Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 08 /15:34

Rukloje apgyvendinti migrantai protestuoja: „Laisvė!“

Pirmadienį kiek po vidurdienio Ruklos Pabėgėlių priėmimo centre įkurtame laikinų modulinių namelių miestelyje apgyvendinti migrantai pradėjo iš anksto ruoštą protesto akciją, trukusią kelias valandas. Apie pusšimtis žmonių susirinkę už tvoros, skiriančios juos nuo pareigūnų, anglų ir lietuvių kalbomis skandavo žodį „Laisvė!“, demonstravo įvairius plakatus.
Ruklos pabėgėlių centras
Ruklos pabėgėlių centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš viso Rukloje įrengti 125 moduliniai nameliai, kuriuose apgyvendinta apie 450 migrantų iš pažeidžiamiausių grupių – šeimos, vienišos mamos, vaikai, senoliai, žmonės su negalia.

Ruklos Pabėgėlių priėmimo centro direktorės Beatričės Bernotienės teigimu, stovykloje gyvenantys žmonės vaikšto po teritoriją ir skanduoja.

„Skanduoja žmonės „Laisvė!“.(...) Gyvena 450, o kiek ten jų vaikšto, aš negaliu pasakyti“, – teigė ji.

Kol kas didesnių neramumų ar konfliktų su saugumą užtikrinančiais pareigūnais nekilo.

„Ne, ne. Tiesiog žmonės vaikšto ramiai ir skanduoja“, – patikino B.Bernotienė.

Maždaug 15 valandą protestai jau buvo pasibaigę. Saugumą užtikrinantys pareigūnai užtvėrė privažiavimą prie stovyklos, žurnalistams prisiartinti neleidžiama, o nuo gatvės jokių protestų ženklų nematyti ir negirdėti.

Kiek anksčiau pirmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad turima informacijos ir apie galimus neramumus Pabradėje, Kybartuose ir Medininkuose, kur esančius objektus administruoja VSAT.

Pasieniečių vado teigimu, šiose vietose imtasi prevencinių priemonių prieš galimus tokių neramumų organizatorius ar kurstytojus, sutelktos papildomos pareigūnų ir specialiosios technikos pajėgos.

Anot jo, neatmestinas variantas, kad pastarųjų dienų įvykiai Lietuvoje, Lenkijoje ir Baltarusijoje – didelės migrantų grupės bandymas prasiveržti, galimi neramumai stovyklose – gali būti susiję tarpusavyje.

„Stebime situaciją Baltarusijos Respublikoje, matome, kokia yra situacija prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Mes manome, kad tai galėtų būti koordinuoti veiksmai“, – teigė R.Liubajevas.

Pirmadienį socialiniuose tinkluose platinami vaizdai iš Baltarusijos, kuriuose matyti, kad didelė kolona žmonių juda link pasienio su Lenkija. Netoli sienos minia buvo sustabdyta baltarusių pareigūnų ir nukreipta į šalia esantį mišką.

Po šių įvykių sustiprintos ir perdislokuotos pajėgos Lietuvos pasienyje, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė siūlysianti įvesti nepaprastąją padėtį pasienio savivaldybėse.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius