-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 08

V.Uspaskichas iš anksto numato gausiąs dovanų ir plečia vaikų verslą Rusijoje

Pusė milijono išeina, pusė milijono ateina – toks judesys neseniai įvyko europarlamentaro Viktoro Uspaskicho piniginėje. Vidurvasaryje Darbo partijos pirmininkas paskolino pusę milijono eurų verslams Rusijoje stiprinti ir netrukus tiek pat įplaukė į jo sąskaitą. V.Uspaskichas gavo dovaną iš sūnaus Eduardo. Tiesa, panašu, kad tėvui ji nebuvo staigmena. Atvirkščiai, dovaną jis deklaravo anksčiau nei sandoris iš tiesų įvyko.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min jau rašė apie V.Uspaskicho verslus Tailande ir Rusijoje. Tailande politikas investuoja į nekilnojamąjį turtą, o Rusijoje, kaip pats teigia, su vaikais turi diversifikuotą verslą, apimantį nekilnojamojo turto, nuomos, poilsio centrų ir kitas veiklas. Vienas iš to pavyzdžių, Rybinske Lenino prospekte esantis „Vikondos“ prekybos ir pramogų centras bei trijų žvaigždučių viešbutis.

15min, statybų kompanijos „Bekšta“ nuotr./Viktoras Uspaskichas ir prekybos centras Rusijoje
15min, statybų kompanijos „Bekšta“ nuotr./Viktoras Uspaskichas ir prekybos centras Rusijoje

Iš Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) V.Uspaskicho pateiktos atnaujintos privačių interesų deklaracijos matyti, kad europarlamentaro investicijos ir toliau plaukia į Rytus, šįkart į akcinę bendrovę „Vikonda Development“.

Rusijos registrų centro duomenimis, kuriuos 15min padėjo gauti nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ tyrimų skyriaus vadovas Alexeyus Kovalevas, pagrindiniai „Vikonda Development“ akcininkai yra V.Uspaskicho vaikų valdoma „Edvervita“ (49,80 proc.), AB „Mantviloniai“ (28,70 proc.) ir Eduardas su Julija Uspaskichai (po 10,75 proc.).

Šiai įmonei V.Uspaskichas šiemet paskolino daugiau kaip pusę milijono eurų – tiksliau 524 236 eurus. Mažesnioji dalis – 209 380 eurų – į bendrovės sąskaitą iškeliavo birželio 28 d., o likusi – 314,856 – liepos 1 d. Konvertavus į rublius, iš viso V.Uspaskicho skola sudaro maždaug 38 mln. Kaip pats teigia, infrastruktūrai gerinti, „per daug nieko“ neinvestuoja.

„Rusijoje – per daug nieko (neinvestuojam. – red.past.). (Pinigai skirti) tik tobulinti, gerinti, mažinti išlaidas. Savo energetiką centrams gaminti ruošiamės, gręžinius daryti, kad tiektume vandenį ir elektrą. Energetiką gaminsim iš dujų“, – kalbėjo V.Uspaskichas, patikinęs, kad šiuo metu Rusijoje yra įdarbinęs per 500 darbuotojų.

Dovaną deklaravo būsimuoju laiku

VTEK deklaracijoje, užpildytoje liepos 18 d., teigiama, kad liepos 27 d. V.Uspaskichas gavo beveik identišką investicijoms Rusijoje piniginę dovaną iš sūnaus Eduardo. Kitaip tariant, politikas iš anksto deklaravo gausiąs 523 451 eurų. Beveik tiek pat, kiek verslininkas anksčiau paskolino „Vikonda Development“.

„Ten toks techninis dalykas“, – taip sūnaus dovaną įvertino V.Uspaskichas.

Jo teigimu, sūnus pardavė anksčiau tėvui priklausiusį butą ir pinigus grąžina. „Ten buvo mano butas kažkada Maskvoje. Dabar parduotas ir jis atiduoda pinigus, ir tiek. (…) Buvo tartasi“, – sako politikas.

Anot V.Uspaskicho, į verslą Rusijoje investuoti pinigai nesusiję su sūnaus dovana, tačiau iš kokių pinigų investuoja, neatskleidžia.

„Sužinosite šiek tiek vėliau“, – sakė verslininkas.

Paklausę vieno iš „Vikonda Development“ akcininkų AB „Mantviloniai“ vadovo Sigito Avižio, kuris yra siejamas su V.Uspaskicho šeimai priklausančia „Krekenavos agrofirma“, kokiomis sąlygomis įmonė pasiskolino lėšas iš V.Uspaskicho, atsakymo kol kas nesulaukėme.

Vaikų įmonė verslams plėsti

Kaip jau buvo rašyta, investicijoms į Tailandą V.Uspaskichas finansinių išteklių sėmėsi iš Eduardo ir Julijos valdomos „Edvervitos“ – pasiskolino per 3 mln. eurų. Tuomet buvo kilusi mintis, kodėl pinigai buvo išmokėti per paskolą, o ne dividendus vaikams.

Žygimanto Gedvilos / 15 min ir Tailando įmonės „Mai Khao Beach Condotel Company“ nuotr./Viktoras Uspaskichas už apartamentus Tailande paklojo daugiau nei 4 mln. eurų
Žygimanto Gedvilos / 15 min ir Tailando įmonės „Mai Khao Beach Condotel Company“ nuotr./Viktoras Uspaskichas už apartamentus Tailande paklojo daugiau nei 4 mln. eurų

Šįkart situacija galėjo susiklostyti būtent taip.

Nors pats V.Uspaskichas teigia nenaudojęs iš sūnaus gautų pinigų paskolai Rusijoje suteikti, Registrų centro duomenys rodo, kad praėjusiais metais iš „Edvervitos“ buvo išmokėta 1,7 mln. eurų dividendų, arba po 850 tūkst. eurų dviem jos akcininkams – Julijai ir Eduardui Uspaskichams. Tad, panašu, net ir nepardavęs buto Eduardas turėtų iš ko remti tėvo vystomus projektus.

V.Uspaskichui pinigų taip pat netrūksta. Valstybinei mokesčių inspekcijai jis yra deklaravęs 2018 m. baigęs Lietuvoje turėdamas 1 mln. eurų santaupų ir ne Lietuvoje – dar beveik 650 tūkst. eurų.

Praėjusius metus V.Uspakichas baigė paskolinęs beveik 390 tūkst. eurų ir pasiskolinęs 995 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius