Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 10 /17:22

„Valstiečius“ į rinkimus vesiantis S.Skvernelis: matysite mane gerokai mažiau arba beveik nematysite

Valdančiosios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – taryba penktadienio popietę Naisiuose reitingavo kandidatų į Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje sąrašą. Nuspręsta, kad pirmosios trys vietos jame tenka premjerui Sauliui Skverneliui, LVŽS pirmininkui Ramūnui Karbauskiui ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai. Kalbėdamas apie rinkimų kampaniją, S.Skvernelis akcentavo, kad jį visuomenė matys gerokai mažiau arba beveik nematys.
Saulius Skvernelis
LVŽS tarybos posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Komentarus po LVŽS tarybos posėdžio žiūrėkite čia:

Po LVŽS tarybos posėdžio R. Karbauskis sakė, visi rinkimų sąrašo reitingavimo rezultatai bus paskelbti pirmadienį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Dabar tik faktas yra tas, kad trys sąrašo nariai, tai yra sąrašo atstovai – pirmas, antras, trečias – yra jau nustatyti. Jie patvirtinti taryboje. Pirmas yra S.Skvernelis, antras yra R.Karbauskis, trečias yra A.Veryga. Jie nebus reitinguojami“, – nurodė „valstiečių“ lyderis.

Pasak R.Karbauskio, tokio sprendimo motyvai – šių asmenų žinomumas, visuomenės palaikymas ir taip toliau.

Tikisi darbingo sąrašo

S.Skvernelio teigimu, sprendimas dėl pirmųjų trijų LVŽS kandidatų yra priimtas, patvirtintas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Jis sakė besitikintis, kad reitingavimas suformuos darbingą ir veiksmingą sąrašą.

„O toliau matysime“, – po LVŽS tarybos posėdžio kalbėjo jis.

Penktadienį paskelbti ELTA užsakymu „Baltijos tyrimų“ atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenys rodo, kad LVŽS, aplenkusi konservatorius, pakilo į pirmąją vietą.

S.Skvernelio vertinimu, tai dar nieko daug nesako.

„Bet pasako galbūt vieną esminį dalyką. Tai yra visuomenės vertinimas ir tas vertinimas atliktas ne pagal kažkokius pažadus, bet konkrečius darbus. Ir, kas ypač svarbu, darbus krizės sąlygomis. Ir dažniausiai atsiskleidžia krizėse ir asmenys, ir politikai, ir politinės jėgos. Tai aš tikrai džiaugiuosi, kad yra žmonių toks įvertinimas“, – komentavo jis.

Tai aš tikrai džiaugiuosi, kad yra žmonių toks įvertinimas.

Rimčiausiais konkurentais Seimo rinkimuose S.Skvernelis vadino socialdemokratus, socialdarbiečius, Darbo partiją.

„Visi, kurie bando pretenduoti į centro, centro-kairės rinkėjus. Aš manau, tai yra konkurentai rinkimuose, bet tai yra potencialūs partneriai sudaryti Vyriausybę ar koaliciją po rinkimų“, – sakė premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis

Jis pakartojo, kad naujojoje Vyriausybėje tikrai nedirbs ministru.

„O dėl premjero, tai irgi daug kas priklausys nuo to, kokia bus dauguma. Nes norisi darbus dirbti, priimti sprendimus, kurie reikalingi. Tie ketveri metai dirbant arba beveik mažumos Vyriausybės sąlygomis, arba realiai mažumos sąlygomis, tikrai yra varginantys. Buvo gana sunkus darbas, kuris atsiliepė ir mano asmeniškai. Vien tai, kas vyksta, turbūt niekada to nebuvo aplink ir personaliją, ir šeimą, ir visa kita. Tai tikrai yra sekinantis darbas. Aš manau, kad dabar tai nereikia ir kalbėti. Aš noriu – dar kartą sakau, atidirbti rimtai, iki galo savo pareigą atlikti šioje Vyriausybėje septynioliktoje. Ir turbūt ir rinkiminėje kampanijoje – tikrai ji bus kitokia – matysite mane gerokai mažiau arba beveik nematysite“, – tikino S.Skvernelis.

Aš noriu – dar kartą sakau, atidirbti rimtai, iki galo savo pareigą atlikti šioje Vyriausybėje septynioliktoje. Ir turbūt ir rinkiminėje kampanijoje – tikrai ji bus kitokia – matysite mane gerokai mažiau arba beveik nematysite.

LVŽS rinkimų programa, anot „valstiečių“ sąrašo lyderio, kuriama. Pagrindiniai tikslai po Seimo rinkimų, kaip nurodė S.Skvernelis, – tęsti pradėtus darbus.

Nutraukė bendradarbiavimą

Valdantieji „valstiečiai“ paskelbė nutraukiantys susitarimą su „socialdarbiečiais“ dėl bendrų kandidatų per Seimo rinkimus kėlimo.

Tokį sprendimą penktadienį priėmė LVŽS taryba.

R.Karbauskis aiškino, kad iki šio sprendimo buvo keli balsavimai Seime, kuriuose buvo sprendžiami vertybiniai klausimai, pavyzdžiui, dėl alkoholio prekybos paplūdimiuose ir panašiai.

„Mūsų partneriai mūsų vertybių nepalaikė. Mes iš tikrųjų jiems labai dėkingi už tą darbą, kurį darome kartu jau beveik trejus su puse metų. Ir, tikiuosi, jeigu jie pateks į Seimą, kartu ir su mūsų kolegomis mes galėsime dirbti koalicijose. Bet turėti kandidatus, kurie mūsų vertybinių nuostatų nepalaiko, mes tiesiog negalime“, – komentavo jis.

R.Karbauskio teigimu, Seimo rinkimuose kaip „valstiečių“ kandidatai dalyvaus dabar Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijoje dirbantys Antanas Vinkus ir Rimantė Šalaševičiūtė. Nesikeitė ir sprendimas dėl paramos Nagliui Puteikiui.

S.Skvernelis nemano, kad sprendimas dėl bendradarbiavimo su socialdarbiečiais nutraukimo kelia įtampų.

„Nes nieko čia tokio ir neįvyko. Ir tie balsavimai, kurie buvo, tos pozicijos visą laiką buvo nuo pat turbūt rinkiminės praeitų metų koalicijos sudarymo. Nedaryčiau čia tikrai jokios problemos. Tos takoskyros tokios nėra. Bet, natūralu, matyt, rinkimų finišo tiesiojoje kiekviena partija privalo turėti kuo daugiau kandidatų vienmandatėse, nes mes suprantame, kad dalyvis vienmandatėje reiškia, jog ir potencialus balsas yra ne tik už tą dalyvį, bet ir už sąrašą“, – komentavo premjeras.

S.Skvernelis svarstė, kad socialdarbiečių kandidatai vienmandatininkai labai stiprūs, yra ministrų, turinčių ne vienerių metų darbo patirtį. Esą pirmame rinkimų ture jiems turbūt nebus jokių problemų.

Jis sakė neabejojantis, kad jiems patekus į antrą rinkimų turą, jei bus kovojama ne prieš „valstiečių“ kandidatą, LVŽS išreikš jiems paramą.

„Mano palaikymas tiems žmonėms, ypač kurie yra mūsų kabinete, Vyriausybės nariams, yra tikrai visiškas. Aš agituosiu ir juos remsiu, kad rinkimuose žmonės už tuos ministrus ir kandidatus balsuotų“, – žadėjo S.Skvernelis.

Priklausys nuo komandos

Penktadienį partijos taryba, kurią sudaro 88 nariai, reitingavo abėcėlinį daugiamandatės apygardos kandidatų sąrašą.

Balsų komisijai suskaičiavus balsus, galutinį partijos kandidatų sąrašą LVŽS valdyba paviešins pirmadienį popiet.

VIDEO: Naisiuose „valstiečių“ taryba susirinko reitinguoti kandidatus į Seimą

Prieš LVŽS tarybos posėdį S.Skvernelis sakė manantis, kad reitinguodami kandidatus „valstiečiai“ turėtų vertinti jų indėlį, darbą Lietuvos valstybei. Ypač tų, kurie konkrečiai darbais parodė, ką gali, yra išbandyti įvairiose krizėse, turintys patirties ir atsakomybę.

„Reikėtų, kad tame sąraše būtų kuo daugiau tokių žmonių“, – aiškino premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Paklaustas, ar pagal šiuos nurodytus kriterijus jis būtų pirmas, S.Skvernelis atsakė: „Sunku pasakyti, kaip apsispręs. Bet, tikėtina, kad taip.“

Jeigu būtų išreitinguotas į pirmą LVŽS kandidatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje sąrašo vietą, Vyriausybės vadovas tikino, kad „valstiečių“ vesti į rinkimus neatsisakytų priklausomai nuo to, kokia bus komanda.

Kartu S.Skvernelis teigė tikintis, kad sąrašas bus stiprus, patikimas.

„Jeigu bus leista – o tai tik žmonės Lietuvos nuspręs – tęsti darbus, galbūt ištaisyti klaidas, kurios buvo padarytos, tai tą norėtųsi daryti su tvirta komanda, nesvyruojančia ir turinčia patirtį. Nes daugelis problemų, kurias patyrėme, buvo dėl to, kad iš tiesų patirties daugeliui frakcijos narių ir mums pritrūko“, – komentavo jis.

Daugelis problemų, kurias patyrėme, buvo dėl to, kad iš tiesų patirties daugeliui frakcijos narių ir mums pritrūko.

Remsis sveiku protu

„Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis prieš partijos tarybos posėdį informavo, kad nesieks mandato vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

2016 metais į Seimą jis buvo išrinktas Šilainių vienmandatėje rinkimų apygardoje, kur antrame ture įveikė tuomet konservatorių keltą, o dabar naują partiją sukūrusį Rimantą Joną Dagį.

Anksčiau LVŽS pirmininkas teigė, kad jo problema šią kadenciją ta, jog vienmandatėje apygardoje beveik negalėjo būti.

„Antra vertus, Kaune mes turime situaciją, kada „Vieningo Kauno“ organizacija, kuri Kaune turi absoliučią daugumą, deleguoja keturis savo narius į Seimą. Ir vienoje iš apygardų aš užleidžiu vietą. Būtent savo apygardoje, kurioje buvau išrinktas, būtent „Vieningo Kauno“ kandidatei. Ir, manau, kad ji laimės tą apygardą“, – prieš LVŽS tarybos posėdį komentavo R.Karbauskis.

Ir vienoje iš apygardų aš užleidžiu vietą. Būtent savo apygardoje, kurioje buvau išrinktas, būtent „Vieningo Kauno“ kandidatei. Ir, manau, kad ji laimės tą apygardą.

Ar parlamentaro mandato jis sieks kitoje vienmandatėje rinkimų apygardoje, esą bus aptarta LVŽS tarybos metu.

R.Karbauskis aiškino, kad „valstiečių“ kandidatus į Seimą reitinguos remiantis sveiko proto kriterijais.

Ar remiantis jais, S.Skvernelis būtų pirmas?

„Aš manau, kad mes apie tai diskutuosime pačioje posėdžio pradžioje“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis

Taip pat esą bus diskutuojama, kokią vietą sąraše galėtų užimti pats R.Karbauskis.

Norėtų, kad vestų S.Skvernelis

Į Naisius atvykęs LVŽS tarybos narys sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nenorėjo atskleisti, kokius „valstiečių“ kandidatus į Seimą reitinguos.

„Pačius geriausius“, – tikino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pagal A.Verygą, tai – žmonės, kurie daugiausia dirba, buvo komandos žmonės ir padėjo įgyvendinti esminius dalykus.

Paklaustas, kokios vietos tikisi rinkiminiame sąraše, A.Veryga aiškino, kad „kokią kolegos numatys, tokia tiks“.

Kartu jis sakė, kad norėtų, jog S.Skvernelis vestų „valstiečių“ sąrašą.

„Todėl, kad jis ir tada buvo lyderis, ir dabar yra lyderis, ir sėkmingai vadovavo Vyriausybei“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis

Todėl, kad jis ir tada buvo lyderis, ir dabar yra lyderis, ir sėkmingai vadovavo Vyriausybei.

Kaip dėl partijos lyderio?

„Ir partijos lyderis. Čia yra susitarimo dalykas. Aš manau, kad yra normalu nepulti keisti lyderių, jeigu nėra dėl ko jų keisti. Būtų kažkokios problemos, tai tada verta būtų diskutuoti. Dabar viskas tikrai buvo taip, kaip ir turėjo būti. Premjeras puikiai vadovavo Vyriausybei“, – prieš LVŽS tarybos posėdį kalbėjo A.Veryga.

S.Skvernelio „taip“

Prieš mėnesį taip pat Naisiuose vykusiame LVŽS tarybos posėdyje apie savo sprendimą su „valstiečiais“ dalyvauti Seimo rinkimuose pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

Jis į Seimą eis ne tik pagal partijos sąrašą, bet kandidatuos ir Pilaitės-Karoliniškių vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Karoliniškių vienmandatėje rinkimų apygardoje S.Skvernelis rinkimus į Seimą laimėjo prieš ketverius metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

LVŽS lyderis R.Karbauskis anksčiau yra sakęs, kad „valstiečių“ kandidatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje sąraše galimai bus antrasis numeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius