-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 12

Seimo komitete – pirmasis tarpžemyninis posėdis: be leidimo atostogauti išvykęs V.Ąžuolas jungėsi iš Egipto

Prasidėjus Seimo pavasario sesijai, „valstietis“ parlamentaras Valius Ąžuolas išvyko į Egiptą. Nors jis nepasirodė „gyvai“ vykusiame parlamento plenariniame posėdyje, penktadienį iš viešbučio Šarm el Šeiche kambario prisijungė prie nuotoliniu būdu vykusio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdžio. Ne vienas kolega „įgėlė“ V.Ąžuolui, linkėjo gero įdegio, skanių kompleksinių pietų, o šis sakė, kad Egipte saulėta, šilta ir gražu.
V.Ąžuolas biudžeto ir finansų komiteto posėdyje
V.Ąžuolas Seimo BFK posėdyje / 15min nuotr.

Apie tai, kad V.Ąžuolas galėjo iškeliauti pailsėti į Egiptą, o tiksliau – į kurortinį Šarm el Šeichą, pranešė 15min skaitytojas.

Seimo nario padėjėja tikino, kad į parlamento plenarinį posėdį trečiadienį jis neatvyko, nes turi sveikatos problemų. Bet vėliau pats V.Ąžuolas patvirtino, kad su sutuoktine dėl asmeninių priežasčių išvyko į Egiptą. Seimo valdyba tam leidimo nedavė.

Dar prieš Seimo BFK posėdžio pradžią nuotoliniu būdu susijungę parlamentarai traukė per dantį V.Ąžuolą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

Socialdemokratui Liudui Jonaičiui konservatoriaus Antano Čepononio paklausus, ar kitą savaitę jis važiuos į Vilnių, nes Seimo posėdžiai vyks nuotoliniu būdu, jis atsakė, kad bus sostinėje ir dirbs iš kabineto.

„Aš nežinau, gal į Turkiją, gal į Egiptą važiuosiu. Dar galvoju“, – sakė A.Čepononis.

„Tai šiek tiek dar per anksti Turkijai“, – sureagavo L.Jonaitis.

„Ne, posėdžio metu žadu išvažiuoti“, – įgeldamas V.Ąžuolui atsakė A.Čepononis.

Prasidėjus Seimo BFK posėdžiui, komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas paklausė, ar V.Ąžuolas yra prisijungęs.

Šešėlinis „valstiečių“ finansų ministras įsijungė kamerą ir pamojavo kolegoms.

„Malonu. Gal parodytumėte, kas už lango?“ – paklausė M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Šilta, gražu, saulė“, – kalbėjo Egipte esantis V.Ąžuolas.

M.Majauskas tęsė sakydamas, kad jam nėra jokio skirtumo, iš kur prie komiteto posėdžio jungiasi kolegos: iš Maldyvų ar Mėnulio, jeigu jie pasiruošę posėdžiui. Esą jeigu Seimo nariai sąžiningai atlieka savo pareigas, gali dirbti ir iš Šarm el Šeicho.

„Svarbu, kad mes dirbtume visi laikydamiesi įstatymų. Nėra jokios Seimo statuto nuostatos, kuri reikalautų nuotoliniu būdu būti fiziškai prisijungus iš Lietuvos teritorijos, o posėdžiai yra vieši, tai, aš manau, kad mes galime drąsiai pradėti mūsų posėdį. Tiesa, šiandien darbotvarkėje yra vienas uždaras klausimas – dėl Lietuvos pozicijos Europos Sąjungos (ES) reikalais. Ir čia jau atsiranda toks kibernetinio saugumo klausimas“, – aiškino Seimo BFK pirmininkas.

Pasak M.Majausko, remiantis Seimo statutu, turi būti užtikrintas posėdžio konfidencialumas.

Politikas kreipėsi į V.Ąžuolą, klausdamas, ar jungdamasis iš trečiosios šalies jis gali užtikrinti, kad jungtis yra saugi.

„Tai gal geriau atsijungsiu, bus tikrai saugiau“, – atsakė „valstietis“.

Seimo BFK narys Matas Maldeikis Egipte besiilsinčiam kolegai linkėjo gero įdegio, sakė, kad su baltu pavydu visi norėtų dabar į Maldyvus ar kur nors kitur.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Maldeikis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Maldeikis

„Tiesiog aš nelabai suprantu, koks čia yra žanras. Mes turime ES klausimus, tai galbūt tiesiog grįš komiteto narys, tada susipažins, o šiuo metu tiesiog čia ir Seimo valdyba, ir Etikos komisija, kuri šiuos klausimus turi nagrinėti. Mes turime Lino Karaliaus precedentą, kuris pakankamai aiškiai šituos klausimus išdėstė ir čia nėra labai didelių klausimų.

Tiesiog ne BFK šiuo metu kurti precedentą, leidžiantį iš vienur ar kitur dalyvauti posėdžiuose. Tegul tai nusprendžia kitos institucijos, o mes tiesiog nebūname tie, kurie tuos sprendimus priima ir kuriame kažkokį precedentą. Tiesiog palinkime gerų saulės vonių, gerų kompleksinių pietų ir tiesiog atsijungiame ir tegul komiteto narys ilsisi toliau – aš taip manau“, – teigė M.Maldeikis.

Tiesiog palinkime gerų saulės vonių, gerų kompleksinių pietų ir tiesiog atsijungiame ir tegul komiteto narys ilsisi toliau – aš taip manau.

M.Majauskas klausimų, susijusių su europiniais reikalais, svarstymą pasiūlė atidėti kitai savaitei, kai visi Seimo BFK nariai bus Lietuvoje.

Seimo BFK narys Vytautas Gapšys teigė nematantis problemos, kad V.Ąžuolas komiteto posėdyje dalyvauja prisijungęs iš Egipto.

„Žmogus dalyvauja. Ten gal tą saugumą mūsų informatikai gali pasakyti, kaip jis ten turi per VPN prisijungti ar panašiai. Ir viskas. O kad jis ten yra kažkur kitur, bet atlieka savo pareigas, tai šaunu“, – mano jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius