Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06 /15:01

R.Karbauskis antrina premjerui: naujas kandidatas į aplinkos ministrus siūlomas nebus

Trečiadienį prezidentei Daliai Grybauskaitei atmetus „socdarbietės“ Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministres, premjeras Saulius Skvernelis šį sprendimą vertina „kaip eilinį ir jau sisteminį norą destabilizuoti Vyriausybės darbą“. Prezidentės atstovė Daiva Ulbinaitė 15min sakė, kad valstybės vadovė premjero pareiškimo nekomentuos. LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad nebesiūlys naujo kandidato į aplinkos ministrus. Tam pritaria ir LSDDP lyderis Gediminas Kirkilas.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Premjeras: su prezidente bus neįmanoma suderinti naujo ministro kandidatūros

Poziciją S.Skvernelis išdėstė savo feisbuko paskyroje.

„Su prezidente buvo aptarta ne viena ir ne dvi galimos aplinkos ministro kandidatūros. Deja, nė dėl vienos iš jų rasti sutarimo nepavyko. I.Gudžiūnaitės kandidatūra su šalies vadove buvo suderinta iš anksto – todėl ir pateikta. Maža to, prezidentė kandidatei (I.Gudžiūnaitei – red. past.) po pokalbio sakė, kad sprendimas bus teigiamas, todėl šiandienos pareiškimas iš tikrųjų stebina“, – rašo S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Ministras pirmininkas teigia, kad tokiu sprendimu prezidentė eilinį kartą parodė savo požiūrį į šią Vyriausybę.

„Esu tikras, jog Aplinkos ministerijai ypatingai reikia aukštos kvalifikacijos teisininko, kuris nebūtų susijęs korupciniais ryšiais su šios srities interesų grupėmis. Žinodamas, kiek užtruko derinimas ir koks prezidentės požiūris, darau išvadą, jog bus atmesta bet kuri kita mano teikiama kandidatūra. Tai reiškia, kad su šia prezidente suderinti naujo ministro kandidatūros bus neįmanoma.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irma Gudžiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irma Gudžiūnaitė

Prezidentės sprendimas aiškiai parodo, koks svarbus yra darnus Prezidentūros ir Vyriausybės bendradarbiavimas, kai žmonės nėra skirstomi į „savus“ ir „svetimus“, kai „saviems“ nėra ruošiamos minkštos kėdės valstybinėse įmonėse ar ambasadose, o „svetimi“ nėra viešai žeminami, kai siekiama bendrų tikslų, kai noras jauniems žmonės leisti užimti aukštas pareigas nėra tik skambi frazė tuo netikinčių politikų lūpose. Deja, šiandien to labai trūksta.

Šį šalies vadovės sprendimą suprantu kaip eilinį ir jau sisteminį norą destabilizuoti Vyriausybės darbą, įkalti pleištą tarp koalicijos partnerių ir darsyk mesti abejonių šešėlį“, – sako S.Skvernelis.

S.Skvernelis priduria, kad sieja tai ir su rinkimų kontekstu.

„Prezidentės kritika dėl Vyriausybės vidaus ir užsienio politikos pastarosiomis savaitėmis tapo itin aštri, virstanti konkrečiais ir destruktyviais veiksmais. Neabejoju, ateityje tai matysime dar dažniau. Kaip Vyriausybės vadovas negaliu veltis į tuščius konfliktus, turiu užtikrinti stabilų valdžios institucijų darbą – ir tai padarysiu“, – užbaigia S.Skvernelis.

Prezidentė kandidatei po pokalbio sakė, kad sprendimas bus teigiamas,– feisbuke rašė S.Skvernelis.

Prezidentė D.Grybauskaitė kol kas nekomentuoja S.Skvernelio pareiškimo. „Mes nekomentuojame nei premjero, nei kitų vadovų įrašų feisbuke ar pasisakymų žiniasklaidoje“, – 15min sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.

R.Karbauskis: prezidentė daro politinį šou

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis BNS sakė, kad atmesdama kandidatę į aplinkos ministrės pareigas prezidentė Dalia Grybauskaitė daro „politinį šou“ ir bando pakenkti premjerui Sauliui Skverneliui.

Pasak R.Karbauskio, ministras pirmininkas I.Gudžiūnaitę kandidate pateikė tik po to, kai tai iš anksto suderino su šalies vadove.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, prieš tai šalies vadovei buvo pateikta ne viena kandidatūra.

„Tai, kas įvyko, yra pasityčiojimas atviriausia forma iš premjero ir iš to susitarimo, kad niekada premjeras neįvardija asmens, kol tas asmuo nėra patvirtinamas“, – BNS sakė R.Karbauskis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Prezidentė pasityčiodama iš premjero, dar tai panaudojo kaip kažkokį rinkiminį žingsnį, kaip pažeminti premjerą, kad jis pateikė netinkamus kandidatus“, – pridūrė jis.

Viskas. Šito žaidimo mes nežaisime. Susitvarkys Vyriausybė ir be vieno ministro. Daugiau tyčiotis iš savęs neleisime, – sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis sakė manantis, kad prezidentės žingsnis gali būti susijęs su premjero kandidatavimu prezidento rinkimuose.

„Jos pavardė nebūtų nuskambėjusi, jeigu prezidentė nebūtų pasakiusi, kad ji tiks“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Jis antrino premjerui, kad naujas kandidatas į aplinkos ministrus siūlomas nebus.

„Viskas. Šito žaidimo mes nežaisime. Mes turime vienu ministru mažiau, bet pavaduojantis yra kitas ministras ir aš manau, kad laikotarpyje iki birželio mėnesio to turėtų pakakti. Susitvarkys Vyriausybė ir be vieno ministro. Daugiau tyčiotis iš savęs neleisime“, – sakė R.Karbauskis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį tikino, kad be aplinkos ministro Vyriausybei dirbti būtų sudėtinga. V.Pranckiečio vertinimu, prezidentės sprendimas neskirti I.Gudžiūnaitės jam nebuvo netikėtas, nes kandidatė išties neturi patirties srityje, kuriai būtų vadovavusi.

„Iš anksto suplanuotas veiksmas“

Klaipėdoje trečiadienį viešintis R.Karbauskis 15min teigė, jog prezidentės veiksmas nuliūdino, ir sakė manantis, kad šis D.Grybauskaitės veiksmas buvo iš anksto suplanuotas.

„Kaip ir nenustebino, bet labai nuliūdino. Kandidatė buvo suderinta, premjeras niekada neteikia kandidato viešai, kol nėra jis suderintas su prezidente, kitaip sakant, kandidatai, kuriems nepritarė, teikiami nebuvo, – sakė R.Karbauskis. – Kandidatė buvo suderinta, jai pačiai buvo pasakyta prezidentės, kad bus patvirtinta. Staiga sužaidžiamas toks žaidimas. Čia iš anksto suplanuotas veiksmas, kaip pažeminti premjerą“.

Jokių problemų nebus, jūs nė nepajausite.

Politikas mano, jog tai, kad nebus naujo ministro, nesutrukdys koalicijos darbui. „Jokių problemų nebus, jūs nė nepajausite“, – sakė R.Karbauskis. Aplinkos ministro pareigos turėtų būti patikėtos energetikos ministrui.

Paklaustas apie atmestos kandidatės I.Gudžiūnaitės kompetenciją, kuria suabejojo prezidentė, R.Karbauskis teigė, jog išvadų nereikėtų daryti dėl amžiaus.

„Virginijus Sinkevičius, man atrodo, dar jaunesnis (ministrui 28 metai, – red. past.), šitoj srity nereiktų daryt išvadų iš to, jauna ar ne. Kaip sakė kolega G.Kirkilas, kartais nebuvimas tos srities žmogumi gali būti naudingas tai sričiai. Dabartinis žemės ūkio ministras nėra iš žemės ūkio srities, bet situacija tokia, kad jis tikriausiai vienintelis galėjo imtis tos srities. Bandom daryt taip, kad iš tikrųjų žmonės pareigas vykdydami neturėtų spaudimo, kuris daromas sąmoningai opozicijos“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Paklaustas apie tolimesnį darbą su prezidente jis sakė: „Konstitucijoje aiškiai pasakyta, kas už ką atsako. Įstatymus, kuriuos inicijuoja prezidentė, svarstysime, nebus jokio bandymo kerštauti. Tiesiog manau, kad premjeras nieko su prezidente daugiau neaptarinės, o jų labai atskirtos aiškiai funkcijos. Tai tikrai netrukdys valstybei, čia svarbiausia. Valstybei neturi trukdyti niekas“.

VIDEO: V.Pranckietis įvertino prezidentės sprendimą neskirti aplinkos ministrės

LSDDP vadovas G.Kirkilas pritaria nesiūlyti ministro

Valdančiajai koalicijai priklausančios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas apgailestauja, kad prezidentė nepaskyrė jo partijos narės I.Gudžiūnaitės aplinkos ministre ir remia premjero poziciją neteikti daugiau kandidatų į šias pareigas.

„Manyčiau, kad čia yra visiškai logiška. Jeigu premjeras toliau teikia kandidatūras, o jos atmetinėjamos, tai diskredituoja pačią Vyriausybę. Nemanau, kad tai reikėtų tęsti“, – trečiadienį BNS sakė G.Kirkilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

„Juoba, kad rinkimų kampanija de facto prasidėjusi. Dabartinės valstybės vadovės nuostatas mes žinome, greičiausiai premjero pasirinkimas neteikti yra teisingas“, – pridūrė jis.

Pasak G.Kirkilo, I.Gudžiūnaitės pasirinkimas buvo geras vien dėl to, kad ji nėra susijusi su Aplinkos ministerijoje esančiais interesų klanais.

„Galvojame, kad nepatirtis aplinkosaugoje kaip tik buvo pranašumas šitos kandidatės į ministrus. Ji nebuvo susijusi su jokiais klanais, kurių yra nemažai šitoje ministerijoje. Kaip tik čia ir buvo, manau, premjero pagrindinis tikslas“, – BNS sakė LSDDP lyderis.

Anot jo, kitas I.Gudžiūnaitės privalumas buvo teisininkės išsilavinimas ir patirtis.

„Ji yra teisininkė, aplinkosaugos srityje jau dabar yra nemažai direktyvų ir ateis dar direktyvos – žiedinė ekonomika ir kitos. Čia reikės daug teisės aktų. Be to, turime nemažai ginčų su Briuseliu. Ši kandidatė dirbusi ten turėjo galimybę pasireikšti“, – sakė G.Kirkilas.

Galvojame, kad nepatirtis aplinkosaugoje kaip tik buvo pranašumas šitos kandidatės į ministrus, – teigė G.Kirkilas.

Jis pabrėžė, kad premjeras turi teisę rinktis savo komandą.

„Prezidentas dalyvauja skyrime ir neskiria tik tuo atveju, jeigu yra kokie nors labai rimti argumentai. Šiuo atveju jų nebuvo“, – sakė politikas.

G.Landsbergis: premjeras sąmoningai eskaluoja konfliktą su prezidente

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sako, kad premjeras Saulius Skvernelis sąmoningai eskaluoja konfliktą su prezidente Dalia Grybauskaite ir Vyriausybės darbą verčia savo prezidentinės rinkimų kampanijos dalimi.

„Užuot vykdęs tiesiogines pagal Konstituciją ir Vyriausybės įstatymą jam privalomas pareigas tinkamai organizuoti vyriausybės darbą bei „teikti siūlymus Respublikos Prezidentui dėl ministrų skyrimo“ S.Skvernelis sąmoningai eskaluoja konfliktą su prezidente, tikėdamasis tokį paties sukurtą konfliktą naudoti kaip savo rinkiminės kampanijos dalį“, – pranešime spaudai teigė G.Landsbergis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Tokią poziciją konservatorių lyderis išplatino po to, kai prezidentė D.Grybauskaitė atmetė S.Skvernelio siūlomą kandidatę Irmą Gudžiūnaitę į aplinkos ministro postą. Premjeras pareiškė, kad kandidatūra su prezidente buvo suderinta iš anksto, ir paskelbė daugiau kandidato nebeieškosiąs.

„Tikimės, kad premjeras ras būdų atsieti rinkimų kampaniją nuo pareigų vykdymo, nes kitu atveju teks premjerą ir vėl raginti trauktis arba iš pareigų, arba iš kampanijos. Konstitucijos normų pažeidinėjimas, įstatymų laužymas – ne plakato iškabinimas judrioje miesto sankryžoje. Vieno asmens įgeidžių įkaitais tampa valstybės institucijos, valstybės piliečiai“, – sakė konservatorių lyderis.

Atmetė, nes stinga patirties

Lietuvos Respublikos prezidentūros pranešime žiniasklaidai trečiadienį teigiama, kad, anot D.Grybauskaitės, I.Gudžiūnaitei trūksta reikiamos dalykinės patirties, o susitikime buvusi kandidatė į aplinkos ministro postą nepademonstravo vadovavimo aplinkos sektoriui reikiamų žinių ir kompetencijos.

„Aplinkos ministerijai tenka labai platus atsakomybių spektras – nuo atliekų tvarkymo ir vandenvalos iki miškų apsaugos, statybų ir renovacijos, klimato kaitos ir Astravo AE klausimų. Todėl Prezidentė kviečia premjerą vadovauti šiam sudėtingam sektoriui ieškoti visapusiškos patirties turinčio kandidato“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pirmadienį susitikusi su I.Gudžiūnaite, prezidentė D.Grybauskaitė sakė pasigendanti į aplinkos ministres siūlomos I.Gudžiūnaitės profesinės patirties ir žinių apie sektorių ir sako, jog pirmas įspūdis yra „įvairus“.

Kol kas Aplinkos ministerijai laikinai vadovauja energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius