Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 16

Teisme nugulė žalos dėl Vijūnėlės „dvaro“ nugriovimo atlyginimo klausimai: pirmasis posėdis neįvyko

Lietuvos Aukščiausiajam Teismui dukart patvirtinus, kad vadinamasis Vijūnėlės „dvaras“ Druskininkuose turi būti griaunamas, pastato savininkai – Žilvinas Povilonis ir Zina Povilonienė – iš valstybės siekia prisiteisti 1,8 mln. eurų žalos. Rugsėjo 16 dieną teisme Kaune turėjo prasidėti šio siekio nagrinėjimas, tačiau pirmasis posėdis neįvyko – nepasirodė pareiškėjų advokatas.
Vijūnėlės dvaras
Vijūnėlės dvaras / Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr.

Pirmadienio rytą Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose turėjo būti pradėta nagrinėti žalos už nugriautą pastatą atlyginimo administracinė byla. Atsakove šioje byloje nurodyta Lietuvos valstybė, atstovaujama Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos bei Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos, taip pat Druskininkų savivaldybė. Trečiasis suinteresuotas asmuo – Romas Baranauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teismo posėdyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teismo posėdyje

Teisėjų kolegijai bylos nagrinėjimą teko atidėti – posėdžių salėje ankstų pirmadienio rytą pasirodė tik NŽT atstovas. Kiti proceso dalyviai informavo teismą, kad dalyvauti posėdyje negalės. Štai pareiškėjų atstovas Kęstutis Jonaitis yra užimtas kitoje byloje. Statybų inspekcija apie nedalyvavimą pranešė rugsėjo 13 dieną, Druskininkų savivaldybė – tik tą patį rugsėjo 16-osios rytą.

Kitas teismo posėdis numatytas rugsėjo 27 d. Teismas įspėjo proceso dalyvius, kad kitas negalėjimo dalyvauti priežastis vertins kaip nesvarbias – paskiriant šią datą buvo atsižvelgta į visų užimtumą.

Teisėjų kolegija 15min žurnalistę informavo, kad anksčiau vykusiuose teisminiuose procesuose patys pareiškėjai nedalyvavo – jiems atstovavo advokatas. Tikėtina, kad jie nepasirodys ir šios bylos teismo posėdžiuose. Reikalavimo suma nepakito – Ž. ir Z. Poviloniai iš valstybės siekia prisiteisti 1,8 mln. euro.

Žalos atlyginimo reikalavimas – įprasta praktika

Kaip teigė advokatų kontoros „Triniti“ partneris ir advokatas Vytautas Kalmatavičius, neretais atvejais tokie vystytojų reikalavimai teismų yra pripažįstami pagrįstais. Vis dėlto, kaip 15min skelbė anksčiau, savininkai gali ir negauti tokios sumos, kurios prašo – prasidėjus teisminiam ginčui buvo stabdomos statybos. Tokiu atveju konkretus priteistinos žalos dydis turėtų būti vertinamas ir skaičiuojamas atsižvelgiant ir į investicijų atlikimo laiką.

Prasidėjus teisminiams procesams buvo išduotas privalomas nurodymas stabdyti statybas. 15min primena, kad statybos sustabdytos ties 36 proc., toks baigtumas dar iki šiol nurodomas ir Registrų centre. Nors dokumentuose statinys dar tik pradėtas statyti, realiai jis užbaigtas.

Statytojo atliktos investicijos laikotarpiu po to, kai kilo ir buvo nagrinėjamas teisminis ginčas su valdžios institucijomis, gali būti priskirtos statytojo rizika prisiimtoms išlaidoms, taigi tokiu atveju jų kompensavimas neturėtų būti priteisiamas iš valstybės/savivaldybės biudžeto.

Siekis išsaugoti pastatą bliūkšta

15min primena, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) liepos 12 dieną paskelbė galutinį ir, galima sakyti, pakartotinį verdiktą: neteisėtos statybos padariniai turi būti pašalinti nugriaunant statinį.

Tai jau antrasis LAT sprendimas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. LAT dar 2017 metų birželio 22-ąją paskelbė sprendimą, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

Tačiau liepos pabaigoje Druskininkų taryba nusprendė kreiptis į Vyriausybę su prašymu išsaugoti nuo nugriovimo pastatą, valstybei jį perimant iš savininkų ir įkurdinant jame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą.

Druskininkų valdžia projekte nurodanti, kad pastatas būtų skirtas moksleiviams, menininkams bei M.K.Čiurlionio meno mokyklai.

Vyriausybė pavedė Aplinkos ir Teisingumo ministerijoms parengti išvadą dėl Druskininkų valdžios prašymo teismo nurodytą griauti Vijūnėlės „dvarą“ perimti visuomenės reikmėms, jame įrengiant M.K.Čiurlionio menų mokyklą. Teisingumo ministerija jau anksčiau paskelbė, kad Vijūnėlės „dvaro“ išsaugojimo galimybių nėra. Aplinkos ministerijos paskelbtose išvadose taip pat teigiama, kad pastatą griauti reikia.

Aplinkos ministerija, įvertinusi Druskininkų valdžios prašymą perimti visuomenės reikmėms teismo nurodytą nugriauti Vijūnėlės „dvarą“, pareiškė, kad Vijūnėlės „dvaro“ išsaugojimas sukeltų prielaidas pažeisti įstatymus ir viešąjį interesą.

Druskininkų savivaldybės administracija tuomet nusprendė kreiptis į kelias institucijas, kad dėl pastato būtų sudaryta taikos sutartis. Jei tokia sutartis būtų sudaryta, Turistų gatvės 13 name – toks yra Vijūnėlės adresas, būtų įkurdinta Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokykla. Druskininkų savivaldybės atstovas spaudai Laimutis Genys anksčiau 15min aiškino, kad prieš penkerius metus analogiškoje situacijoje – Preilos botelio atveju – po Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutarties, visoms šalims susitarus, buvo sudaryta taikos sutartis ir pastatai nebuvo nugriauti.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Griovimo darbai jau pradėti

Rugsėjo 2-ąją skelbta, kad Vijūnėlės „dvaro“ griovimo darbai jau prasidėję. Ž.Povilonis griovimo darbams yra nusamdęs rangovą, tačiau pats teigė pritariantis siūlymui pastatą perimti visuomenės reikmėms.

„Nuo spalio pirmos atvažiuos buldozeriai ir stumdys toliau“, – LRT yra sakęs Ž.Povilonis.

Anot jo, griovimo darbai gali kainuoti apie 120 tūkst. eurų.

Pareikšti įtarimai

Vijūnėlės „dvaras“ minimas ir garsiausioje pastarojo meto korupcijos byloje. Pastato savininkui Ž.Poviloniui, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir buvusiam jo patarėjui, dabar Druskininkų miesto savivaldybės tarybos nariui Aivarui Kadziauskui įtarimai yra pareikšti teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai.

Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Ž. ir Z.Poviloniams.

Teisėjų bylą
Teisėjų bylą

Žuvies restorano savininkai prisiteisė žalą

Bene žymiausias atvejis, kai nugriauto statinio savininkai gavo kompensaciją, nutiko Juodkrantėje. Nugriovus žuvies restoraną Juodkrantėje, bendrovė „Meirona“ prisiteisė 1,150 mln. eurų ir 5 proc. metinių palūkanų nuo 2013 metų liepos 19 dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Statinys buvo nugriautas po to, kai Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad restoranas pastatytas prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui. Verslininkai statiniui buvo gavę reikiamus leidimus bei pradėję statinį naudoti, todėl teismas įpareigojo valstybės ir savivaldybės institucijas atlyginti žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius