Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 05

S.Skvernelis nemato reikalo viešinti įrašo su savo pasisakymais apie žodžio laisvę

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad atveriant Registrų centro duomenis būtina įtvirtinti saugiklius, jog žiniasklaida netaptų tik priedanga verslui renkant duomenis kitais tikslais. Jis teigė nematantis reikalo viešinti Vyriausybės pasitarimo įrašo, kuriame, 15min žiniomis, jis išsakė poziciją apie žodžio laisvę.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Labai svarbūs tam tikri saugikliai – ta informacija, kuri jums reikalinga jūsų tiesioginiam darbui, kad ji būtų panaudota tik jums, kad nebūtų prisidengiama žurnalistu, surenkama informacija ir po to panaudojama kitais tikslais“, – žurnalistams penktadienį sakė premjeras.

„Aš kalbu apie tuos verslus, kurie turi pagrindinėse įmonių grupėse ir žiniasklaidos verslą. Tai tokie nuogąstavimai buvo išsakyti“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Konkrečių įmonių ar žiniasklaidos priemonių S.Skvernelis nepaminėjo.

Pasak premjero, trečiadienį per Ministrų kabineto pasitarimą sprendimai dėl registrų duomenų atidėti, nes Susisiekimo ministerijos siūlymas Vyriausybei įpareigoti Registrų centrą teikti duomenis buvo neteisėtas.

S.Skvernelis teigė, kad šiomis dienomis rastas „teisinis kelias“ išspręsti šį klausimą, o sprendimai bus priimti trečiadienį.

Jis teigė nematantis pagrindo paviešinti Vyriausybės pasitarimo garso įrašo, nes pagal įprastą praktiką pasitarimai vyksta už uždarų durų.

„Tai nėra numatyta, jeigu klausimų turite, nematau paslapties, galiu atsakyti (...). Pasitarimai visada yra darbingi, audringi, jie tam ir skirti. O posėdžiai jau yra transliuojami“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Penktadienį Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, kuri yra tiesiogiai atsakinga už visuomenės informavimo normų laikymosi priežiūrą, pateikė išaiškinimą, jog žurnalistai turi teisę susipažinti su Vyriausybės pasitarimo įrašu.

Tarnybos nuomone, prašomas garso įrašas galėtų būti traktuojamas kaip oficialus, garsine forma išreikštas, dokumentas, parengtas Vyriausybės ir kuriame yra viešojo intereso informacijos, kurios neteikimas žurnalistams gali sudaryti rimtas kliūtis atlikti profesines pareigas.

15min į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą kreipėsi po to, kai Vyriausybės kanceliarija iškart kelioms žiniasklaidos priemonėms atsisakė pateikti trečiadienio Vyriausybės pasitarimo garso įrašą.

Dabar S.Skvernelis viešai žada neatlygintiną duomenų teikimą žurnalistams ir pasisako už jų teisę rinkti tokią informaciją. Tačiau, 15min žiniomis, trečiadienio pasitarime premjeras S.Skvernelis blokavo Susisiekimo ministerijos iniciatyvą ir priešinosi neatlygintinam duomenų teikimui.

Kad tokių premjero pasisakymų būta, viešai patvirtino jo patarėjas Skirmantas Malinauskas. Tačiau jokios S.Skvernelio citatos nebuvo pateiktos.

Penktadienį įrašo paviešinimo pareikalavo ir visa Seimo opozicija.

Vyriausybė kol kas nepaaiškino, kokiais teisiniais motyvais atmesta R.Masiulio iniciatyva. Poziciją S.Skvernelis pakeitė po to, kai gausus būrys įvairioms žiniasklaidos priemonėms atstovaujančių žurnalistų viešai pasipriešino tokiems Vyriausybės veiksmams.

Registrų centras patvirtino, kad jau šią savaitę buvo parengtos sutartys, kurių pagrindų žurnalistams būtų atnaujintas neatlygintinas duomenų teikimas. Tačiau trečiadienio Vyriausybės pasitarime priimtas sprendimas to daryti neleido.

Lietuvos žurnalistai ir opozicijos atstovai teigia, kad įvesti ribojimai gauti informaciją nepagrįstai varžo žiniasklaidos laisvę.

Žurnalistai ketvirtadienį kreipėsi į valdžios atstovus, ragindami atšaukti įvestus apribojimus gauti Registrų centro duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius