-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 26

VDI perspėja Kaune degusį atliekų sandėlį valdančią įmonę pasirūpinti darbuotojais

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) penktadienį perspėjo Kaune degusį atlieku sandėlį valdančią įmonę „Žalvaris“ pasirūpinti savo darbuotojais.
Gaisro padariniai
Gaisro padariniai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anot VDI, gavus darbuotojų nusiskundimų dėl sveikatos būtina juos siųsti sveikatos patikrinimui ir įsitikinti, kad sveiktos būklė leidžia dirbti konkrečius darbus.

Darbdavys taip pat turi organizuoti profesinės rizikos vertinimą ir įvertinti faktinę darbuotojų saugos ir sveikatos būklę įmonėje bei atskirose jos vietose.

„Įmonėms, patenkančioms į gaisro padarinių poveikio zoną, norinčioms atnaujinti savo veiklą, privalu atlikti profesinės rizikos vertinimą iš naujo ir įsitikinti, kad rizika šių įmonių darbo vietose yra toleruotina bei nustatyti esamos rizikos dydį siekiant kiek įmanoma tiksliau parinkti būtinas bei tinkamas prevencines priemones“, – teigiama pranešime.

Anot įstaigos, darbdaviams būtina išsiaiškinti, ar esanti darbo vietų vėdinimo sistema užtikrina galiojančius reikalavimus.

Šalia gaisro vietos esančių įmonių darbdaviai turi įsitikinti, kad į darbo patalpas iš išorinės aplinkos nebepatenka kenksmingos medžiagos ar dulkės. Jeigu yra nustatoma, kad tarša vis dar sklinda iš išorės, patalpas reikėtų kiek įmanoma geriau izoliuoti, išjungti priverstiniam vėdinimui naudojamo oro paėmimo iš lauko sistemas, teigiama pranešime.

Pasak inspekcijos, būtina atlikti patalpos ventiliacinių sistemų (angų, šachtų ir t.t.) apžiūrą, jas išvalyti, patikrinti sistemų efektyvumą.

Jeigu gaisro metu susidariusios pavojingos cheminės medžiagos pateko į patalpų vidų, jos nusėdo ant sienų, grindų ir kitų paviršių, jos gali būti pašalinamos tik valant drėgnu būdu. Darbo patalpų, teritorijos, buitinių patalpų valymą turėtų organizuoti darbdavys.

Drėgnu būdu turėtų būtų valomos tiek patalpų sienos, lubos, langai, grindys, laiptai, buitinės patalpos, tiek visos kitos vietos. Valant patalpas yra privaloma naudoti asmenines apsaugos priemones.

Anot inspekcijos, atlikus minėtus darbus neturėtų būti jaučiamas stiprus degėsio-dūmų kvapas, kadangi jis parodo, ar ore vis dar esama cheminių medžiagų.

Prokuratūra penktadienį pranešė dėl šio gaisro pradėjusi ikiteisminį tyrimą, įmonė teigia apgailestaujanti dėl gaisro ir žada bendradarbiauti su pareigūnais.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įmonėje „Žalvaris“ kilusio gaisro plotas apėmė daugiau nei 10 tūkstančių kvadratinių metrų. Jo metu degė trijuose gamybiniuose cechuose esančios atliekos – panaudoti tepalai, polietilenas, plastikas, kitos atliekos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius