-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 10

Ugniagesių vado problemos nesibaigia: nutylėjo ir savo ryšius, ir brolio interesus

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Kęstutis Lukošius turi paslapčių, nutylėtų tiek jo biografijoje, tiek oficialiuose dokumentuose. Aiškėja iki šiol neatskleisti jo verslo ryšiai. Be to, K.Lukošius pamiršo nurodyti, kad jo dabartinės pareigos gali duoti tiesioginės naudos jo paties broliui.
PAGD vadovas Kęstutis Lukošius šį namą įsigijo iš verslo, tiesiogiai suinteresuoto jo sprendimais valstybės tarnyboje
PAGD vadovas Kęstutis Lukošius nutylėjo dalį savo ir savo artimųjų interesų / Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija

Jau rašėme apie PAGD vadovo ryšius su bendrove „Poliprojektas“, kuri K.Lukošiui yra kur kas daugiau nei tik buvusi darbovietė. Būtent ši įmonė, teikianti konsultavimo priešgaisrinės saugos klausimais paslaugas, ėmėsi sau nebūdingos veiklos ir pastatė namą sostinės Padvarės gatvėje, kurį, vos paskirtas PAGD vadovu, nusipirko K.Lukošius. Būtent šios įmonės verslo grupei K.Lukošius pardavė savo bendrovę „Gaisriniai tyrimai“. Visa tai K.Lukošius aiškino kaip normalius verslo santykius ir interesų konflikto prevenciją. Bet K.Lukošius pasakė tikrai ne viską.

Vienoje valtyje iki pat paskyrimo

Oficialioje K.Lukošiaus biografijoje nurodoma, kad jis „Poliprojekte“ dirbo iki 2014 m. Tada jis įkūrė nuosavą gaisrinės saugos konsultavimo įmonę „Gaisriniai tyrimai“, kurią šiemet ir pardavė „Poliprojekto“ kontroliuojamai bendrovei „Investavimo projektai“. Visa tai oficialiai deklaruota. Tačiau vieno ryšio su „Poliprojektu“ K.Lukošius neatskleidė nei biografijoje, nei interesų deklaracijoje.

Tačiau vieno ryšio su „Poliprojektu“ K.Lukošius neatskleidė nei biografijoje, nei interesų deklaracijoje.

K.Lukošius turėjo dar vieną verslą. 2011 m. rudenį, dar dirbdamas „Poliprojekte“, jis įkūrė bendrovę „Gaisro technika“ ir daugiau nei metus ėjo jos direktoriaus pareigas. Vėliau ir akcijas, ir direktoriaus poziciją jis perleido Edvardui Charžauskui – „Poliprojekto“ direktoriui bei savininkui.

2014 m. įmonės savininku tapo Vytautas Valaitis – dar vienas buvęs K.Lukošiaus verslo bendražygis. Jam valdant įmonę, 2016 m. balandį, „Gaisro technikos“ įkūrėjas K.Lukošius grįžo į bendrovės direktoriaus postą ir jame buvo iki pat paskyrimo PAGD vadovu. Visa tai K.Lukošiaus biografijoje ir interesų deklaracijoje nutylėta.

Beje, šių metų pradžioje, tuoj po K.Lukošiaus paskyrimo į PAGD vadovus, „Gaisro technikos“ savininkai vėl keitėsi. Buvusį K.Lukošiaus verslą perėmė „Poliprojekto“ kontroliuojama įmonė „Investavimo projektai“, o direktoriumi vėl tapo ilgametis PAGD vadovo bendražygis E.Charžauskas.

Iš pirmo žvilgsnio, „Gaisro technika“ demonstravo pakankamai neblogus pajamų ir pelningumo rodiklius. Tiesa, 2016 metus, vadovaujant K.Lukošiui, įmonė baigė su nuostoliu. O kur kas geriau sekėsi kitam su PAGD vadovu artimai susijusiam verslui, taip pat besisukančiam priešgaisrinės saugos sektoriuje.

Pamiršo brolį

Pagal oficialius įstatymo reikalavimus, valstybės tarnautojai ir politikai privalo viešai deklaruoti savo ir savo antrųjų pusių sandorius bei interesus. Su mažiau artimai susijusiais giminaičiais įstatymas leidžia kur kas didesnę manevro laisvę. Ar K.Lukošius šia laisve nepiktnaudžiavo – atviras klausimas.

PAGD vadovas niekur nedeklaravo, jog jo brolis Andrius Lukošius – aktyvus verslininkas, kurio įmonėse kasmet prasisuka milijoną eurų viršijanti pinigų suma. Tai turbūt nieko nereikštų, jei A.Lukošius prekiautų mediena ar teiktų finansines konsultacijas. Tačiau čia situacija visiškai kita.

PAGD vadovo brolis valdo dvi įmones beveik identiškais pavadinimais – bendroves „Fire Expert“ ir „Fire Experts“. Turbūt jau atspėjote, kad jos taip pat dirba priešgaisrinės saugos sektoriuje, kurį jau pusmetį tiesiogiai kuruoja šių verslų savininko brolis K.Lukošius.

K.Lukošius savo brolio interesų savo tiesiogiai kuruojamame sektoriuje iki šiol nedeklaravo. Tai jis padarė antradienį – tą pačią dieną, kai sulaukė 15min skambučio.

Du verslai K.Lukošiaus broliui turtų kol kas nesukrovė – ar bent jau tokią prielaidą leidžia daryti kuklūs pelnai arba nuostoliai finansinių ataskaitų lentelėse. Bet darbo, panašu, netrūksta: vien „Fire Experts“ apyvarta pastaraisiais metais svyravo tarp 838 tūkst. ir pusantro milijono eurų.

„Fire Experts“ verčiasi statybinių konstrukcijų atsparumo ugniai didinimo, priešgaisrinio dažymo ir priešgaisrinės saugos konsultacijų paslaugomis. Kuklesnes pajamas gaunanti bendrovė „Fire Expert“ gyvena iš inžinerinių paslaugų ir tų pačių priešgaisrinės saugos konsultacijų.

K.Lukošius savo brolio interesų savo tiesiogiai kuruojamame sektoriuje iki šiol nedeklaravo. Tai jis padarė antradienį – tą pačią dieną, kai sulaukė 15min skambučio su klausimais apie brolio verslus.

PAGD vadovas tvirtina deklaraciją papildęs dar iki skambučio iš 15min. O aiškindamas, kodėl nedeklaravo brolio verslo interesų, jis patikino su artimu giminaičiu beveik nepalaikantis ryšio.

„Santykių su broliu nebuvau deklaravęs dėl vienos priežasties, nes eina kalba apie žmogų, su kuriuo esu per pastaruosius penkerius metus bendravęs porą kartų, ir neturiu informacijos apie jo turimus verslus. Šiuo metu deklaracija papildyta, bet nesu tikras, kad ir dabar deklaracijoje yra pateikta visa informacija.

Esu labai dėkingas už susidomėjimą ir galimų viešų privačių interesų maksimalų skaidrumą, kurį įvertins Vyriausioji tarnybinė etikos komisija. Jai pateiksiu visą būtiną informaciją sprendimui priimti“, – teigia K.Lukošius.

Įžvelgia didelę bėdą

Viešųjų ir privačių interesų derinimo ekspertas, buvęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sekretoriato vadovas Gediminas Sakalauskas K.Lukošiaus padėtį vertina skeptiškai. Ir ne tik dėl to, kad PAGD vadovas, jo nuomone, privalėjo iškart deklaruoti, kad jo brolis turi tiesioginį interesą priešgaisrinės saugos sektoriuje.

Pašnekovo teigimu, K.Lukošiaus padėtis primena visiškai neseną istoriją, kai VTEK dėl buvimo „nuolatinio interesų konflikto situacijoje“ rekomendavo persvarstyti Danieliaus Kuprio galimybes toliau vadovauti Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT). Po šio VTEK sprendimo Žemės ūkio ministerijos vadovybė nutarė atleisti D.Kuprį iš NŽT vadovo pareigų.

Artūro Steponavičiaus nuotr./Gediminas Sakalauskas
Artūro Steponavičiaus nuotr./Gediminas Sakalauskas

„Pavaldiniai sprendžia jo privačius interesus. Gali būti scenarijus, kad vyks viešasis pirkimas – tas įmones [susijusias su K.Lukošiumi] teoriškai būtų galima išmesti net iš konkurso. Dėl interesų konflikto“, – svarstė G.Sakalauskas.

Gaisrinės saugos įmones su PAGD sieja ne tik galimybė dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. PAGD nustatomi saugos reikalavimai darbams ir medžiagoms tiesiogiai veikia šį verslą ir diktuoja jam sąlygas. Anot G.Sakalausko, yra ir tokia tikimybė, kad K.Lukošius gali patvirtinti savo broliui ar buvusiems verslo partneriams naudingus sprendimus ir to net nežinoti.

Jautrius klausimus kuruoja pavaduotojas

Antradienį, telefoninio pokalbio metu, K.Lukošius pripažino patekęs į savotišką minų lauką tiek dėl brolio, tiek dėl buvusių verslo partnerių interesų priešgaisrinės saugos srityje. Vis dėlto PAGD vadovas užtikrina net negalintis priiminėti šiems asmenims naudingų sprendimų.

„Svarbu paminėti teisinį reglamentavimą srityje, kurioje galimi viešų privačių interesų konfliktai. Lietuvos Respublikos priešgaisrinės saugos įstatymo, 2002 m. gruodžio 5 d. Nr. IX-1225 14 straipsnyje nurodyta kaip turi būti įgyvendinama valstybinė priešgaisrinė priežiūra: kontroliuojant objektų atitiktį priešgaisrinę saugą reglamentuojantiems teisės aktams; kontroliuojant, kaip įgyvendinti projektiniai ir techniniai sprendimai atitinka priešgaisrinę saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, ir kt.

PAGD nuotr./Kęstutis Lukošius
PAGD nuotr./Kęstutis Lukošius

Vyriausiasis valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektorius yra PAGD direktoriaus pavaduotojas, kuris be kitų atliekamų funkcijų priima sprendimus valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo ir vykdymo klausimais, teikia PAGD prie VRM direktoriui pasiūlymus dėl galiojančiuose teisės aktuose nenumatytų priešgaisrinės saugos reikalavimų nustatymo. Taigi, pagal suteiktus įgaliojimus, sprendimus valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo ir vykdymo klausimais priima Vyriausiasis valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektorius (šiuo metu šias funkcijas vykdo PAGD prie VRM direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas). Atsižvelgiant į tai Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius nepriima sprendimų susijusių su Valstybine priešgaisrine priežiūra“, – teisinę logiką dėstė K.Lukošius.

PAGD vadovas įsitikinęs: jei jo asmeniniai ryšiai būtų kirtęsi su dabartinėmis pareigomis, jo paskyrimui kelią būtų užkirtusios atitinkamus patikrinimus atliekančios tarnybos.

Ministras žinojo tik nuotrupas

Interesų derinimo eksperto G.Sakalausko žodžiais, K.Lukošius visus šiuos interesus – ir santykius su „Poliprojektu“, ir namo pirkimą iš šios įmonės, ir brolio verslo ryšius – turėjo atskleisti dar prieš tapdamas PAGD vadovu.

„Jeigu jis šito dalyko nenurodė, atrankos komisija negalėjo objektyviai įvertinti, ar nekyla nuolatinė interesų konflikto rizika. Čia yra tikėtina situacija“, – sakė G.Sakaulauskas.

Kad situacija buvo kaip tik tokia, 15min patvirtino vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno patarėjas Karolis Vaitkevičius. Pasak jo, svarstydamas K.Lukošiaus kandidatūrą, ministras buvo tik fragmentiškai informuotas apie kandidato interesus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Karolis Vaitkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Karolis Vaitkevičius

„Kai K.Lukošius kandidatavo į pareigas, jis informavo apie tai, kad turi įmonę ir ateina iš verslo. Ministro sąlyga [paskyrimui] buvo, kad jis atsisako visų verslo ryšių, deklaruoja visus galimus savo interesus ir, sulig ta diena, kai yra paskiriamas, dirba valstybės labui ir nebeturi jokių verslo interesų. Apie smulkesnius dalykus, sąsajas su įmonėmis, namų pirkimus – nėra galimybės vykdant darbo pokalbį paklausti tokių dalykų. Pats vadovas apie tai taip pat neužsiminė. Apie brolį – taip pat“, – kalbėjo K.Vaitkevičius.

Pasak jo, tolesnius sprendimus dėl K.Lukošiaus ministras priims po VTEK išvados. Į etikos sargus dėl PAGD vadovo ministras nutarė kreiptis savo iniciatyva, po 15min publikacijos apie K.Lukošiaus namo istoriją. Tiesa, trečiadienio posėdyje VTEK jokio sprendimo nepriėmė – etikos sargai paprašė papildomos informacijos, susijusios su K.Lukošiaus veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius