, ypač IT sektoriuje, kuriame specialistų kaita yra didelė, o įmonės lūkesčiai tokio tipo darbuotojams – itin aukšti.

Kaip minėta, todėl neseniai ir buvo pradėtos kurti naujos darbuotojų paieškos, atrankos, motyvavimo, darbo apmokėjimo, darbuotojų vertinimo pagal veiklos rezultatus sistemos, kurios turėtų išspręsti jūsų išsakytas abejones“, – nurodo Registrų centro atstovė spaudai.

Vadovas pusmečiui lieka laikinas

Tačiau kol kas A.Bagdonavičius pats negauna įgaliojimų nuolat vadovauti Registrų centrui.

Pagal tai, kaip bus atliekama pertvarka, vertinsime įmonės vadovo darbą, – sako M.Vainiutė.

Pavasarį surengtame konkurse A.Bagdonavičius liko antras, tačiau gavo teisę užimti Registrų centro vadovo pareigas, kai jas užimti atsisakė advokatas Gintautas Bartkus. G.Bartkus teigė pasitraukęs dėl asmeninių priežasčių, nes jo artimieji bei partneriai norėjo, kad jis tęstų advokato karjerą. Tačiau, neoficialiais duomenimis, jo apsisprendimą paskatino ir iš specialiųjų tarnybų gauta patikrinimo medžiaga.

Tuomet teisingumo ministrė paprašė Specialiųjų tyrimų tarnybos informacijos apie A.Bagdonavičių ir praėjusią savaitę ją gavo.

Nors nėra atskleidžiama, kas rašoma pateiktuose dokumentuose, pirmadienį Teisingumo ministerija pranešė, jog A.Bagdonavičius nebus skiriamas, nes ministrė Milda Vainiutė lauks, kol Seimo Antikorupcijos komisija atliks parlamentinį tyrimą dėl elektroninės sveikatos sistemos įgyvendinimo. Komisija yra užsibrėžusi tyrimą baigti iki gruodžio.

Dirbdamas Registrų centro direktoriaus pavaduotoju, A.Bagdonavičius buvo šio projekto kuratorius.

Ministrė nenoriai vertina ir informaciją apie Registrų centro darbuotojų giminystės ryšius bei partinę priklausomybę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė

Teisingumo ministrės M.Vainiutės 15min pateiktame komentare teigiama, kad Konstitucija laiduoja piliečiams teisę laisvai vienytis į politines partijas. Todėl žmogaus tinkamumas eiti bet kokias pareigas valstybės tarnyboje turi būti vertinamas išskirtinai tik pagal jo profesines kompetencijas, žinias ir gebėjimą atlikti jam patikėtą darbą.

„Valstybinės įmonės „Registrų centras“ naujam vadovui ir naujai valdybai, į kurios sudėtį įeina ir nepriklausomi nariai, keliamas uždavinys atlikti įmonėje būtinas pertvarkas, tarp kurių – įmonės struktūros optimizavimas, modernios personalo politikos įgyvendinimas. Pagal tai, kaip bus atliekama pertvarka, vertinsime įmonės vadovo darbą“, – sako ministrė.

G.Paluckas: „Nepotizmo apraiškoms vietos turi nelikti“

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas tikino, kad partijos deleguota ministrė yra visiškai laisva pertvarkyti Registrų centrą.

„Partijos interesas yra, kad nepotizmo ir protekcionizmo šleifas mus paliktų. Mes norime susitvarkyti“, – teigė G.Paluckas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Pasak jo, ministrė turi visišką paramą, jei imsis skaidrinti Registrų centro personalo politiką.

„Jei ministrė elgsis teisingai ir teisėtai, tai aš jai garantuoju socialdemokratų politinę paramą. Jei ji pradės lankstytis į visas puses ir klausyti įvairiausių įtakų, tai tada bus politinė problema. Aš manau, kad ministrė suprato ir laikysis teisingumo kriterijų peržiūrint struktūrą, reaguojant į auditą“, – sakė socialdemokratų pirmininkas

Tiesa, G.Paluckas sako nežinojęs, kad iki šiol Registrų centre dirbo 55 jo partijos nariai, tačiau šie skaičiai jo nenustebino.

„Žinau, kad įvairiose valstybinėse įstaigose yra įvairių partijų atstovų, kurie eina pareigas, tačiau apie konkretų socialdemokratų skaičių Registrų centre nieko nežinau. Nemanau, kad tai sutapimas. Manau, kad kaip ir prie kiekvienos valdžios, taip ir prie mūsų, būta tam tikrų nepotizmo apraiškų, kai galėjo būti, kad preferencijos galėjo būti teikiamos politinės partijos atstovui, bet aš labai tikiuosi, kad ministrė kuo greičiau pabaigs vadovo skyrimo epopėją, kuri absoliučiai nelogiškai užsitęsė, ir naujasis vadovas priims visus reikalingus sprendimus, kad tie, kurie turi kompetencijos, sugebėjimų ir patirties užimti pareigas liks ir bus vertinami ne pagal partinę priklausomybę, o, kas dirba tik dėl priklausymo partijai, susiras kitus darbus“, – kalbėjo G.Paluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius