-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 21

Savaitės skaitiniai: septyni įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Siūlome prisiminti praėjusią savaitę per šiuos mūsų atrinktus savaitės tekstus.
Ukrainos kariai prie Debalcevės
Ukrainos karys prie Debalcevės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Pauliaus Gritėno interviu su Vilniuje knygą „Rusai“ pristatančiu JAV žurnalistu Gregory Feiferiu: „Putinas į viską žiūri kaip KGB agentas“

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Gregorijus Feiferis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Gregorijus Feiferis

Vilniaus knygų mugės svečias, amerikiečių žurnalistas Gregory Feiferis – vienas įžvalgiausių Rusijos visuomenės stebėtojų ir kritikų. Prieš pat knygų mugę lietuvių kalba išleista trečioji jo knyga „Rusai: žmonės už valdžios fasado“ („Russians: The People Behind the Power“) sulaukė milžiniško populiarumo. Interviu portalui 15min.lt G.Feiferis aptarė Rusijos visuomenės ypatumus, Vladimiro Putino iškilimą, neblėstančio jo populiarumo priežastis bei pabandė prognozuoti, kokia ateitis laukia Rusijos ir jos agresiją patiriančių kaimynų.

2. Audriaus Ožalo pokalbis su rašytoju Michailu Šiškinu: „Rusija visu pajėgumu lekia katastrofos link“

Asmeninio albumo nuotr. /Michailas Šiškinas
Asmeninio albumo nuotr. /Michailas Šiškinas

„Mano tėvas buvo rusas, o motina – ukrainietė. Kartais aš galvoju: gerai, kad jie to nebesulaukė“, – apie tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, sako vienas žymiausių šių laikų rusų rašytojų Michailas Šiškinas, atvykstantis į šių metų Vilniaus knygų mugę. Jo knygos buvo apdovanotos svarbiausiais Rusijos literatūros apdovanojimais, jos verčiamos daugybėje šalių. Tačiau šiuo metu jis garsėja ne tik savo knygomis.

3. Kaetanos Leontjevos komentaras: 6 dalykai tam, kad mokesčių biurokratija mažiau slėgtų (II)

Asmeninio albumo nuotr./Kaetana Leontjeva
Asmeninio albumo nuotr./Kaetana Leontjeva

Mokesčių administravimas Lietuvoje yra sudėtingas ir brangus. Į dabartinę raizgalynę įmaišius dar ir „išmanias” IT sistemas, kaip siūlo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), visas procesas gali tapti dar painesnis ir brangesnis. O juk išmanumą galima pasiekti supaprastinant ir atpiginant mokesčių administravimą, veikiant pagal šias gaires.

4. Audriaus Ožalo pokalbis su Undine Radzevičiūte: „Mane domino istorijos, kai žmogus praranda beveik viską“

Leidyklos nuotr./Undinė Radzevičiūtė
Leidyklos nuotr./Undinė Radzevičiūtė

Kiekviena nauja rašytojos Undinės Radzevičiūtės knyga tampa įvykiu Lietuvos literatūros pasaulyje. Originalus rašymo stilius, kūrinių struktūra, jų estetika pelnė šiai rašytojai vienos įdomiausių lietuvių literatūros kūrėjų vardą, o apie jos romaną „Žuvys ir drakonai“ buvo kalbama, kad tai visiškai iš mūsų šalies autorių konteksto iškrentantis kūrinys. Ką tik pasirodė nauja rašytojos knyga „180“, kuri ir vėl stebina savo kitoniškumu.

5. Pauliaus Gritėno interviu su fantasmagorinį romaną apie Kauną parašiusiu Herkumi Kunčiumi: „Tikrovė ne visad maloni“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Herkus Kunčius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Herkus Kunčius

Rašytojas Herkus Kunčius silpnesnių nervų kritikų dažnai vadinamas skandalingu, provokuojančiu, peržengiančiu tariamas literatūrines ribas. Rašytojas, Vilniaus knygų mugėje pristatantis ką tik išleistą romaną „Dervišas iš Kauno“, tokių epitetų nesureikšmina ir teigia rašantis apie tai, ką geriausiai išmano. 15min.lt pokalbis su H.Kunčiumi – apie sovietinės praeities apmąstymus, būtinybę kalbėti apie Lietuvą, literatūros ir skaitymo ateitį.

6. Raimondos Mikalčiūtės tekstas apie ant Kauno senamiesčio stogų studentčių siūlomus įrengti žalius sodus – ar sudomins tai miestą?

Ant Amjeno rotušės įkurtas horizontalusis sodas
Ant Amjeno rotušės įkurtas horizontalusis sodas

Kur atsipalaiduoti miesto centre, kai beveik visas erdves užėmė automobiliai? Dvi iniciatyvios Kauno technologijos universiteto (KTU) studentės, būsimos architektės, siūlo poilsio oazes rengti ant stogų, kuriuos būtų galima paversti horizontaliaisiais sodais.

7. Debalcevės katilas: Vladimiro Putino šachtininkai ir traktorininkai = Rusijos specnazas

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos teroristai Debalcevės mieste
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos teroristai Debalcevės mieste

Rusijos dienraštis „Kommersant“ atskleidė, kas iš tiesų nugalėjo Ukrainos karius Debalcevės mieste. Tai – ne buvę Donbaso šachtininkai ir traktorininkai, kaip viešai Vengrijoje iš Ukrainos tyčiojosi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, o elitiniai Rusijos kariuomenės daliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius