Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 18

Skubos tvarka sulėtėjo: bylos nagrinėjimą dėl devynmetės kaunietės įvaikinimo nutarta nukelti

Civilinė byla dėl nepilnamečio vaiko tarptautinio įvaikinimo zelandų šeimai Lietuvos apeliaciniame teisme antradienį turėjo būti nagrinėjama skubos tvarka. Tačiau posėdis nukeltas: iki vasario 25 dienos teismas prašo pateikti papildomą informaciją ir pašalinti apeliacinio skundo trūkumus. Jei tai bus padaryta, teismo posėdis įvyks kovo 7-ąją.
Devynmetės mergaitės brolis ir šeima iš Naujosios Zelandijos
Devynmetės mergaitės brolis ir šeima iš Naujosios Zelandijos / 15min nuotr.

15min žiniomis, teismas pageidauja įsitikinti mergaitės brolio Arūno Leščiausko, išreiškusio norą tapti jos nuolatiniu globėju, pasiryžimo tikrumu.

Brolis rengia atsakymus

Prieš kelias savaites Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba broliui išsiuntė užklausą dėl jo motyvų globoti seserį.

Užklausa išsiųsta dviem būdais – elektroniniu paštu ir adresu Jungtinėje Karalystėje, kurį brolis nurodė teikdamas prašymą nuolatinei sesers globai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Leščiauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Leščiauskas

Tarnyba nustatė 30 dienų terminą informacijai pateikti. Vasario 21-oji – paskutinė termino diena.

Tarnybos atstovas spaudai Arūnas Malinovskis 15min sakė, kad pirmadienį brolio atsakymo dar nebuvo.

Jo taip ir nesulaukus, tarnyba kreiptųsi į Jungtinės Karalystės centrinę instituciją, prašydama išsiaiškinti brolio buitines gyvenimo sąlygas, realias socialines ir ekonomines galimybes rūpintis seserimi.

Lygiagrečiai vienu metu atlikti kelias procedūras esą neįmanoma, mat britai pirmiausia irgi prašytų motyvuoto asmens atsakymo.

„Užklausų negalime pateikti, kol neturime asmens apsisprendimo, jis turi išreikšti valią“, – aiškino A.Malinovskis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bronius Varsackis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bronius Varsackis

A.Leščiausko interesams atstovaujantis advokatas Bronius Varsackis patvirtino žinąs, kad tarnyba jo klientui yra išsiuntusi užklausas.

„Jis man skambino ir sakė, kad turi, jam yra pateiktas klausimynas. Sakė, kad atsakys. Jis rengia atsakymus. Rašo savarankiškai, jei kyla kokių nors teisinių klausimų, skambina – kalbamės, aiškinamės“, – 15min sakė B.Varsackis.

Būtent šių atsakymų ir nusprendė palaukti Lietuvos apeliacinis teismas, todėl vasario 19-ąją numatytą posėdį nukėlė.

Globėja žengia į politiką

A.Malinovskis 15min patvirtino, kad dar viena lietuvių šeima, išreiškusi norą tapti mergaitės globėja, procese dalyvauja aktyviau: „Jie pabaigę pirmą procedūros etapą, bendraujama, dirbama pagal numatytas procedūras.“

Rašo savarankiškai, jei kyla kokių nors teisinių klausimų, skambina – kalbamės, aiškinamės.

Kitaip tariant, tarnyba yra gavusi asmenų sutikimą patikrinti jų duomenis dėl teistumų ir baustumų pagal Civilinį kodeksą. Be to, potencialūs globėjai yra pateikę medicininę pažymą apie savo sveikatą.

Atlikus pradinį tinkamumo tapti globėjais vertinimą, jiems nurodyta lankyti globėjų kursus. Jie trunka iki trijų mėnesių.

15min žiniomis, tai yra globėjų šeima iš Alytaus. Norą tapti globėja išreiškusi pareiškėja yra deklaravusi savo dalyvavimą rinkimuose į Alytaus miesto savivaldą.

Mergaitė nuomonės nekeičia

Tarptautiniam įvaikinimui rengta devynmetė su Jungtinėje Karalystėje gyvenančiu broliu ryšį palaiko nebent per vyresniąją seserį. Žinių apie glaudesnį bendravimą mergaitės globėjas pagal įstatymą – Kauno globos namai – neturi.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sutuoktinių pora iš Naujosios Zelandijos augina du sūnus ir laukia teismo sprendimo dėl mergaitės įvaikinimo
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sutuoktinių pora iš Naujosios Zelandijos augina du sūnus ir laukia teismo sprendimo dėl mergaitės įvaikinimo

Globos namų direktorė Elena Trimonienė 15min pasakojo, kad zelandų šeima su mergaite palaiko glaudų ryšį: reguliariai keičiamasi elektroniniais laiškais ir videofilmukais.

„Ji siunčia piešinius, kaip yra susikibusi rankomis. Meškiuką, kurį gavo dovanų, pavadino Šeima, laiko jį ant savo lovos. Užsimezgęs geras, šiltas emocinis ryšys – mergaitė nuomonės nekeičia“, – kalbėjo E.Trimonienė.

Skundai teismui ir prokuratūrai

Globos namai prieš kelias savaites apskundė Vilniaus apygardos teismo sprendimą netenkinti sutuoktinių poros iš Naujosios Zelandijos prašymo leisti įvaikinti devynmetę mergaitę, globos namuose gyvenančią nuo 2009 metų. Tokį sprendimą teismas priėmė sausio 16 dieną.

Ji siunčia piešinius, kaip yra susikibusi rankomis. Meškiuką, kurį gavo dovanų, pavadino Šeima.

Globos namai įsitikinę, kad teismo sprendimas neatitinka mergaitės interesų, mat procedūriniai dalykai buvo iškelti aukščiau vaiko valios.

Be to, jie yra viešai suabejoję ir A.Leščiausko nuoširdžiu noru globoti seserį. Pastarasis, beje, šias dvejones sklaidė pasisakymais feisbuke ir teigė esąs šmeižiamas.

Globos namai Generalinei prokuratūrai apskundė parlamentaro Mindaugo Puidoko veiksmus tarptautinio įvaikinimo istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius