Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 22

Teorinė galimybė nutraukti A.Guogos įgaliojimus, šiam nedalyvaujant, yra

Išspręsti dilemą dėl Antano Guogos, kuris negali oficialiai pasitraukti iš parlamento, nes nesugeba atvykti į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdį ir pats pareikšti tokį norą, gali Seimas. Politikui neatsisakius ankstesnių pareigų arba pradėjus dirbti, ko neleidžia Statutas ir Konstitucija, jo įgaliojimus Seimas gali nutraukti nutarimu, net nerengdamas apkaltos.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Teoriškai tai gali būti paprasčiau nei įgaliojimus nutraukti VRK posėdyje, mat, Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės teisės katedros profesoriaus Vytauto Sinkevičiaus teigimu, savo paaiškinimus Seimo narys galėtų pateikti nuotoliniu būdu.

Prašydamas nutraukti įgaliojimus tokiu būdu, kaip nori A.Guoga, parlamentaras privalo pasirodyti VRK posėdyje ir pats pasakyti to norįs pats, laisva valia.

Kadangi vos porą mėnesių Seime pradirbęs, bet mandato atsisakyti panoręs politikas ketvirtadienį nepasirodė prieš komisijos narius, jo įgaliojimai nepanaikinti.

Politikas pasisiūlė posėdyje dalyvauti nuotoliniu būdu, o atvykti informavo galintis tik po kovo 9 dienos.

A.Guogos nuotr./A.Guoga atsiėmė Seimo nario pažymėjimą
A.Guogos nuotr./A.Guoga atsiėmė Seimo nario pažymėjimą

Tačiau, kaip konstatavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, įstatymas numato, kad parlamentaras turi pats posėdyje perskaityti pareiškimą.

Be to, gavusi tokį prašymą komisija sprendimą turi priimti per 15 dienų.

„Seimo rinkimų įstatymas numato, kad įgaliojimai nutrūksta Seimo nariui atsistatydinus pagal jo pareiškimą atsistatydinti. Šį pareiškimą Seimo narys turi pakartoti komisijos posėdyje. Turime pareiškimą, bet ne pareiškimo pagarsinimą“, – pažymėjo VRK vadovė.

Prašymą nutraukti jo Seimo nario įgaliojimus nuo sausio 14 dienos A.Guoga VRK įteikė sausio 12-ąją.

Jis paaiškino nebematąs galimybių su Darbo partija, su kuria dalyvavo rinkimuose, įgyvendinti rinkimų pažadų.

Jo vietą Seime turėtų užimti pirmas po brūkšnio kandidatų sąraše likęs Artūras Skardžius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

A.Guoga yra informavęs Seimo valdybą, kad nuo trečiadienio išvyksta į užsienį.

Gali būti, kad į VRK posėdį parlamentaras negali atvykti, nes yra Dubajuje, – jo žmona socialiniame tinkle paskelbė ten atostogaujanti.

Net nesulaukus VRK sprendimo, jau sausio 14 dieną Kanados įmonė „Cypherpunk Holdings“ išplatino pranešimą, kad A.Guoga grįžo į bendrovės vadovo pareigas.

Antanas Guoga / betsafe.lt nuotr.
Antanas Guoga / betsafe.lt nuotr.

Pats parlamentaras 15min teigė savo veiklą įmonėje sustabdęs neribotam laikui dar prieš priesaiką Seime ir pateikė vidinį įmonės atstovų susirinkimo protokolą, kuriame nurodoma, kad „Tony Guoga pateikė prašymą nedirbti nuo lapkričio 11 dienos neribotą laiką“.

Konstitucinės teisės eksperto V.Sinkevičiaus teigimu, to negana – nors veikla ir sustabdyta, pareigos neatliekamos, jos liko – kaip tik tai draudžiama ir už tai gresia apkalta.

Konstitucijoje nurodoma, kad „Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse“.

Tačiau, V.Sinkevičiaus žodžiais, šiuo atveju „ne apkaltos reikia, o pritaikyti visiškai kitą Konstitucijos punktą“. Pagrindinis valstybės įstatymas taip pat skelbia, jog Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, kai, be kita ko, jis „pereina dirbti arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis“.

Kitaip tariant, parlamentaras gali eiti tik savo pareigas ir neturėti jokio kito darbo ar pareigų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius

„Tai, štai, – jei paaiškėja, kad jis dirba kitą darbą, užima kažkokias pareigas, neatsakė jų, Seimo Etikos ir procedūrų komisija turi atlikti tyrimą ir parengti nutarimo nutraukti Seimo nario įgaliojimus projektą, – portalui 15min paaiškino teisininkas. –

Seimas gali nutraukti įgaliojimus, nerengdamas apkaltos, o tiesiog balsuodamas, priimdamas nutarimą nutraukti įgaliojimus, kadangi jis neatsisakė darbo, kurio negali dirbti Seimo narys.“

Nutarimas nutraukti parlamentaro įgaliojimus priimamas, jei už tai balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių – mažiausiai 71.

Tiesa, šiuo atveju A.Guogos dalyvavimo irgi reikia:

„Asmuo turi būti išklausytas, turi turėti teisę pateikti paaiškinimus. Gal paaiškės, kad situacija yra visiškai kitokia. Neišklausius asmens, nepakvietus jo į komisijos ar Seimo posėdį, kuriame balsuojama, neįmanoma nutraukti įgaliojimų“, – pabrėžė pašnekovas.

Paklaustas, ar šiuo atveju taip pat būtinas paties politiko dalyvavimas atvykstant į posėdį, ar per pandemiją galima tai padaryti nuotoliniu būdu arba paaiškinimus pateikti raštu, V.Sinkevičius teigė:

„Jei jis sakys, kad atsiųs paaiškinimus nuotoliniu būdu, ir jam tai tinka, tada taip, nematau čia problemos. Bet jis turi būti visais atvejais išklausytas, turi teisę pateikti paaiškinimus, įrodymus, atsikirtimus, turi teisę gintis.“

Tiesa, toks tyrimas ir balsavimas šiuo metu vargiai įmanomas, nes Seimas rudens sesiją jau baigė, o pavasario sesija prasidės tik kovo 10-ąją. Norint išspręsti A.Guogos klausimą, reikėtų skubiai sušaukti neeilinę sesiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius