Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 29 /17:17

Saulius Skvernelis: jei COVID-19 išplis, gali būti uždaryta Kartena Kretingos rajone, karantinas tęsis

Jei paaiškės, kad koronavirusas išplito plačiau nei už Kartenos katalikiškos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės ribų, miestelyje bus svarstoma įvesti judėjimo ribojimus, teigia premjeras Saulius Skvernelis. Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio jis aptarė ir kitus klausimus, susijusius su Lietuvoje paskelbtu karantinu dėl koronaviruso.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienio duomenimis, Kretingos rajone Kartenos slaugos ligoninėje koronavirusas nustatytas 22 pacientams ir penkiems darbuotojams. Jei židinys išplis už įstaigos ribų, miestelis sulauks judėjimo ribojimų.

„Svarstome tokius dalykus. Šiandien mūsų COVID-19 valdymo komitete buvo svarstoma, tačiau laukiame detalesnės informacijos, vėlgi kokio tai yra išplitimo židinys. Jeigu tai yra viena įstaiga, yra vienas sprendimas. Jeigu matome ir matysime, kad yra galima grėsmė paplitimui, tokie sprendimai bus nedelsiant priimti“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio komentavo ministras pirmininkas.

Ministrų kabinetas nuo gegužės 4-osios leido iš Lietuvos išvykti visiems piliečiams, tačiau sugrįžusiems tautiečiams bus „taikomas visas ypatingas režimas, kuris buvo taikomas iki šiol“.

„Tai yra privalomas 14 dienų karantinas, testavimas, anketavimas, patikrinimai, ar laikomasi izoliacijos ir karantino režimo“, – pabrėžė S.Skvernelis ir tikino, kad „turistauti“ dabar nebūtų protinga.

Nuo gegužės 10-osios Vyriausybė leido atnaujinti reguliarius skrydžius kryptimi iš Vilniaus į Frankfurtą ir atgal. Sprendimas, pasak premjero, buvo priimtas oro linijų „Lufthansa“ prašymu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vyriausybė leido atnaujinti skrydžius, pirmieji reisai – į Vokietiją

„Yra atsižvelgta į vienos oro vežimo bendrovės „Lufthansa“ prašymą ir Vokietijos ambasados notą mūsų Užsienio reikalų ministerijai dėl galimybės atnaujinti skrydžius Vilnius–Frankfurtas–Vilnius“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo premjeras.

Detalią tvarką dėl skrydžių vykdymo ir saugos taisyklių lėktuvuose, pasak jo, priims ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 operacijų vadovas ministras Aurelijus Veryga.

„Jeigu tai tenkins paslaugos tiekėją, matyt, tie reguliarūs skrydžiai tris kartus per savaitę prasidės“, – svarstė S.Skvernelis.

Klausimą dėl atnaujinto judėjimo tarp Baltijos valstybių, anot jo, spręs kaimyninių šalių užsienio reikalų ministrai. Šalis planuojama atverti vienu metu.

„Nusprendėme, kad užsienio reikalų ministrai pakoordinuos mūsų veiksmus, kada galėtume atsiverti Baltijos valstybių regione, tiek kalbant apie darbo rinką, vežėjus, tiek kalbant apie piliečių išvykimą jų rūpimais klausimais“, – dėstė S.Skvernelis, pridurdamas, kad Latvija sienų neužsidarė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Pasienis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Pasienis

Sprendimai, jo teigimu, bus priimti gegužės 6 dieną: „Planuojame, kad Baltijos regionas priimsime bendrą sprendimą dėl atsivėrimo.“

Su Lenkijos ministru pirmininku S.Skvernelis pirmadienį taip pat žadėjo aptarti sienų apsaugos klausimą, bet kol kas Lenkija esą iki birželio 12 sienų atverti neketina.

Tiesa, premjeras neatmetė galimybės susitarti dėl išimčių: „Galbūt gali būti taikomi atskiri režimai tarp kaimyninių valstybių – tarp Lietuvos ir Lenkijos.“

Galbūt gali būti taikomi atskiri režimai tarp kaimyninių valstybių.

Priklausomai nuo situacijos ir nustatomų koronaviruso atvejų skaičiaus, keisis karantino režimas, tikino S.Skvernelis, nors pridūrė, kad greičiausiai karantinas ir toliau bus pratęstas.

„Žiūrėsime į situaciją, kaip ji keičiasi. Matome, kad ji kontroliuojama, matome, gerus rezultatus, tačiau nežinome, kaip bus – vėlgi ateina ilgasis savaitgalis“, – akcentavo ministras pirmininkas.

„Mūsų tauta per ilgąjį Velykų savaitgalį buvo labai atsakinga – už ką reikia padėkoti kiekvienam Lietuvos žmogui arba absoliučiai daugumai Lietuvos žmonių. Jeigu mes lygiai tokie pat išliksim ir šį savaitgalį, jau su švelnesnėmis karantino sąlygomis, ir turėsime tokius skaičius, bus vieni sprendimai, jeigu ne – bus kiti sprendimai.

Yra didelė tikimybė, kad karantinas dar bus pratęstas.

Bet aišku, yra didelė tikimybė, kad karantinas dar bus pratęstas, bet jūs matote, kad kas dvi ar kas savaitę yra švelnėjančios sąlygos“, – sakė jis.

Dabar karantinas dėl COVID-19 plitimo Lietuvoje numatytas iki gegužės 11 dienos.

Spaudos konferencija iš Vyriausybės:

Trečiadienį Vyriausybė sušvelninto karantino dėl COVID-19 režimą: panaikino draudimą Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies, leido atnaujinti skrydžių maršrutus, veido apsaugos priemonių nedėvėti profesionaliems sportininkams treniruočių metu bei tiems, šalia kurių 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų.

Daugiau apie karantino režimo pokyčius ir jų įsigaliojimą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius