-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 28

S.Skverneliui – kolegų palinkėjimai greičiau pasveikti: vėžys – ne Damoklo kardas

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį paviešino savo ligos diagnozę, nurodydamas, kad jam nustatytas onkologinis susirgimas – pirmos stadijos limfoma. Vyriausybės vadovo kolegos politikai tokį jo žingsnį įvertino kaip drąsų ir teisingą. Kartu S.Skverneliui jie siunčia geriausius linkėjimus, akcentuodami, kad šiais laikais tokios ligos – įveikiamos.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min kalbintų politikų nuomone, informavęs visuomenę apie savo sveikatos būklę S.Skvernelis užkirs kelią įvairioms spekuliacijoms viešojoje erdvėje.

VIDEO: Saulius Skvernelis paskelbė, kad serga vėžiu

Išgydoma 80 proc. vėžinių susirgimų

Kadenciją baigiantis Europos Komisijos (EK) narys Vytenis Andriukaitis sakė besisolidarizuojantis su S.Skverneliu.

„Aš solidarizuojuosi su premjeru dėl jo ligos ir nuoširdžiai linkiu jam kuo greičiau pasveikti. Tegul tik nenusimena. Dabartinėmis sąlygomis viskas įveikiama. Mes visi galime tik palinkėti jam sėkmės“, – kalbėjo jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis BNS spaudos konferencijoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis BNS spaudos konferencijoje

Vertindamas S.Skvernelio sprendimą paviešinti ligos diagnozę, V.Andriukaitis mano, kad Vyriausybės vadovas žengė drąsų ir tinkamą žingsnį, kuris užkirs kelią spekuliacijoms viešojoje erdvėje.

„Čia jis padarė labai teisingą žingsnį, nors, visų pirma, turėjo pasitarti su gydančiais gydytojais, kadangi tai yra duomenų apsauga. Nors jis ir viešas asmuo, bet jis turi teisę atskleisti informaciją tiek, kiek jis pats nori apie tai kalbėti. Jis žengė tokį žingsnį. Visapusiška pagarba jam ir kuo didžiausios sėkmės gydyme“, – sakė eurokomisaras.

Kartu V.Andriukaitis pabrėžė, kad kai kurios konstitucinės normos yra pasenusios, neturime vicepremjero pareigybės, kas esą yra labai blogai.

„Aš ne vieną kartą siūliau taisyti tas Lietuvos Konstitucijos normas, kurios yra realiai reikalingos, kad būtų vicepremjero pareigybė. Vicepremjeras galėtų pavaduoti premjerą ir užimti jo pozicijas, tęsti jo darbus ir leisti premjerui gydytis. Iš tikrųjų labai sudėtinga yra ir gydytis, ir būti įtrauktam į sunkių valstybės reikalų tvarkymą. Deja, Lietuvos Konstitucijoje nėra vicepremjero pozicijos. Dabar būtų labai geras metas inicijuoti tokias diskusijas“, – mano jis.

Prieš keletą metų V.Andriukaitis pats turėjo rimtų sveikatos problemų – jam buvo išoperuota kasos cista. Dėl to jis mėnesį turėjo nedarbingumą.

„Tai buvo didžiulė cista, kuri buvo labai pavojingoje vietoje, kuri turėjo požymių piktybėti. Viskas tvarkoje, viskas pašalinta, viskas gerai“, – dabar patikino jis.

Tai buvo didžiulė cista, kuri buvo labai pavojingoje vietoje, kuri turėjo požymių piktybėti. Viskas tvarkoje, viskas pašalinta, viskas gerai.

Širdies chirurgu dirbęs V.Andriukaitis pažymėjo, kad onkologiniai susirgimai šiais laikais yra labai gerai gydomi, valdomi ir visiškai išgydomi. Jis minėjo, kad šiandien visiškai išgydomi 80 proc. vėžinių susirgimų.

„Žinoma, tai priklauso nuo įvairių histologinių vertinimų. Bet iš tiesų šiandieninis gydymas yra labai aukšto lygio ir tikrai optimistiškai nuteikia“, – tikino jis.

Šiandieninis gydymas yra labai aukšto lygio ir tikrai optimistiškai nuteikia.

Vėžinis susirgimas, anot V.Andriukaičio, šiandien tikrai nereiškia, kad asmuo turi pasitraukti iš darbo.

„Šiandien visiškai akivaizdu, kad reikia baigti tą psichologiją, kad žmonės negali grįžti į darbo rinką ir t.t. Gali ir turi. Ir turi būti sukurta sistema, kad tiems pacientams, kurie pasveiko, kad jiems būtų garantuotas įsidarbinimas, buvimas darbo rinkoje, plius – labai aktyvus stebėjimas, aktyvi dispanserizacija. Dispanserizacija yra kertinis reikalas“, – pabrėžė jis.

„Sveikatos ir psichologinės ramybės“

Seimo vicepirmininkės konservatorės Irenos Degutienės nuomone, paskelbęs apie savo diagnozę, S.Skvernelis pasielgė teisingai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irena Degutienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irena Degutienė

„Jam ramiau pačiam bus ir jo šeimai, nes iš tikrųjų daug spekuliacijų, daug tokių bereikalingų diskusijų. Aišku, jis yra jaunas žmogus, jauna šeima, maži vaikai, dėl to žmogus, matyt, ir nenorėjo čia garsiai šnekėti. Matyt, ir taip netikėtumas tai toks – sveikas, drūtas, energingas, ką tik dalyvavo prezidento rinkimuose, o paprasčiausias profilaktinis patikrinimas ir tau tokia netikėta diagnozė. Aš puikiai jį, kaip žmogų, ir jo šeimą suprantu. Gal dėl to jis ir nenorėjo čia taip plėstis. Bet visas tas ažiotažas, kuris kilo ir žiniasklaidoje, ir turbūt visuomenėje... Man atrodo, dabar jam bus paprasčiau ir lengviau gydytis toliau“, – komentavo ji.

Jam ramiau pačiam bus ir jo šeimai, nes iš tikrųjų daug spekuliacijų, daug tokių bereikalingų diskusijų. Aišku, jis yra jaunas žmogus, jauna šeima, maži vaikai, dėl to žmogus, matyt, ir nenorėjo čia garsiai šnekėti.

Šeštą kadenciją Seime dirbanti I.Degutienė turėjo kolegų politikų, susirgusių sunkiomis ligomis. Klausiama, kiek vėžio diagnozė ir onkologinių ligų gydymas leidžia dirbti nelengvą darbą, ji teigė, kad viskas yra individualu.

„Turbūt daugiausia tokių nesklandumų arba ne visi vienodai toleruoja chemoterapiją. Vieniems ji lengvai pasiduoda ir nėra pašalinių reiškinių, o kiti labai sunkiai ištveria chemoterapiją“, – pastebėjo buvusi medikė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime

Kartu ji prisiminė, kad dabar jau šviesios atminties kolegos parlamentarai, sirgę pažengusiais vėžiniais susirgimais, dirbo kone iki paskutinės dienos.

Prieš politikės karjerą gydytoja dirbusi I.Degutienė teigė, kad, nors jos teorinės žinios dabar yra minimalios, bet tiek, kiek ji skaito ir domisi šia sritimi, vėžio diagnozė, ypač – pirmos stadijos, nėra joks Damoklo kardas, kybantis virš susirgusiųjų galvų.

„Tikrai medicina yra gerokai pažengusi į priekį. Galų gale net ir chemoterapijai taikomi medikamentai dabar yra tikrai labai įvairūs, efektyvūs. Šiuo atveju, aš manau, viskas bus labai gerai. Bet dar vienas dalykas, kuris labai svarbus žmonėms, kurie serga vėžiu, yra psichologinė ramybė. Todėl man norėtųsi, kad mes visi nustotumėme kalbėti apie premjero ligą. Duok, Dieve, jam sveikatos ir psichologinės ramybės, nes tai yra vienas iš kertinių dalykų. Deja, dar medicina dar nėra atradusi jokio stebuklo, kaip paveikti žmogų psichologiškai, kad jis nepalūžtų. Dar senų senovėje yra rašyta, kad paciento pasveikimas nuo bet kokios ligos 50 procentų priklauso nuo daktaro ir 50 procentų – nuo paties paciento. Tai reiškia, nuo jo psichologinės būsenos“, – akcentavo I.Degutienė.

Duok, Dieve, jam sveikatos ir psichologinės ramybės, nes tai yra vienas iš kertinių dalykų.

Teisingas sprendimas

Seimo pirmininko pavaduotojas socialdarbietis Gediminas Kirkilas taip pat sakė teigiamai vertinantis S.Skvernelio sprendimą visuomenei pasakyti ligos diagnozę.

„Manau, jis pasielgė teisingai. Taip kažkada pasielgė ir Valdas Adamkus. Aišku, politikoje, kaip matote, yra įvairių pavyzdžių. Ne taip lengva tokiais atvejais apsispręsti žmonėms, nesvarbu, kad jie visi žmonės. Bet aš manau, kad jis padarė teisingai“, – premjero žingsnį įvertino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Jeigu asmenybė yra stipri, pasak G.Kirkilo, kartais įsitraukimas į darbus, veikla, kažkokie išsikelti tikslai gali ir padėti įveikiant ligą.

„Jeigu tai yra stipri asmenybė – aš galvoju, kad šiuo atveju taip ir yra, tai kaip tik gali padėti. Tai tikrai nėra kažkoks nuosprendis. Grįžtant prie prezidento V.Adamkaus, kaip suprantu, jo situacija, ko gero, net buvo ir sunkesnė, bet vis tik jis įveikė ligą. Tai yra tikrai labai sektinas pavyzdys. Todėl manau, kad tokiais atvejais greičiausiai žmogui geriau aktyviai dalyvauti veikloje, nei vienam likti su savo diagnozėmis ir panašiai. Todėl aš vis tik galvoju, kad premjeras elgiasi teisingai“, – teigė G.Kirkilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius