Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 30 /17:29

Seimo komisija dėl D.Gudelio įmonės laimėtų viešųjų pirkimų kreipsis į STT

Seimo nariai planuoja kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl komunikacijos eksperto Dariaus Gudelio verslo laimėtų viešųjų pirkimų. Taip pat planuojama kreiptis į tarnybinės etikos sargus dėl premjero Sauliaus Skvernelio patarėjo Tomo Beržinsko dalyvavimo priimant sprendimus tuose pirkimuose. Trečiadienį apie tai buvo kalbama Seimo Antikorupcijos komisijoje.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę 15min paskelbė žurnalistinį tyrimą, kurio centre – premjero Sauliaus Skvernelio ir komunikacijos eksperto, įmonės „VIP viešosios informacijos partneriai“ savininko Darias Gudelio ryšiai.

Tyrimas atskleidė, kad per praėjusius metus D.Gudeliui buvo išrašyta 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus. Šio verslininko susitikimai su premjeru ir jo komanda nebuvo deklaruoti.

Tuo pat laiku D.Gudelio verslas viešuosiuose pirkimuose laimėjo sutarčių už 2,5 mln. eurų. Dalyje konkursų sprendimo teisę turėjo premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Trečiadienį padėtį aptarė Seimo Antikorupcijos komisija. Politikai susitarė artimiausiu metu į posėdžius pasikviesti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) atstovus.

Tiesa, tikras sprendimas nebuvo priimtas, mat į posėdį nesusirinko reikiamas skaičius politikų – dalyvavo 7 parlamentarai, o kvorumui reikėjo 8.

Siūlė nagrinėti E.Bėronto atleidimą

Kalbėdamas apie D.Gudelio įmonės laimėtą Nacionalinės mokėjimo agentūros viešąjį pirkimą, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius taip pat pasiūlė atidžiau išnagrinėti kitą aspektą. Neseniai šios agentūros vadovas Erikas Bėrontas buvo atleistas iš pareigų, bet sugrąžintas dėl procedūrinių pažeidimų.

„Ar nebuvo intereso, kad tas žmogus grįžtų į tarnybą? Tai išsiaiškinti būti naudinga. Ar tai nėra susiję su viešai paskelbta informacija (apie D.Gudelio verslo laimėtus viešuosius pirkimus, – 15min)?“ – posėdyje kalbėjo V.Gailius.

Jam kilo abejonių, ar E.Bėronto atleidimo metu padarytos procedūrinės klaidos nebuvo tyčinės, kad vėliau „žmogus būtų grąžintas į darbą“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Erikas Bėrontas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Erikas Bėrontas

Taip pat V.Gailius sakė, kad Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovo E.Bėronto situacija išryškina ir kitą problemą: „Ar iš tikrųjų veikia korupcijos prevencijos nuostatos, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba teikia informaciją, bet asmuo yra skiriamas į pareigas.“

Susidomėjo premjero patarėju T.Beržinsku

Seimo konservatorių politikas Jurgis Razma kalbėjo, kad daugiausia klausimų kelia nedeklaruoti premjero S.Skvernelio ir verslininko D.Gudelio susitikimai.

„Esminga, kad skirtingai komentuojamas tų susitikimų tikslas ir turinys iš agentūros atstovų ir paties premjero, – sakė J.Razma. – Kai visa tai lydi prieštaringas komentavimas, susidaro įspūdis, kad kažkas slepiama. Gali kilti klausimas, nes ši agentūra (D.Gudelio įmonė, – 15min) buvo pagrindinė valdančiųjų konsultantė prieš Seimo rinkimus.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgis Razma
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgis Razma

Taip pat konservatoriai pasiūlė Seimo Antikorupcijos komisijai atidžiau išnagrinėti S.Skvernelio įsakymu sukurtą tvarką, kai Vyriausybės atstovai deleguojami į viešųjų pirkimų konkursus. Taip pat – ir politinio pasitikėjimo tarnautojai.

„Šioje kadencijoje atsiradusi keista sistema, kad <...> ekspertų viešųjų paslaugų pirkimams rekomenduojama kreiptis į Vyriausybę, – kalbėjo J.Razma. – Aišku, tai veikia kaip nurodymas. Vienas iš tų pavyzdžių, kaip ir minėjot, Tomo Beržinsko tapimas ekspertu Nacionalinei mokėjimo agentūrai.“

J.Razma siūlė šią situaciją nagrinėti sistemiškai: išsiaiškinti, kokie Vyriausybės atstovai buvo deleguojami kaip ekspertai į viešųjų pirkimų konkursus.

„Manau, pastebėjimas vietoje, – su pasiūlymu sutiko V.Gailius. – Be jokios abejonės, tam procesui įvertinti būtų tikslinga gauti Specialiųjų tyrimų tarnybos vertinimą, ar tokia įsigalėjusi tvarka <...> nesudaro kažkokių korupcinių rizikų.“

V.Gailius sakė, kad žurnalistiniame tyrime buvo paviešinti faktai, jog tarp politikų ir verslininkų buvo fiksuoti daugkartiniai kontaktai, tačiau tame dalyvavęs politinio pasitikėjimo tarnautojas T.Beržinskas nenusišalino nuo sprendimo.

„Protokolus būtų sveika pamatyti“, – sakė V.Gailius.

Esminga, kad skirtingai komentuojamas tų susitikimų tikslas ir turinys iš agentūros atstovų ir paties premjero, – sakė J.Razma. – Kai visa tai lydi prieštaringas komentavimas, susidaro įspūdis, kad kažkas slepiama.

Galiausiai nutarta, kad dėl šios situacijos, – kai Vyriausybės atstovai skiriami kaip ekspertai į viešuosius pirkimus, – bus kviečiami Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Viešųjų pirkimų tarnybos atstovai.

T.Beržinskas: premjeras apie tai nežinojo

T.Beržinskas trečiadienį BNS sakė, kad premjeras nežinojo apie jo kaip eksperto dalyvavimą vertinant kelių konkursų pasiūlymus dėl viešinimo paslaugų pirkimo.

„Premjeras apie tai sužinojo dabar, pasirodžius publikacijoms viešoje erdvėje“, – tvirtino T.Beržinskas.

Jis teigė, esą problemų dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešųjų pirkimų komisijoje anksčiau nematė ir VPT: „Kolegos iš Sveikatos apsaugos ministerijos klausė VPT, ar gali politinio pasitikėjimo pareigūnai atlikti viešųjų ryšių ekspertų paslaugas. Gautame atsakyme nurodyta, kad įstatymai tokio draudimo nenumato.“

T.Beržinskas teigė, kad STT išaiškinus kitaip, jis viešųjų pirkimų komisijose nebedalyvaus.

Siūlė imtis sisteminio nagrinėjimo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas sakė, kad jau anksčiau politikai buvo gavę informacijos, jog 20–40 procentų visų viešųjų pirkimų yra neskaidrūs. Jis teigė, kad tai sudaro apie 2 mlrd. eurų iš valstybės biudžeto.

V.Bakas sutiko, kad į posėdžius reiktų kviesti STT ir VPT atstovus, kurie galėtų deramai įvertinti situaciją viešuosiuose pirkimuose.

„Sutinku, jeigu kyla klausimai, reiktų kreiptis ir išsiaiškinti“, – sakė V.Bakas.

Kartu jis siūlė „nedemonizuoti Dariaus Gudelio“ ir atlikti platesnį parlamentinį tyrimą – nagrinėti ne konkrečius atvejus, bet pačią viešųjų pirkimų sistemą ir siūlyti sprendimus.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Su premjeru dalijasi patirtimi

Praėjusią savaitę 15min publikavo žurnalistinį tyrimą, kuris parodė, kad premjeras Saulius Skvernelis nuolat susitikinėja su Dariumi Gudeliu, komunikacijos ekspertu, viešųjų ryšių agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ savininku.

Vien per praėjusius metus D.Gudeliui buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus. Šie susitikimai nebuvo deklaruoti.

Abu jie tikina, kad susitikimai nėra susiję su pasiruošimu prezidento rinkimams ar viešųjų ryšių konsultacijomis. Pats D.Gudelis pripažįsta su premjeru ir jo aplinka pasidalijantis savo profesinėmis žiniomis, turima informacija. Verslininkas tvirtino su premjeru pasikalbantis ir apie krepšinį.

Su D.Gudeliu susitinka ir kitas LVŽS politikas, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, siekiantis Vilniaus mero posto. Ministras neneigia apsilankantis D.Gudelio įmonės biure. Jis verslininką vadina savo draugu.

Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimėjo viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Didžiausią sumą jie laimėjo Nacionalinės mokėjimo agentūros viešajame pirkime – apie 900 tūkst. eurų. Šiame konkurse sprendimo teisę turėjo ir premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė kritikavo tokią tvarką, kai konkursų komisijose dalyvauja politinio pasitikėjimo tarnautojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius