Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 17

Šventosios dugne ieškojo „lobių“ – teko kviesti išminuotojus

Šeštadienį net 15 narų savo iniciatyva, suderinę su seniūnija, Šventojoje tarp Beždžionių tilto ir uosto švarino upės dugną – iš dugno traukė padangas, tuščius butelius ir kitas atliekas, nors tikėjosi rasti ir istorinių vertybių. „Lobių“ paieškos metu iš dugno ištrauktas ir sprogmuo – teko kviesti policiją bei išminuotojus.
Šventosios uosto dugno valymas
Šventosios uosto dugno valymas / Aurelijaus Kino nuotr.

Šventosios upės švarinimo iniciatorius Lietuvos povandeninio sporto federacijos vadovas Aurelijus Kinas su 15min kalbėjosi vos spėjęs išlipti iš upės.

„Mes visi esame aktyvūs asmenys tiek gyvenime, tiek ir po vandeniu. Asmeniškai pabendravau su seniūnija, Klaipėdos universiteto archeologais, išreiškėme norą, kad būtų gerai pasižiūrėti, kas upėje darosi. Vasaros sezonas jau prasideda, tad įdomu pasižiūrėti, ką galime rasti.

Tad bendromis pastangomis padarėme tokią akcijėlę“, – teigia anksčiau Vilniuje Neries upėje baržą nuomavęsis verslininkas A.Kinas.

Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios uosto dugno valymas
Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios uosto dugno valymas

Jis patikina, kad anksčiau tokios akcijos buvo įprastos Neries upėje, tačiau pats gyventi jis persikėlė į Šventąją – čia persikėlė ir tokios iniciatyvos.

15 narų Šventosios upės dugną švarino maždaug kilometro ruože nuo Beždžionių tilto iki Šventosios uosto.

Teko kviesti išminuotojus

Vienas įspūdingesnių narų radinių – sprogmuo. Narai sprogmenį ištraukė iš dugno, jį įkėlė į valtį ir pargabeno į krantą. Tuomet iškvietė policiją, o atvykę pareigūnai kvietė išminuotojus.

Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios uosto dugno valymas
Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios uosto dugno valymas

„Na, tai, ką iš vandens davė, ta ir ėmėm į valtį su narais. Čia ne pirmas kartas. Panašių atvejų jau buvo. Dabar policija pasiėmė, laukia turbūt išminuotojų, kol atvažiuos, pasiims“, – įvykio nesureikšmino A.Kinas.

Šventosios seniūno pavaduotojas Alvidas Bacius 15min patikslino, kad sprogmuo yra artilerijos sviedinys.

„Jis neaktyvus, buvo išardytas arba suskilęs, bet greičiausiai išardytas. Galbūt kažkieno jis buvo įmestas į upę“, – teigė A.Bacius.

Pašnekovai vardijo, kad narai iš upės dugno išvilko krūvą padangų Dalies jų, kurios buvo ypač didelės ir įsmigusios giliai į dugną, iškelti savo jėgomis narai nepajėgė – tam reikėtų „rimtesnės technikos ir pastangų“.

„Iš senovinių įdomesnių radinių – tai tarybinių laikų kefyro butelis, vairas. Kitų butelių labai daug, skardinių, poilsiautojų paliktos visokios relikvijos, inkarai, dviračiai. Ką buvo įmanoma ištraukti rankomis, virvėmis ir savo fizine jėga, tą mes ir padarėme, o ko neįmanoma – palikome ir pažymėjome vietas, kur yra“, – vardija A.Kinas.

Radiniais jis žada pasirūpinti.

„Lobiu, manau, bus pasirūpinta – šiukšlės bus sutvarkomos, o istoriškai kiek nors vertingus radinius įamžinsim, pritaikysim“, – teigia A.Kinas.

Iniciatyva gimė Vilniuje, persikėlė į Šventąją

A.Kinas jau yra pagarsėjęs panašiomis „lobių“ paieškomis Neries upėje Vilniuje, čia jis yra atradęs ir senų automobilių, ir kaukolę, taip pat ir sprogmenų.

„Vilniuje Nerį prižiūrėdavome nuolatos, ten būdavo visokiausių radinių. Tačiau dabar persikėliau gyventi į Šventąją. Bendraujame su archeologais, narais, su seniūnija, ir nutarėme padaryti tokią švarinimo akciją“, – tikina A.Kinas.

Jis pažymėjo, kad paskui jį į Šventąją persikėlė ir verslas – prekės ženklas „Barža“. Čia jis įkūrė naują tokio tipo restoraną.

Pasak A.Kino, kitąmet planuojama akciją pakartoti, tuomet Šventoji būtų valoma nuo Beždžionių tilto aukštyn prieš srovę.

Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios uosto dugno valymas
Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios uosto dugno valymas

Tikėjosi atrasti vertybių

Šventosios seniūno pavaduotojas A.Bacius 15min tikina, kad seniūnija pajėgi susitvarkyti Šventosios paviršių, tačiau po vandeniu švaros trūksta, ir tam pagalba reikalinga.

„A.Kinas, kadangi čia apsigyveno, atėjo pas mane ir pasiūlė tokią akciją. Aš ir galvoju, kodėl gi ne. Mane suintrigavo, kad gal rasime ką nors – ne tik šiukšlių – ir tam pritariau. Aišku, ne dėl radinių, dėl švaresnės aplinkos. Aš palaikau tokias akcijas, ir narai pasitreniruoja, ir žmonėms atrakcija, o ir naudos yra visiems, tai daug nekainuoja“, – teigė A.Bacius.

Jis patikino, kad seniūnijai tokia akcija nekainavo nei cento – narai ją organizavo savo lėšomis.

Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios seniūno pavaduotojas Alvidas Bacius ir Lietuvos Povandeninio Sporto Federacija vadovas Aurelijus Kinas
Aurelijaus Kino nuotr./Šventosios seniūno pavaduotojas Alvidas Bacius ir Lietuvos Povandeninio Sporto Federacija vadovas Aurelijus Kinas

„Buvau suintriguotas, nes buvau skaitęs, jog Šventoji – sena žvejų gyvenvietė, kurioje archeologiniai radiniai datuojami iki 3000 metų prieš Kristų. Tad galvoje kirbėjo mintis, kad galima suderinti dvi puikias idėjas, t. y. ne tik išvalyti upės dugną, bet galbūt ir atrasti vertingų radinių, kurie paliudytų apie Šventosios miestelio žmonių kasdienybę praeityje, o galbūt ir apie Lietuvai reikšmingus istorinius įvykius“, – aiškino A.Bacius.

Akcijoje dalyvavo Lietuvos Šaulių Sąjungos vakarų III rinktinės narai.

„Šią akciją aš vertinu labai teigiamai, kadangi mes išore – sausuma – Šventosios seniūnijos teritorijoje galime pasirūpinti. Bet upės dugnu, va, nelabai išeina. Tokios akcijos yra labai sveikintinos, kiekviena šiukšlė teršia vandenį, o žmonės nori būti prie švarių telkinių ir maudytis švarioje aplinkoje“, – dėkojo A.Bacius.

Pašnekovas patikslino, kad 15 narų buvo suskirstyti po 3 – kiekvienai komandai teko po trumpesnį ruožą.

„Koks rezultatas bebūtų buvęs, akciją laikyčiau pavykusia. Žmonės, ką rado, stengėsi ištraukti. Kai kas buvo neįveikiama, reikėjo rimtesnės technikos stambioms padangoms“, – sakė seniūno pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius