-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 30

Varėnoje įteikta pirmoji Adolfo Ramanausko-Vanago premija

Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaracijos signataro, ginkluotųjų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago žuvimo metinės Varėnoje paminėtos simboliškai ir labai prasmingai. Lapkričio 29-ąją, jo žūties dieną, čia įteikta pirmoji Varėnos rajono savivaldybės įsteigta A.Ramanausko-Vanago premija.
Varėnoje įteikta pirmoji Adolfo Ramanausko-Vanago premija
Varėnoje įteikta pirmoji Adolfo Ramanausko-Vanago premija / Rūtos Averkienės nuotr.

Pagerbiant šio legendinio Pietų Lietuvos partizanų vado asmenybę, premiją šiemet įsteigė Varėnos rajono savivaldybės taryba. A.Ramanauskas-Vanagas savo partizaninės kovos kelią pradėjo ir didžiąją jo dalį praėjo Varėnos krašte.

Pirmoji A.Ramanausko-Vanago premija komisijos sprendimu įteikta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Memorialinio departamento direktoriaus pavaduotojui Eugenijui Peikšteniui, istorikui, buvusiam LGGRTC Genocido aukų muziejaus darbuotojui Dariui Indrišioniui, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentui Gintautui Vėliui ir LGGRTC Memorialinio departamento Atminimo programų skyriaus vyriausiajam istorikui Daliui Žygeliui už iniciatyvas ieškant ir atrandant A.Ramanausko-Vanago palaikus.

Varėnos kultūros centre vykęs renginys prasidėjo jautria muzikine gaida – visus kovotojus patriotine daina pagerbė merkiniškiai Kęstutis Breidokas ir Roneta Saveiskytė. Simboliniai laiko tiltai čia tarsi sujungė praeitį su dabartimi, žuvusius už laisvę ir gyvuosius. 1957 m. lapkričio 29-osios naktį nužudyto A.Ramanausko-Vanago atminimas buvo pagerbtas tylos minute.

Rūtos Averkienės nuotr./Juozas Jakavonis-Tigras
Rūtos Averkienės nuotr./Juozas Jakavonis-Tigras

Apie A.Ramanauską-Vanagą jautriais prisiminimais dalijosi Varėnos krašto partizanas Juozas Jakavonis-Tigras. Devyniasdešimt trejų metų partizanas prisiminė pusantrų metų trukusį bendravimą su Vanagu. Žodžiai, sklindantys iš gyvo liudininko lūpų ir širdies, patys reikšmingiausi ir prasmingiausi prisiminimai. Juk jie kartu kovojo, ilsėjosi, svajojo apie laisvę. Šio partizano sodyboje 1945 metais buvo įrengta pirmoji Pietų Lietuvos partizanų vadavietė, joje slapstėsi Pietų Lietuvos partizanų vadai A.Ramanauskas-Vanagas ir Juozas Vitkus-Kazimieraitis, buvo leidžiamas partizanų laikraštis „Laisvės varpas“.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pažymėjo, jog labai simboliška, kad šiais metais, kai minime A.Ramanausko-Vanago šimtąsias gimimo metines, surasti jo palaikai ir pirmoji Varėnos rajono savivaldybės įsteigta A.Ramanausko-Vanago premija įteikta būtent tiems keturiems žmonėms, kurių iniciatyvos, didelių pastangų bei titaniško darbo dėka šio legendinio partizanų vado palaikai buvo surasti.

„Pagerbdami šio iškilaus kovotojo už laisvę atminimą, daug kalbame apie pergalę, kurią mums visiems, aukodami savo gyvybes, iškovojo tie dešimtys tūkstančiai vyrų ir moterų. Siekiame, kad šio iškilaus mūsų krašto kovotojo A.Ramanausko-Vanago vardas būtų plačiai minimas ne tik šiemet, bet ir kiekvienais metais. Teikdami A.Ramanausko-Vanago premiją, dar labiau įprasminsime jo atminimą. Šiandien liudijame pergalę ir dėkojame visiems, kurie mums ją iškovojo“, – kalbėjo meras.

Rūtos Averkienės nuotr./Adolfo Ramanausko-Vanago nuotraukų paroda
Rūtos Averkienės nuotr./Adolfo Ramanausko-Vanago nuotraukų paroda

Premijos laureatas E.Peikštenis sakė, kad prie A.Ramanausko-Vanago palaikų atradimo buvo eita ilgai ir sunkiai, atliktas milžiniškas darbas archyvuose, apklausiant liudininkus, ištisais vakarais nagrinėjant kapinių knygas ir planus. Tai titaniško darbo rezultatas. Jis sakė, kad ateinančiais metais apie šių palaikų paiešką bus sukurtas dokumentinis filmas.

Apie neįkainojamą partizanų auką kalbėjo ir renginyje dalyvavusi A.Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė: „Šiandien mano tėvelio sušaudymo diena. Žinoma, šita diena man buvo ir bus skausmo ir praradimo diena. Tačiau šiandien turiu ir kitus jausmus. Budeliai nužudė kūną, bet atminties nenužudė. Šiandien jo tėviškė pavirto lankytinu objektu, buvo atidengtas parkas. Nežinau, kiek gali talpinti žodis „Ačiū“. Daug metų nežinojau, kur buvo tėvelio palaikai. O šiandien yra žmonės, kuriems prie visų galiu pasakyti ačiū už jo palaikų suradimą. Tai tik žodžiai, o mano jausmas yra žymiai didesnis. Dėkoju ir merui bei istorikui A.Kašėtai, kuris daug metų tyrinėjo su partizanais susijusią istorinę medžiagą.

Matydama šią gražią idėją, kuri skatins ateities Lietuvą kuriančius žmones domėtis vertybėmis, kuriomis domėjosi Vanagas, džiaugiuosi ir didžiuojuosi. Ačiū visiems, kurie tiki laisve. Noriu, kad visi gyventume vadovaudamiesi partizanų pagrindiniu moto: „Atiduok Tėvynei, ką privalai“, tada mūsų Tėvynė iš tiesų klestės. Tai tiesiog gera žinoti, kad jo auka nebuvo beprasmė. Laisvė – labai trapus dalykas, ją kasdien reikia saugoti ir kurti. Šiandien galim ir turim parodyti, kad mes turim savo istoriją, ir ji dabar atsiskleidžia. Aš tuo labai džiaugiuosi“.

Seimo narys, istorikas Arvydas Anušauskas pasveikino savo kolegas su premijos įteikimu. „Jūs atlikote labai svarbų darbą. Žinau, kad anksčiau nebuvo įmanoma kai kurių dalykų sužinoti, išgirsti. Būtent šiais metais įvyko būtent tie dalykai, kuriuos galima buvo pavadinti stebuklu. Savivaldybės idėja įsteigti premiją yra labai gera ir prasminga“, – sakė A.Anušauskas. Jis merui įteikė savo ką tik išleistą knygą „Aš esu Vanagas“.

Prasmingą partizanų vado A.Ramanausko-Vanago pagerbimo renginį vainikavo akustinis Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ koncertas, kuriame skambėjo jautrios patriotinės dainos.

Rūtos Averkienės nuotr./Dainuoja grupė „Skylė“
Rūtos Averkienės nuotr./Dainuoja grupė „Skylė“

Varėnos kultūros centro fojė buvo pristatyta LGGRTC parengta paroda „Vanagas su vanagėliais“.

A.Ramanausko-Vanago premijos dydis – vienas tūkstantis eurų. Ji bus skiriama kiekvienais metais, siekiant skatinti Lietuvos visuomenę puoselėti Lietuvos laisvės idėją, branginti ir įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias ir ugdančias visuomenės pilietiškumą. Premija bus skiriama asmenims, labiausiai pasižymėjusiems už iniciatyvas ieškant ir atrandant partizanų žuvimo, palaidojimo vietas; už profesionalius sprendimus įamžinant partizanų atminimą; už jaunų žmonių patriotizmo ir pilietiškumo skatinimą ir rėmimą; už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią Lietuvos pilietiškumą ir patriotizmą, tautiškumą ir dvasines vertybes; už sukurtus literatūros, dailės, muzikos, teatro, kino kūrinius, skatinančius visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę, istorinę atmintį, skiepijančius meilę ir ištikimybę Lietuvai.

Kitais metais premija bus teikiama gegužės mėnesį, minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną Varėnoje arba Merkinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius