Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 20

Teismas: Klaipėdos valdininkui vairuoti pasimokyti pasiūliusi politikė jo neįžeidė

„Transporto skyriaus vedėjui palinkėčiau kompetencijos, išsilaikyti egzaminus, kurie yra reikalingi, suvokti, kas yra transporto sistema, galų gale vairuotojo teises išsilaikyti, nes jūs net nesuprantate, kaip reikia važiuoti, kaip reikia tvarkytis mieste…“, – dėl tokių buvusios Klaipėdos tarybos narės Alinos Velykienės žodžių prasidėjo teismų karuselė.
Alina Velykienė
Alina Velykienė / Asmeninio arch. nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus pasijuto įžeistas ir padavė į teismą liberalę A.Velykienę.
Klaipėdos apylinkės teisme antradienį sudėti taškai šioje gerai žinomų klaipėdiečių byloje. R.Mockus iš A.Velykienės siekė prisiteisti vieno euro dydžio neturtinę žalą už pasisakymus, kurie neva žemino jo garbę ir orumą.
Teisme prisiminti 2021-aisiais vykę tarybos posėdžiai, kurių metu R.Mockaus požiūriu jis ir buvo įžeistas.

Tačiau Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Lina Giedrė paskelbė, kad ieškinys atmetamas, o ieškovas turės dar ir sumokėti A.Velykienės patirtas finansines išlaidas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apylinkės teismas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apylinkės teismas

A.Velykienės advokatė Julija Viktorija Flis savo feisbuke po sprendimo rašė, ši byla svarbi visiems. „Tarybos narys, atlikdamas savo pareigas, turi teisę išsakyti nuomonę, net jei ta nuomonė yra kritikuojančio pobūdžio. Be pliuralizmo, be sveikos kritikos mes kaip demokratinė visuomenė išnyktume kaip dinozaurai”, - rašė teisininkė.

Teismas nusprendė, kad politikės siūlymas įgyti vairuotojo pažymėjimą tėra nuomonė, grįsta prielaida, kad šio neturėjimas galimai trukdo eiti Transporto skyriaus vedėjo pareigas.

Teismo sprendime rašoma, kad išsakyta frazė atitinka visus nuomonei keliamus reikalavimus, todėl atsakovei, kaip savivaldybės tarybos narei, negali būti ribojama saviraiškos teisė, garantuota Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos. Taip pat pažymėta, kad ji bei R.Mockus – vieši asmenys, todėl turi būti susitaikę su aplinkybę, kad gali būti kritikuojami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius