Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 23

Vadovybės apsaugos įstatymo svarstymą stabdo eilinių pareigūnų laiškas

Seimas ketvirtadienį ėmėsi svarstyti Vadovybės apsaugos įstatymo naują redakciją, pagal kurį ši valstybės vadovų ir svarbiausių valstybės institucijų pastatų apsauga besirūpinanti tarnyba taptų nepriklausoma – nebesusijusia su Vidaus reikalų ministerija. Tačiau kol kas padaryta pertrauka, nes pareigūnai parašė viešą laišką opozicijai, kuriame reformą pavadino ciniška.
Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai
Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Mes, VAD nevadovaujančias pareigas užimantys pareigūnai, esame labai susirūpinę dėl procesų, susijusių su mėginimu žūtbūt prastumti šį įstatymą, į kurį labai įsitraukusi esama VAD vadovybė ir jų aktyvi pagalbininkė Agnė Širinskienė“, – pareigūnų laišką skaitė Seimo narys Mykolas Majauskas.

Pareigūnai nurodė, kad pagal trečiadienį pateiktą A.Širinskienės pasiūlymą, žemiausias pareigas užimančių ir mažiausiai uždirbančių pareigūnų atlyginimai praktiškai nedidės. Esą žemiausias pareigūnų grupėms – agentui, vyresniajam agentui, vyriausiajam agentui algų kilimas nenumatomas, o direktoriui ir kitiems vadovams koeficientai didinami visu balu.

Tai desperatiškas būdas prastumti gyvulių ūkio tradicijas, – rašė pareigūnai.

Tokį pasiūlymą pareigūnai, anot M.Majausko, pavadino cinišku būdu apgauti Lietuvą.

„Tai yra ne kas kita, kaip dūmų uždanga, ciniškas mėginimas apgauti tiek Seimo narius, tiek eilinius pareigūnus, tiek visą Lietuvą. Tai desperatiškas būdas prastumti gyvulių ūkio tradicijas“, – pareigūnų laišką citavo Seimo narys ir frakcijos vardu pareikalavo pertraukos.

Už pertrauką nubalsavo 47 Seimo nariai, 25 buvo prieš, 21 susilaikė. Taigi pertrauka paskelbta iki kito posėdžio.

Įstatymo svarstymas turėtų būti tęsiamas kitą savaitę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Mykolas Majauskas

Anksčiau, teikdama šį projektą, A.Širinskienė aiškinamajame rašte argumentavo, kad pokyčių reikia tam, kad VAD taptų patrauklesne darboviete. Esą mažiausiai uždirbantiems pareigūnams atlyginimai, priėmus įstatymą, gali kilti iki 28 procentų.

„Darbas VAD tapo nepatraukliu, sunku pritraukti ir išlaikyti tarnyboje kvalifikuotus specialistus. 2017 metais departamente buvo neužimtos 97 pareigybės, 2018 metais – 96, o atitinkamai 2018 metais vos devyni kursantai išreiškė norą prisijungti prie Vadovybės apsaugos departamento“, – teikdama projektą Seimui pažymėjo A.Širinskienė.

Tačiau trečiadienį ji pati registravo siūlymą pirminiame dokumente numatytus atlyginimų koeficientus sumažinti.

Dėl to, kad VAD pareigūnai neturėtų uždirbti daugiau nei Specialiųjų tyrimų tarnybos darbuotojai ir net teisėjai, projektą yra kritikavusi prezidento Gitano Nausėdos patarėja Elena Masnevaitė. Taip pat kritikuotas siūlymas tarnybą „išimti“ iš vidaus reikalų sistemos ir paversti išskirtine.

Projektui opozicija buvo paprašiusi ekspertinio vertinimo. Jį pateikė Kazimiero Simonavičiaus universiteto Teisės fakulteto profesorius Ryšardas Burda. Vertinime teigiama, kad projektu siūlomas Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnų darbo užmokestis atitinka valstybėje taikomą darbo užmokesčio sistemą.

„Darbo užmokesčio didinimas atitinka Vadovybės apsaugos tarnybos funkcijų ir uždavinių sudėtingumą, nustatomus reikalavimus pareigūnų išsilavinimui, jų kompetenciją ir darbo riziką“, – rašoma išvadoje, tačiau jau ją gavus A.Širinskienė pateikė siūlymą su kitokiais darbo užmokesčio koeficientais.

profesorius daktaras Ryšardas Burda
profesorius daktaras Ryšardas Burda

Iš esmės, anot R.Burdos pateikto vertinimu, priėmus įstatymą Vadovybės apsaugos tarnybos organizacinis, finansinis ir resursų valdymo savarankiškumas ir taip pat numatoma jos vadovybės skyrimo tvarka – kai iš proceso eliminuojamas vidaus reikalų ministras – geriau užtikrintų keliamų uždavinių įgyvendinimą.

„Vadovybės skyrimo tvarka iš esmės nesikeičia, tačiau įstatyminis jos reguliavimas bei struktūros ir pareigybių įtvirtinimas, atskaitomybė ilgalaikiu požiūriu suteiks ne tik finansinių, bet ir veiklos organizavimo teigiamų rezultatų. Kitų valstybės institucijų vykdomų funkcijų perduoti Vadovybės apsaugos tarnybai nėra tikslinga“, – teigiama išvadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius