Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 12

STT tyrimas purto Vilniaus valdžią: įtarimų sulaukė ir buvęs administracijos direktoriaus pavaduotojas

Tarp devynių įtarimų korupcijos byloje sulaukusių Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojų yra ir Julius Morkūnas, 15min patvirtino du tarpusavyje nesusiję šaltiniai. J.Morkūnas prieš kurį laiką savivaldybėje ėjo politinio pasitikėjimo pareigas – buvo administracijos direktoriaus pavaduotojas. Taip pat, 15min žiniomis, įtarimų sulaukė ir Žemės tvarkymo ir administravimo bei Infrastruktūros skyrių vedėjai.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš kelias savaites viešąją erdvę apskriejo žinia, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba su prokurorais vykdo ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos statybų priežiūros srityje.

Kratų metu rasta per 300 tūkst. eurų grynųjų pinigų, pranešta, kad tiriama daugiau nei 150 nusikalstamų veikų, jas padaryti galėjo daugiau nei 60 įtariamųjų, tarp jų – šešių valstybės tarnybų darbuotojai.

Įtariama, kad valstybės tarnautojai per tarpininkus priimdavo kyšius įvairiose teritorijų planavimo dokumentų rengimo stadijose: išduodant statybos leidimus, viešinant projektus, derinant projektus, priduodant įvairius nekilnojamojo turto projektus.

Savivaldybėje – devyni įtariamieji

Mero atstovė spaudai Rusnė Marčėnaitė, atsakydama į 15min klausimus penktadienį teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybė ketvirtadienį gavo teisėsaugos informaciją „dėl ikiteisminio tyrimo eigos“.

Savivaldybė buvo informuota, kad atliekant tyrimą pranešimai apie įtarimus įteikti devyniems administracijos tarnautojams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Savivaldybės pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Savivaldybės pastatas

Pagal jos išvardytus Baudžiamojo kodekso straipsnius, tarnautojai įtariami kyšininkavimu. Kalbama apie susitarimą paimti kyšį, jo reikalavimą ar provokavimą, kyšio priėmimą už teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant valstybės tarnautojo ar jam prilyginamo asmens įgaliojimus.

Vienas iš minėtų BK straipsnių numato bausmes už didesnio kaip 10 tūkst. eurų kyšio paėmimą.

Savivaldybės darbuotojai taip pat įtariami papirkimu bei prekyba poveikiu.

Visi devyni darbuotojai nušalinti nuo einamų pareigų neapibrėžtam laikui

„Visi devyni darbuotojai nušalinti nuo einamų pareigų neapibrėžtam laikui“, – teigia R.Marčėnaitė. Tačiau ji atsisakė įvardyti, kurie darbuotojai nušalinti nuo pareigų.

Ėjo politinio pasitikėjimo pareigas

15min žiniomis, vienas iš įtarimų sulaukusių ir nušalintų tarnautojų – Licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas J.Morkūnas.

Tas pats, 15min žiniomis, nutiko ir savivaldybės Žemės tvarkymo ir administravimo skyriaus vedėjai Raimondai Rudukienei bei Infrastruktūros skyriaus vedėjui Virginijui Paužai.

J.Morkūnui penktadienį prisiskambinti nepavyko – jo telefonas išjungtas. 15min nepavyko pasiekti ir V.Paužos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Julius Morkūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Julius Morkūnas

Įdomu tai, kad netolimoje praeityje J.Morkūnas ėjo politinio pasitikėjimo pareigas – buvo ankstesnio administracijos direktoriaus Povilo Poderskio pavaduotojas.

Į šias pareigas J.Morkūnas buvo paskirtas 2018 metų vasario pabaigoje, prieš tai jis buvo administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas.

P.Poderskio pavaduotoju ilgai nedirbo – praėjus šiek tiek laiko po 2019 metų savivaldos rinkimų jis ėmė vadovauti Licencijavimo ir leidimų skyriui.

J.Morkūnas yra dirbęs Vilniaus savivaldybės Saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotoju, Administracinės veiklos skyriaus vedėju.

Buvo S.Skvernelio viceministras

2014-aisiais jis tapo vidaus reikalų viceministru, kai ministro pareigas ėjo Saulius Skvernelis, kuravo regionų plėtros ir vietos savivaldos politikos sritis. Vėliau grįžo į savivaldybę, kur laikinai vadovavo Saugaus miesto departamentui.

2015 metais J.Morkūnas kandidatavo į sostinės tarybą su „Tvarka ir teisingumu“, po metų su ta pačia partija taip pat nesėkmingai taikė į Seimą.

Komentarų apie konkrečius asmenis nebus

Gavęs informaciją apie teisėsaugos atliekamą tyrimą Vilniaus meras R.Šimašius džiūgavo, kad įtariamieji – ne iš jo komandos.

„Džiaugiuosi, kad tarp įtariamųjų nėra mano politinės komandos narių. Nėra ir nė vieno, kuris pradėjo darbą per pastaruosius šešerius metus, mano kadencijų metais, ir nėra nė vieno, kuris tuo metu pakilo karjeros laiptais“, – feisbuke rašė meras.

Jis labai dėkojo STT, kuri ėmėsi to, kas „neabejotinai vyko dešimtmečius“.

15min teiravosi mero R.Šimašiaus atstovų, ar mero pasidžiaugimas, kad tarp STT dėmesio sulaukusių „nėra politinės komandos narių“, nėra pagudravimas turint omenyje, kad J.Morkūnas aukštas, politinio pasitikėjimo, pareigas užėmė kiek anksčiau, o ne pastaruoju metu.

R.Marčėnaitė pridūrė, kad prokuratūra savivaldybei yra griežtai uždraudusi įvardinti nusikaltimais įtariamus tarnautojus.

„Todėl jokių komentarų, susijusių su konkrečiais asmenimis, teikti negalime“, – teigė mero atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius