Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 15 /13:12

Dėl kanapių dekriminalizavimo – Seime du skirtingai pasibaigę balsavimai

Į Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę ketvirtadienį gana staiga ir nepaisant opozicijos pasipriešinimo įtrauktas klausimo dėl nedidelio kiekio kanapių turėjimo dekriminalizavimo svarstymas – parlamentarai vienam projektui (Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms) po svarstymo pritarė, kitą (Baudžiamojo kodekso pataisas) grąžino tobulinti. Projektą palaikantys politikai akcentavo būtinybę švelninti bausmes ir rūpintis priklausomybių gydymu. Prieštaraujantys mano, kad, atvirkščiai, vadžių atlaisvinimas tik veda priklausomybių link.
Kanapės prie Seimo
Kanapės prie Seimo / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nepaisant to, kad kai kurie opozicijos atstovai prašė atidėti įstatymo projektų svarstymą ir atlikti ekspertinį vertinimą, jiems to pasiekti nepavyko.

Per pirmąjį balsavimą – dėl Administracinių nusižengimo kodekso papildymo – už dekriminalizavimą balsavo 63 parlamentarai, prieš buvo 60, du susilaikė.

Dėl minimalaus balsų skirtumo opozicija reikalavo perbalsuoti. Tačiau Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nusprendė balsavimo nekartoti.

Dėl kanapių dekriminalizavimo Baudžiamajame kodekse pataisų balsavo 127 parlamentarai: 63 buvo už, 61 – prieš, o 3 susilaikė. Tad projektas grąžintas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui tobulinti.

Tai reikštų, kad už kanapių turėjimą galėtų būti ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė.

Krikdemiškasis valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų flangas sulaukė nemažai opozicijos kritikos dėl esą išduotų vertybių ir labai nekokios dovanos Kalėdų proga.

Klausimų kai kurie parlamentarai turėjo ir socialdemokratams – kur pradėjus svarstyti klausimą dingo keli šiai partijai priklausantys politikai. Klausta, ką už tai valdantieji galėjo pažadėti mainais.

Seimas birželio pabaigoje per pateikimą balsų dauguma pritarė, kad už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Pagal Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pakoreguotą siūlymą, Administracinių nusižengimų kodeksas būtų papildytas nuostata, kad neteisėtas nedidelio kiekio kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar siuntimas be tikslo platinti užtrauktų įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 250 eurų.

250–400 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą.

Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Argumentai už ir prieš

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad komitetas šį klausimą svarstė iš dviejų projektų ir balsų dauguma jiems pritarė.

Diskusijai užsirašė kalbėti 15 parlamentarų.

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas sakė, kad atsitraukus iš toliau atrodytų apie ką gi toliau kalbama.

„Daugybė šalių jau seniai nusprendė, kad ne su kuvalda, ne su botagu, ne su bananu mes keičiame žmonių elgesį ir gydome ligas, jeigu sutinkame, kad priklausomybė yra liga, o lyg tai niekas dėl to ir nesiginčija“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo jis.

V.Mitalas priminė, kad, kitaip nei ankstesnį kartą teikiant pataisas, svarstoma tiktai vienos narkotinės medžiagos – marihuanos – dekriminalizavimą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Jis akcentavo, kad Seimas pritarė papildomiems asignavimams tiek žemo slenksčio kabinetams, tiek kitoms paslaugoms, kurios teikiamos siekiant kompleksiškai spręsti priklausomybės problemas.

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas citavo kelis mokslininkus, teisininkus ir politikus, palaikančius bausmių už mažo kiekio lengvų narkotikų dekriminalizavimą, taip pat teigiančius esą tai būtų mažas žingsnelis balansuojant bausmių politiką.

Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis mano, kad frazė: „Surūkykime suktinę žolės“ priėmus šias įstatymo pataisas taps jaunimo pasilinksminimo vietų kasdienybe.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Mazuronis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Mazuronis

„Tai yra tas žodžių junginys, kuris, priėmus šias įstatymo pataisas, taps praktiškai gyvenimiškos filosofijos keitėju ir šių dienų jaunimo formuotoju. Tai yra tas žodžių junginys, kurį girdėsime vis dažniau ir dažniau pritarus toms įstatymo pataisoms, apie kurias čia kalbame“, – įsitikinęs jis.

Pasak A.Mazuronio, nors pataisas palaikančių argumentas, kad priklausomybes reikia gydyti, o ne už tai kalinti. Tačiau velnias slypi detalėse.

Jis aiškino, kad „žolę“ vartojantys žmonės nėra priklausomi, nuo šios medžiagos priklausomybė išsivysto retai, bet tai – esą žingsnis link priklausomybių.

Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnės pavaduotojas Aurelijus Veryga akcentavo, kad lengvų narkotikų vartojimas kelis kartus padidina susirgimų šizofrenija tikimybę.

Jis citavo švedų studiją, kur atliekant tyrimą 15 metų buvo stebėti 45 tūkst. žmonių: ar jie vartojo kanapes, ar ne. Anot jo, nustatyta, kad jeigu žmogus pavartoja kanapių bent 5 kartus, jo rizika susirgti šizofrenija padvigubėja.

O jeigu žmogus kanapių pavartoja bent 50 kartų, jo rizika susirgti šizofrenija išauga 5 kartus.

Tas pats esą pastebėta ir kitose studijose.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

„Čia yra ne juokas. Ir, kolegos, ką mes siunčiame visuomenei, kokią žinią, išskirdami pirmiausia vieną medžiagą? Tai mes, kaip Seimas, pasakome, kad tai yra tokia lyg ir mažiau pavojinga medžiaga. Kas yra didelė netiesa.

Netgi vertinant jūsų siūlymus, kur siūlote padidinti baudas – gal ir atrodytų iš pirmos pažiūros teisinga. Bet, žinote, jeigu narkomanas turėtų pinigų, jis neitų vogti arba kaip Laisvės partijos nariai, kurie siūlo legalizuoti „žolę“, nerankiotų Palangoje pinigų kebabams, jeigu turėtų dvi štukas eurų susimokėti baudą už kanapes. Dabar jis nesukrapšto 5 eurų nusipirkti kebabą, bet jis sumokės 2 tūkst. eurų baudos, kelintą kartą pagautas rūkantis „žolę“. Tai neišspręs šitos baudos jokių problemų“, – kritikavo A.Veryga.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sakė girdintis ekspertų nuomones, kurias daugiausia išsakė V.Mitalas.

Kai kurie kitų kolegų išsakomi argumentai jam atrodo it mitai, pavyzdžiui, kad narkotikų dozės pritrūkę žmonės „ima nešti daiktus iš namų“, vagia iš parduotuvių ir panašiai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Politikas pastebėjo, kad taip būna ir esant kitiems nepritekliams, ne tik trūkstant narkotikų dozei.

„O šiaip aš manau, kad šitas projektas yra požiūris į žmogų, į valstybės pilietį: arba mes, kaip valdžia, kaip valstybė, naudojamės savo galiomis ir taikome griežtesnius mechanizmus nusižengusių piliečių atžvilgiu, arba taikome švelnesnius.

Mes matome, kad narkotikų naudojimo kriminalizavimas, deja, padėties nepagerino. Ir aš manau, kad reikia grįžti prie sušvelnintų sankcijų nusižengėliams“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius