Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 05 16 /14:44

Valdantieji vėl bandys įteisinti partnerystę: Seimui teikiamas gerokai apskabytas projektas

Seime bus registruojamas Civilinės sąjungos įstatymo, numatančio įteisinti ir tos pačios lyties asmenų partnerystę, projektas. Siekiant įtikti konservatyviausiems parlamentarams, kitaip nei pirmajame Partnerystės įstatymo projekte, numatyta, kad tokie santykiai būtų įforminti pas notarą, neliko galimybės pasirinkti partnerio pavardę.

Civilinės sąjungos įstatymo projektą pirmadienį spaudos konferencijoje Seime pristato valdančiųjų parlamento Laisvės, Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų (TS-LKD) seniūnai Vytautas Mitalas, Eugenijus Gentvilas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei parlamentarė konservatorė Jurgita Sejonienė.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas bus registruojamas pirmadienį. Kada jis pasieks Seimo plenarinių posėdžių salę, kol kas neatskleidžiama.

Suprasti akimirksniu

  • Vietoj anksčiau siūlytos partnerystės žmonės galėtų sudaryti civilines sąjungas.
  • Civiline sąjunga būtų laikoma savanoriškas dviejų asmenų susitarimas teisiškai apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius.
  • Civilinę sąjungą sudarę partneriai negalėtų įgyti bendros pavardės.
  • Susitarimas būtų registruojamas pas notarą, o ne civilinės metrikacijos skyriuje.
  • Civilinę sąjungą sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, galėtų paveldėti ir nemokėti paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, gauti su sveikata susijusią informaciją ir kt.

Pasak J.Sejonienės, įstatymo projektas labai svarbus. Teikiamame projekte civilinė sąjunga apibrėžiama kaip dviejų partnerių savanoriškas santykių įteisinimas. Toks reglamentavimas jau yra numatytas Civiliniame kodekse.

„Reglamentavimas būtų grindžiamas monogamijos, civilinės sąjungos geranoriškumo, partnerių tarpusavio lygiateisiškumo ir kitaip principais.

Teikiamame projekte, kurį palaiko ir pasirašo grupė Seimo narių, civilinė sąjunga apibrėžiama kaip dviejų asmenų, partnerių savanoriškas susitarimas, įregistruotas teisės aktų numatyta tvarka, kuriuo jie siekia sukurti ir / arba plėtoti ir apsaugoti tarpusavio santykius“, – sakė viena Civilinės sąjungos įstatymo projekto teikėjų J.Sejonienė.

Politikė aiškino, kad šiuo įstatymo projektu reguliuojami bendri principai: monogamijos, savanoriškumo, lygiateisiškumo, teisinio apibrėžtumo, proporcingumo ir teisėtų lūkesčių, neleistinumo piktnaudžiauti teise bei visokeriopos civilinių teisių teisinės gynybos principais.

Taip pat – civilinės sąjungos registravimo galiojimo ir nutraukimo pagrindai bei tvarka, partnerių turtinės ir neturtinės teisės, pareigos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė

„Turtinės tai būti, aišku, prisidėjimas prie bendro gyvenimo, kito partnerio poreikių tenkinimo, bendra, dalinė nuosavybė ir tokios neturtinės, kaip įsipareigojimas ir pagarba vienas kitam, lojalumas, moralinė parama, atstovavimas turto administravimo klausimais ir sveikatos priežiūros klausimais“, – dėstė J.Sejonienė.

Parlamentarė pabrėžė, kad nėra jokių aliuzijų į civilinės sąjungos sugretinimą su santuoka.

Laisvės partija ne iki galo patenkinta

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė aiškino, kad šis įstatymo projektas parengtas įsiklausant ir į visuomenės nuotaikas. Ji vylėsi, kad atsiras jėgų galiausiai jį priimti.

„Ilgai mes diskutuojame apie tai, ar mūsų valstybė, mūsų visuomenė yra pajėgi priimti įvairius pasirinkimus turinčius žmones, nesvarbu, kokio pobūdžio būtų tie pasirinkimai. Ir, man atrodo, labai svarbu pastebėti kiekvieną žmogų Lietuvoje, įsiklausyti į jį, jo lūkesčius, atliepti realybę. Todėl šis įstatymas po mūsų diskusijų ir tarpusavyje kartu su koalicijos partneriais, ir įsiklausant į nuotaikas visuomenėje, ir stengiantis atliepti jas, ir gimė“, – kalbėjo Seimo TS-LKD frakcijos seniūnė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

R.Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, svarbiausia, apie ką kalbama šiame įstatymo projekte, kad kiekvienas Lietuvos žmogus jaustųsi oriai ir būtų sugebėta jiems parodyti savo atvirą širdį.

V.Mitalas sakė, kad tai, kas pristatoma šiandien, kompromiso rezultatas.

„Kompromiso, kuris buvo darytas konsultuojantis tiek su koalicijos partneriais, tiek su opozicijos atstovais iš skirtingų frakcijų. Be abejo, su visais Seimo nariais esame atviri ir pasirengę kalbėtis toliau.

Būtent tokį ne iki galo Laisvės partijos įsivaizdavimą tenkinantį įstatymo variantą teikiame, viena vertus, prisimindami Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kuris aiškiai pasakė, kad valstybė turi prievolę teisiškai reglamentuoti ir apsaugoti dviejų santuokos nesudariusių žmonių bendrą gyvenimą. Kita vertus, įvertindami visą matematiką, kuri yra Seime, ir siekdami reikiamo Seimo narių palaikymo tam, kad projekto svarstymas prasidėtų“, – aiškino parlamento Laisvės frakcijos seniūnas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

V.Mitalas skaičiavo, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektui yra iki 60 koalicijos partnerių Seime palaikymas. Jis tikisi ir kitų politikų paramos.

Anot politiko, atsisakyta ketinimų teikti dar vieną partnerystę reglamentuojančio įstatymo projektą. Esą tikslas šiuo atveju svarbesnis už bet kokius kitus niuansus.

E.Gentvilas sakė, kad galima sutikti, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas – kompromisų kompromisas.

Tačiau tai, kas yra pasiūlyta, pasak jo, vis tik yra didžiulis ir labai svarbus žingsnis į priekį reglamentuojant kelių šimtų tūkstančių Lietuvos žmonių, gyvenančių nesusituokus, tarpusavio teisinius santykius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Mes pažįstame turbūt daugybę jaunesnių ar vyresnių žmonių, kurie gyvena kartu, gyvena nesusituokę, be to, jiems nėra taikomi šeimos apsaugos modeliai. Netaikomi jokie apsaugos modeliai. Tie žmonės yra visiškai nesaugūs socialine, teisine, ekonomine prasme, kai pragyvena dešimt metų. Paskui kas nors atsitinka ir pradeda aiškintis, o kieno čia turtas, o kaip vaikai ir pan.?

Tiesa, šitas įstatymo projektas vaikų teisių nereglamentuoja. Bet vien jau ekonominiai dalykai šitame įstatyme užtikrina tokių dviejų žmonių sukaupto turto ar neturtinių teisių, informacijos vienam apie kitą turėjimo, valdymo, disponavimo galimybes“, – pažymėjo E.Gentvilas.

T.V.Raskevičius remia šį projektą, bet nenori būti jo teikėju

Ankstesnio liberaliojo projekto vienas iniciatorių, Laisvės partijos atstovas, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius įstatymo projektą vadino „radikaliu kompromisu“ ir teigė dėl to nebūsiantis tarp jo teikėjų, bet balsuosiantis „už“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Kolegos šiandien Seime pristatė kompromisų kupiną Civilinės sąjungos įstatymo projektą, aš neketinu būtų vienu iš šio įstatymo teikėjų, tad jo nepasirašysiu, ir to mano parašo nebus todėl, kad aš visą laiką siekiau daugiau teisių porose gyvenantiems asmenims, o ne daugiau kompromisų“, – BNS sakė parlamentaras.

„Man atrodo, kad dabar teikiamas pasiūlymas yra radikalus kompromisas po ilgų derybų, atsižvelgiant pirmiausia į konservatyvių Seimo narių pasaulėžiūrą“, – pridūrė Seimo narys.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad „šiandien toks sprendimas yra geriau negu jokio sprendimo“.

„Aš projektą palaikysiu, už jį balsuosiu, ir norėčiau pakviesti savo bendruomenės narius ir visus palaikančius susitelkti apie šį pasiūlymą, kad galėtume pradėti šio klausimo svarstymą parlamente“, – teigė politikas.

Vadintųsi civiline sąjunga

Kaip rašo naujienų agentūra BNS, Civilinės sąjungos įstatymo projekte siūloma atsisakyti partnerystės apibrėžimo Civilinio kodekso „Šeimos knygoje“, o naujai siūlomą institutą vadinti civiline sąjunga.

Pagal projektą, civiline sąjunga būtų laikoma savanoriškas dviejų asmenų susitarimas teisiškai apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius.

Civilinę sąjungą sudarę partneriai negalėtų įgyti bendros pavardės.

Šis susitarimas būtų registruojamas pas notarą, o ne civilinės metrikacijos skyriuje.

Siūlomas įstatymas, jei būtų priimtas, užtikrintų tiek tos pačios lyties, tiek skirtingų lyčių porų teisę sudaryti civilinę sąjungą, teisiškai apsaugoti jų turtinius ir neturtinius asmeninio pobūdžio santykius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“

Civilinę sąjungą sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, nors turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, galėtų paveldėti ir nemokėti paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, gauti su sveikata susijusią informaciją ir kt.

Civilinės sąjungos įstatymo projekte taip pat numatyta, kad civilinę sąjungą sudariusių partnerių santykiai grindžiami monogamijos, savanoriškumo ir lygiateisiškumo principais. Partneriai įsipareigoja vienas kitą gerbti, remti morališkai ir materialiai, taip pat prisidėti prie partnerių bendro gyvenimo poreikių tenkinimo.

Prieš metus Seimas atmetė

Seimas prieš metus atmetė ir tobulinti grąžino Partnerystės įstatymo, kuris įteisintų ir tos pačios lyties asmenų santykius, projektą.

Iš karto po to Laisvės partijos atstovai tikino, kad tai – ne pabaiga, toliau bus siekiama visų piliečių lygybės.

Svarstant Seimo pavasario sesijos darbų programą, radosi opozicinei parlamento Lietuvos regionų frakcijai priklausančios Agnės Širinskienės siūlymas išbraukti Partnerystės įstatymo projektą.

Tačiau balsų dauguma Seimas nusprendė, kad jis joje turėtų likti.

Sekmadienį minint Tarptautinę šeimos dieną Vilniuje vyko organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ organizuotas renginys, kuriame Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė kalbėjo apie tai, kad būtinas vienos lyties partnerystę įteisinantis įstatymas.

Kauno rajone sekmadienį vyko Didysis šeimos gynimo maršas.

Jo dalyviai be kita ko kalbėjo, kad tradicinė šeima yra tapusi mažuma, marginalais, reikalavo nesvarstyti ir iš Seimo darbotvarkės išbraukti Partnerystės įstatymo projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius