Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 04 09 /23:12

Velykų užkardos: policija slepia, kur budės, bet kai kurie miestai jau skelbia, kaip užtvers savo kelius

Lietuvos miestų savivaldybės jau skelbia, kaip bandys sustabdyti įvažiuojančius per ilgąjį Velykų savaitgalį. Vyriausybė trečiadienį uždraudė per Velykas gyventojams vykti į kitus miestus. Ribojimas bus taikomas tris šventines dienas – nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 valandos. Tačiau Lietuvos policija tvirtina, kad viso sąrašo, kur postai bus, neskelbs.
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje
Kontrolės punktas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Per ilgąjį Velykų savaitgalį vykstantieji į savo sodybas ar namus kituose miestuose turėtų pateikti judėjimą kontroliuojantiems pareigūnams nuosavybės teises pagrindžiančius dokumentus, sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Ji pabrėžia, kad griežtų ribojimų ar draudimų, jei žmonės neturės tokių dokumentų, pareigūnai nesiims, tačiau jiems pateikiama informacija bus fiksuojama ir gali būti tikrinama ateinančius dvejus metus.

Tikrinami bus tik į miestus ar miestelius atvykstantys asmenys, išvykstančiųjų pareigūnai nestabdys. Pareigūnai į miestus leis įvažiuoti tik dėl labai svarbių priežasčių, pvz., mirus artimam giminaičiui, dėl sunkios ligos ar nelaimės, dėl būtinosios medicinos pagalbos suteikimo. Taip pat į miestus bus įleidžiami darbo reikalais arba čia turintys nekilnojamojo turto. Vykstantiems iš miesto į sodą, sodybą ar kitur reikia su savimi turėti nuosavybę patvirtinančius dokumentus. Tinka ir mobiliuoju telefonu padaryta dokumentų nuotrauka. Nepateikus pareigūnams minėtų dokumentų, teks apsisukti ir keliauti atgal iš kur esate atvykę.

Policija: dirbs 3000 pareigūnų

Lietuvos policija praneša, kad iš anksto neskelbs, kur Lietuvos keliuose Velykų savaitgalį bus įrengti postai. Taip siekiama nesudaryti sąlygų iš anksto ieškoti apvažiavimo kelių tiems, kurie ryšis nepaklusti nustatytai tvarkai ir nesilaikyti raginimų likti namuose.

Pranešama, kad dirbs daugiau nei 3000 pareigūnų, įvažiuojant į miestus ir miestelius bus įrengta apie 300 policijos postų. Policija vykdys tiek viešas, tiek kitas, viešai nematomas, technines priemones, kurios taip pat padės kontroliuoti asmenų judėjimą.

Pareigūnai dirbs ne tik keliuose, bet taip pat patruliuos ir viešose vietose, kontroliuos asmenis, kuriems skirta izoliacija, ar tuos, kurie pažeidinėja karantino reikalavimus. Policija tuo pačiu reaguos ir į kitus pranešimus apie pažeidimus ar nusikalstamas veikas.

Policijos pareigūnams viešąją tvarką ir žmonių saugumą padės užtikrinti savivaldybių, policijos rėmėjų, Viešojo saugumo tarnybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Vadovybės apsaugos departamento, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai. Kartu dirbs ir karo policija bei Šaulių sąjungos nariai.

„Jei žmonėms kils klausimų, specialiai visą šventinį savaitgalį dirbs policijos informacijos centras, kuris teiks žmonėms visą būtiną informaciją. Jei žmonėms būtina vykti ir jie turi klausimų, raginame pasiskambinti mūsų specialistams policijos informacijos tel. 8700 60 000, susirinkti visą būtiną informaciją, kad galėtų ramiai leistis į kelionę“, – kviečia policijos vadovas Renatas Požėla.

Vilnius

Vilniaus miesto savivaldybė tokių savo teritorijos žemėlapių sudaryti irgi neketina. Kaip sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas, taip būtų trukdoma policijos darbui.

„Vilnius turi daugybę įvažiavimų, o policijos punktų paviešinimas iš anksto, mūsų nuomone, galėtų paskatinti žmones ieškoti galimybių įvažiuoti į miestą kitais keliais. Nenorime trukdyti policijos darbui, be to, per Velykas raginame vilniečius likti namuose ir nekeliauti pas gimines, todėl nusprendėme šių vietų neviešinti“, – sakė A.Bužinskas.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius spaudos konferencijoje ketvirtadienį patikino, kad policija nuolat ar su pertraukomis patruliuos ties pagrindiniais įvažiavimais į miestą, kur įprastai vyksta didžiausi automobilių srautai, o iš viso bus „keliolika postų“.

„Apie trečdalis visų atvažiuojančių į Vilnių yra iš Kauno pusės, apie trečdalis – iš Ukmergės pusės. Apie šeštadalis visų atvažiuojančių yra iš iš Trakų pusės (Marijampolės-Alytaus kryptis). Visos kitos žinomos – Nemenčinė, Molėtai, Minsko kryptys – čia yra mažesnis judėjimas, bet iš principo, yra keliolika rimtesnių krypčių, kur bus postai“, – kalbėjo meras.

Anot jo, su nesilaikančiais draudimų nevykti į Vilnių policija, savivaldybės pareigūnai nežais „katės ir pelės“ žaidimo, todėl net ir draudimų taikymo metu neketinama skelbti visų konkrečių vietų, kaip tai daro kai kurios kitos savivaldybės. Jis taip pat ragina vilniečius atsisakyti kelionių pas artimuosius ir sostinės ribose.

Alytus

Alytuje veiks keturi policijos postai ir dar septyniose vietose bus pastatyti eismą draudžiantys ženklai.

Keturi policijos postai Alytaus miesto keliuose bus įrengti:

  1. kelyje Nr. 130 Alytus-Kaunas už Miklusėnų link Kauno, Genių sankryžoje;
  2. Simno-Seirijų žiedo kelyje;
  3. Normandijos-Nemuno g. ir Druskininkų g. žiede I-ąjame Alytuje;
  4. Ulonų g. kelyje Nr. 128 prie „Dainavos“ siuvimo fabriko.

Septyniose vietose bus pastatyti draudžiantys eismą kelio ženklai:

  1. Druskininkų gatvėje ties įvažiavimu į kelią Nr. 129;
  2. kelyje Nr. 1110 už Bakšių gyvenvietės Putinų g. gale;
  3. Sankryžoje iš Jasunskų g. į Artojų g.;
  4. Verslo gatvėje ties geležinkelio pervaža;
  5. kelyje Nr. 1105 Ūdrijos kelio ir Pavasario g. sankryžoje;
  6. Jūratės gatvėje ties įvažiavimu į kelią Nr. 131;
  7. Lapakalnio gatvės, Padvariškių k., ties įsukimo nuo kelio Nr. 129.

Policijos postai nepertraukiamai planuoja dirbti nuo balandžio 10 d. 20.00 val. iki balandžio 12 d. 24.00 val.

Tiek Alytaus mieste, tiek Alytaus rajone patruliuos judantys policijos ekipažai, kurie užtikrins viešąją tvarką ir pasirinktinai tikrins transporto priemones, bei vykdys kontrolę, kaip laikomasi draudžiamų kelio ženklų Nr. 301 „Įvažiuoti draudžiama“ reikalavimų.

Mieste ir rajone kasdien vienu metu dirbs iki 50 pareigūnų, kurie budės postuose, tikrins transporto priemones, stebės nuošalias vietoves, užtikrins viešąją tvarką mieste.

„Prašau gyventojų supratingumo ir atsakomybės. Žinoma, galime juokauti ir sukčiauti – juk visi miškų takeliai ir keleliai alytiškiams puikiai žinomi. Tačiau turime suvokti, kad nuo to priklausys, kiek dar žmonių išgirs COVID-19 diagnozę, kiek dar žmonių neteks savo artimųjų. Ir kiek ilgai tęsis karantinas. Per Šv. Velykas būkime namuose, kad turėtume ką apkabinti per Šv. Kalėdas“, – ragino Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Birštonas

Birštono savivaldybėje bus taikomi šie autotransporto judėjimo apribojimai:
• Policijos postas bus įvažiavime į miestą, prie žiedo, B. Sruogos gatvėje. Policijos pareigūnai kontroliuos įvažiavimą, stovės STOP ženklas, bus tikrinamas kiekvienas automobilis. Išvažiavimas iš miesto nebus ribojamas.
• Bus draudžiama įvažiuoti į B. Sruogos gatvę iš Jaunimo gatvės (nuo žiedo).
• Už „Norfos“ aikštelės bus ženklas, draudžiantis išvažiuoti B. Sruogos gatve (link žiedo).
• Įvažiavimas į Birštono miestą N. Silvanavičiaus gatve (nuo A16 kelio), bus uždarytas. Bus pastatytas ženklas „Eismas draudžiamas“ ir tvorelė su ženklu.
• Iš B. Sruogos gatvės bus draudžiamas išvažiavimas N. Silvanavičiaus gatve.
• Visą savaitgalį Birštono mieste patruliuos policijos ekipažas, tvarką užtikrins šauliai savanoriai ir viešosios tvarkos specialistas.

Jonava

Jonavos rajono savivaldybė paskelbė schemą, iš kurios matyti, kad bus blokuojami visi pagrindiniai įvažiavimai į miestą.

Jurbarkas

Jurbarko rajono savivaldybė praneša, kad siekiant per šventes sumažinti judėjimą ir išvengti susibūrimų, nuo balandžio 10 d. 20.00 val. iki balandžio 13 d. 20.00 val. bus ribojamas žmonių keliavimas į ne savo gyvenamosios vietos savivaldybės miestus ir miestelius.

Policija stebės ir informaciniai ženklai bus įrengti prie visų įvažiavimų į Jurbarko rajoną ir Jurbarko miestą.

Nurodyta UAB Jurbarko autobusų parkui nuo 2020 m. balandžio 10 d. iki atskiro nurodymo nutraukti keleivių pavėžėjimą visais įmonės vykdomais maršrutais.

Savivaldybės administracijai balandžio 10-13 dienomis nurodyta skirti transporto priemonę viešosios tvarkos palaikymui, vykdant judėjimo ribojimo kontrolę.

Nuspręsta pasitelkti Jurbarko P.Paulaičio šalių 701-osios kuopos šaulius 2020 m. balandžio 10–13 dienomis budėjimui vykdant savivaldybėje judėjimo ribojimo kontrolę ir kitas užduotis.

Lazdijai

Lazdijų rajono policijos komisariato viršininkas Vidmantas Kondrackis informavo, kad yra numatyta uždaryti įvažiavimus į du Lazdijų rajone esančius miestus – Lazdijus ir Veisiejus.

Lazdijų rajono savivaldybės nuotr./Lazdijų vadovai su policijos viršininku nusprendė, kurie įvažiavimai bus užtverti
Lazdijų rajono savivaldybės nuotr./Lazdijų vadovai su policijos viršininku nusprendė, kurie įvažiavimai bus užtverti

Prie pagrindinių įvažiavimų į miestus budės mobilūs policijos patrulių ekipažai, bus pastatyti nauji, įvažiavimą į miestus ribojantys kelio ženklai. Judėjimas bus kontroliuojamas ir įvairiomis techninėmis priemonėmis – vaizdo kameromis, dronais ir kitomis, kuriomis galima skenuoti automobilių numerius ir aiškintis, kam jie priklauso.

Lazdijų rajone eismą ribojantys kelio ženklai bus pastatyti ir policijos ekipažai budės prie įvažiavimo į Lazdijus ties Seinų, Sodų, Kauno, Dariaus ir Girėno, Vytauto bei Vilniaus gatvių sankirta. Taip pat ties įvažiavimu į Veisiejus keliu nuo Leipalingio.

Atidžiausiai bus kontroliuojami į miestus atvykstantys automobiliai.

Marijampolė

Marijampolės rajono meras Povilas Isoda ketvirtadienį sakė su policijos komisariatu sutaręs ir numatęs vietas, kur bus blokuojami 16 įvažiavimų į Marijampolę.

„Jie bus apstatyti ženklais ir bus fizinis pareigūnų budėjimas. Kai kurie punktai – magistraliniai, pagrindiniai įvažiavimai – bus nuolatinis pajėgų budėjimas, kituose – bus periodiškai maršrutai daromi, [pareigūnai] pravažiuos ir karts nuo karto patikrins punktus, kurie yra šalutiniai ir eiliniam žmogui ne visai žinomi“, – dėstė P.Isoda.

Jie bus apstatyti ženklais ir bus fizinis pareigūnų budėjimas.

Savaitgaliui, pasak jo, ruošiasi ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius – darbuotojai žmones ragins nesibūriuoti.

Palanga

Palangos savivaldybė neskelbia, kaip ribos įvažiavimus į kurortą.

Pasak Palangos policijos komisariato vadovo Algirdo Budgino, kurorto pareigūnai yra pasirengę užtikrinti šio sprendimo vykdymą. Esant poreikiui, pagalbą suteiks ir pasieniečiai, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, policijos rėmėjai, Karo policija.

„Pajėgumų pakaks. Ties įvažiavimais į miestą numatytas nepertraukiamas budėjimas, bus įrengti ir kelio ženklai“, – sakė Palangos policijos vadovas.

A. Budgino teigimu, pareigūnai stengsis kuo greičiau atlikti kontrolę ir praleisti transporto priemones arba informuoti žmones, kad šiuo metu jie negali įvažiuoti į Palangą. „Gyventojus prašome gerbti įstatymus ir policijos pareigūnus, nekelti konfliktų – visi žinome, kokia tvarka šiuo metu galioja šalyje“, – teigė jis.

Tauragė

Tauragės rajono savivaldybė ketvirtadienį pranešė, kad nuo penktadienio vakaro iki pat pirmadienio vakaro bus gyventojų judėjimo ribojimas. Tai reiškia, kad visi įvažiavimai į Tauragės miestą bus uždaryti – pagrindiniai ir šalutiniai. Pareigūnai ribos patekimą į miesto teritoriją.

Kurjeris.lt informuoja, kad išimtys rajone bus taikomos tokios, kaip ir visoje Lietuvoje. Keliauti bus galima tik dėl artimųjų ar giminaičių mirties, sunkios ligos ar nelaimės, dėl būtinosios medicinos pagalbos suteikimo. Miestan bus įleidžiami tie, kurie jame turi nekilnojamojo turto.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Greta Kęsminaitė patikslino, kad iš Tauragės miesto žmonės bus išleidžiami, tačiau grįžti galės tik čia gyvenantys žmonės. Pareigūnai pasiruošę stabdyti automobilius patikrinimui.

„Judėjimas pačioje savivaldybės teritorijoje bus galimas. Ribojimas tik tarp atskirų miestų. Skaudvilėje jokių ribojimų nenumatyta“, – „Tauragės kurjerio“ skaitytojams patikslino meras Dovydas Kaminskas.

Pranešama, kad savaitgalį Tauragės rajone dirbs daugiau kaip 30 policijos pareigūnų. Taip pat jiems padės savanoriai, kariuomenės ir šaulių sąjungos atstovai. Jie padės stebėti, fiksuoti atvykstančius. Stebėjimui bus naudojamos vaizdo fiksavimo priemonės.

Trakai

Trakų rajono savivaldybė praneša, kad bus ribojamas įvažiavimas ne tik į kurortą, bet ir labiausiai lankomas vietas.

„Švenčių dienomis prie įvažiavimų į Trakus budės policijos ekipažai ir kontroliuos patekimą į miestą. Labai gaila, bet iš anksto prašome be būtinybės į Trakus bei kitus miestus, miestelius bei kaimus nevažiuoti. Eismą draudžiantys ir ribojantys kelio ženklai bus pastatyti labiausiai lankomose rajono vietose – keliuose į Varnikų pažintinį taką, Užutrakį, Strėvos pažintinį taką, Lentvario paplūdimį, Saidės pažintinį taką“, – sakė rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Ten, kur daugiausia mėgsta susiburti rajono gyventojai ir svečiai, tvarką prevenciškai palaikys ir savanoriai bei policijos rėmėjai.

„Norime, kad visi būtume saugūs. Gal ne visi bus patenkinti ribojimais judėti, kaip buvo įpratę, bet šiuo metu yra svarbiausia žmonių saugumas ir sveikata“, – tvirtino rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius.

Varėna

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas praneša, kad Varėnos rajono policijos komisariatas nuo 2020-04-10 d. 20 val. iki 2020-04-12 d. 24 val. užtikrins prevencines priemones, blokuos pagrindinius kelius pastatant postus, specialius ženklus, ribojančius įvažiavimą į Varėnos miestą.

Taip bus siekiama, kad į savivaldybę neįvažiuotų asmenys, kurie nesilaiko saviizoliacijos. Rekomenduotina turėti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybė praneša, kad policija stebės ir informaciniai ženklai bus įrengti prie visų įvažiavimų į Šalčininkų rajoną ir Šalčininkų miestą.

Policijos pareigūnai taip pat stebės viešas vietas, vandens telkinių pakrantes, poilsio vietas, parkus, kontroliuos asmenis, kuriems skirta izoliacija, arba tuos, kurie pažeidinėja karantino reikalavimus.

Šilalė

Šilalės rajono savivaldybė praneša, kad nuo šio penktadienio, balandžio 10 d., 20 val. iki balandžio 13 d., pirmadienio, 20 val. Šilalės rajone bus ribojamas asmenų atvykimas ne į savo gyvenamąją vietą, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties, sunkios ligos ar nelaimės, darbo atlikimo, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicinos pagalbos suteikimo.

Šis ribojimas nebus taikomas asmenims, kurie vyks į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto.

Asmenims, turintiems nekilnojamojo turto Šilalės rajone, rekomenduojama su savimi turėti dokumentus, patvirtinančius šį faktą. Dokumentai gali būti nufotografuoti telefone.

Policija pasitelks ir kitas, viešai nematomas technines priemones, kurios taip pat padės kontroliuoti asmenų judėjimą ir suvaldyti situaciją Velykų savaitgalį. Taip pat Šilalės rajone prie kai kurių įvažiavimų bus pastatyti specialūs ženklai, ribojantys įvažiavimą.

Ukmergė

Ukmergės rajono savivaldybė praneša, kad nuo balandžio 13-osios 20 valandos (tris šventines dienas) bus ribojamas žmonių keliavimas į ne savo gyvenamosios vietos savivaldybės miestus ir miestelius.

Judėjimas rajono keliuose bus ribojamas kelio ženklais, taip pat bus įrengti trys policijos pareigūnų postai. Tikrinami bus tik į Ukmergę atvykstantys asmenys, išvykstančiųjų pareigūnai nestabdys.

Ribojimai nebus taikomi, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties, sunkios ligos ar nelaimės, darbo reikalais, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, ar teikiant būtiną medicinos pagalbą. Taip pat draudimai negalios gyventojams, jei jie vyksta į kitą, nei savo gyvenamąją savivaldybę, kai toje savivaldybėje turi nekilnojamojo turto.

Šventinį savaitgalį viešąją tvarką užtikrins bei stebės nuošalias vietas budintys policijos pareigūnų ekipažai, taip pat virš Ukmergės skraidys ir visus pažeidėjus fiksuos dronai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius