Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 26

Rokų darželinukams duris į darželio kiemą užveria smarvė

Kol Ramučių gyventojai kovoja su atliekų perdirbimo įmonės skleidžiamu dvoku, Rokų gyventojų nosis vienu metu kirbina kelių rūšių smarvė. Šio Kauno priemiesčio gyventojo Dariaus teigimu, nuo AB „Rokų keramika“ atsklinda sieros-smalkių kvapas, o nuo „Vyčios“ kiaulių komplekso – dar ir srutų. „Baisiausia, jog tai kenčia „Rokučio“ lopšelio-darželio auklėtiniai, mūsų vaikai“, – teigia vyras.
Gyvenimas šalia keramikos gamyklos
AB „Rokų keramika“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šis Rokų J.Borutos g. gyventojas įsitikinęs – „Rokų keramikos“ gamykla teršia orą. Nuo jos jau daugiau nei penketą metų sklinda specifinis sieros kvapas, kuris jaučiamas aplinkiniuose kiemuose ir prie pat esančiame darželyje-lopšelyje „Rokutis“. Dvoko stiprumas priklauso nuo vėjo krypties. Jis jaučiamas nuolat, taip pat ir savaitgaliais.

Dvokui pasklidus, darželinukai yra priversti laiką leisti 35 darbuotojus turinčio lopšelio-darželio viduje – jie neišleidžiami į lauką. Tomis valandomis stengiamasi ir nevėdinti patalpų.

„Kreipėmės į aplinkosaugininkus ir Visuomenės sveikatos centrą. Pastangos bevaisės. Įmonės direktorius nereaguoja niekaip. Darželio direktorė, ko gero, nesuinteresuota kažko imtis, nes jos vyras dirba gamykloje“, – nusivylęs kalbėjo Darius.

Nuo kiaulių komplekso sklindanti smarvė, vyro teigimu, – atskira tema. Šią problemą bando spręsti Patamulšėlio kaimo „Sėmenėlės“ bendruomenė.

„Tai skirtingi kvapai: iš gamyklos sklinda specifinis sieros-smalkių kvapas, o iš fermų – mėšlo-srutų“, – patikino pašnekovas.

Jam pritarė ir lopšelio-darželio „Rokutis“, kurį lanko 130 vaikų, slaugytoja Giedrė Audėjaitienė: „Kenčiame dvigubą smarvę. Labiau vargina sklindanti nuo kiaulių komplekso, įsikūrusio už 2 kilometrų. Aplink ir ūkininkų pilna, tad srutų kvapas – ne naujiena Rokuose. Ne visada smirda, bet smirda“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvenimas šalia keramikos gamyklos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rokučio“ lopšelis-darželis

Pasak jos, vaikai dėl prastų kvapų nesiskundžia. Tačiau vos tik dvokui pasklidus, mažyliai yra priversti laiką leisti 35 darbuotojus turinčio lopšelio-darželio viduje – jie neišleidžiami į lauką. Tomis valandomis stengiamasi patalpų ir nevėdinti.

„Dažniausiai smarvė sklinda dienos pradžioje. Smirda kokį pusvalandį. Direktorė kreipėsi į įvairias institucijas. Pavasarį Visuomenės sveikatos centro specialistai tyrė aplinką, bandė įvertinti situaciją, tačiau ataskaitos jokios nesulaukėme. Sunku ištirti, nes viskas priklauso nuo vėjo“, – patikino G.Audėjaitienė.

Pasak du mėnesius „Rokų keramikai“ vadovaujančio Modesto Špučio, jo 89 darbuotojus vienijančios įmonės teritorijoje jokie pašaliniai kvapai nesklinda. O ir sklisti negali, juk jie gamina natūralius keramikinius blokelius. Ir gamina iš natūralių medžiagų, tokių kaip molis.

„Neišmetinėjame į orą jokių kenksmingų medžiagų. Juk deginamos pjuvenos. Dirbame 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Aš neužuodžiu jokio prasto kvapo, ypač tokio, kaip sieros.

Man vadovaujant, teritoriją tikrino dvi komisijos, atliktas aplinkosauginis auditas – nieko blogo neaptikta. Keramikos gamykla veikia jau daugybę metų. Nereikia užmiršti, jog žmonės aplink ją kūrėsi, o ne atvirkščiai. Matyt, jie buvo pratę prie kūrenamų pjuvenų kvapo, o dabartinė karta jau yra atpratusi“, – nuomonę išdėstė M.Špučys.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvenimas šalia keramikos gamyklos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvenimas šalia keramikos gamyklos

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyr. specialistės Ingos Bendokienės teigimu, Kauno miesto savivaldybė nėra gavusi jokio skundo dėl AB „Rokų keramika“ skleidžiamo kvapo ar kitos taršos.

Kauno miesto savivaldybė nėra gavusi jokio skundo dėl AB „Rokų keramika“ skleidžiamo kvapo ar kitos taršos.

O štai Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas buvo gavęs du piliečio iš J.Borutos gatvės skundus dėl AB „Rokų keramika“ skleidžiamų kvapų. Abiems atvejams ištirti buvo sudarytos komisijos iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento, Kauno miesto savivaldybės ir Aplinkos apsaugos departamento specialistų, kurie vyko į skunduose nurodytas vietas ir, atsižvelgiant į skunde nurodytas aplinkos sąlygas, atliko kvapo vertinimą visuomeninės ir gyvenamosios aplinkos vietose.

„Nurodytas kvapas tose vietose nebuvo jaučiamas. Pareiškėjui abiem atvejais buvo atsakyta raštu. Pačios bendrovės veiklą tikrina Aplinkos apsaugos departamentas“, – paaiškino Kristina Motiejūnaitė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vyriausioji specialistė.

VIDEO: Kauniečiai skundžiasi UAB „Rokų keramika“ skleidžiamais kvapais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius