-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 27

„Verslas nuo nulio“ savininkas Karolis Šimkus privalės VMI pateikti savo įmonės buhalterinę apskaitą

Socialiniame tinkle „Facebook“ verslo mokymus siūlantis Karolis Šimkus apsilankė Valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Per artimiausias dvi savaites jis privalės pateikti savo gyventojų pajamų deklaracijas ir bendrovės „Verslas nuo nulio“ buhalterinę apskaitą. Susisiekti su K.Šimkumi mokesčių inspektoriams padėjo policijos pareigūnai.
Karolis Šimkus
Karolis Šimkus / „YouTube“ nuotr.

Ši istorija prasidėjo liepos mėnesį, kai 15min tyrimas atskleidė, kad K.Šimkaus valdoma bendrovė „Verslas nuo nulio“ neteikia finansinių ataskaitų nei Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), nei Registrų centrui.

Kartais taip elgiasi įmonės, kurios nevykdo realios veiklos, tačiau ši situacija – kitokia. Pats K.Šimkus socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino finansines operacijas, kurias atliko per bendrovės „Verslas nuo nulio“ sąskaitas.

„Liepos mėnesį viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjus K.Šimkaus ir jo vadovaujamos bendrovės „Verslas nuo nulio“ istorijai ir kilus pagrįstų abejonių dėl vykdomos veiklos skaidrumo bei mokamų mokesčių, VMI taip ir nesulaukė mokesčių mokėtojo iniciatyvos išspręsti savo klausimus ir išsklaidyti abejones“, – 15min sakė Vilniaus apskrities VMI Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis.

Iškart po 15min tyrimo mokesčių inspektoriai pradėjo įmonės „Verslas nuo nulio“ patikrinimą, tačiau nesisekė užmegzti kontakto su savininku.

Rudenį policijos pareigūnai įteikė K.Šimkui mokesčių inspektorių nurodymus pateikti jo vykdomos individualios veiklos ir bendrovės „Verslas nuo nulio“ buhalterinės apskaitos dokumentus.

Rudenį policijos pareigūnai įteikė K.Šimkui mokesčių inspektorių nurodymus pateikti jo vykdomos individualios veiklos ir bendrovės „Verslas nuo nulio“ buhalterinės apskaitos dokumentus.

„Tačiau bendradarbiauti su VMI jam ir toliau sekėsi sunkiai, didžioji dalis reikalavimų liko neįvykdyta“, – pasakojo M.Žemgulis.

Tuo metu inspektoriai įvertino turimus duomenis apie bendrovę „Verslas nuo nulio“ ir kitų šaltinių turimą informaciją apie įmonės savininką.

Privalės pateikti finansinius dokumentus

Trečiadienį K.Šimkus pats atvyko į Vilniaus apskrities VMI.

„Facebook“ nuotr./Karolis Šimkus
„Facebook“ nuotr./Karolis Šimkus

Jam buvo nurodyta, kad per 14 dienų privalo pateikti savo metines gyventojų pajamų deklaracijas už trejus metus. Taip pat per dvi savaites K.Šimkus turės pateikti savo valdomos įmonės 2014 ir 2015 metų pelno mokesčio deklaracijas ir kitus finansinius dokumentus.

K.Šimkui buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už mokestinės atskaitomybės dokumentų nepateikimą, apskaitos taisyklių pažeidimus, VMI vadovų ir kitų pareigūnų nurodymų nevykdymą.

„Pradėti kontrolės veiksmai ir pateiktas nurodymas pristatyti buhalterinės apskaitos dokumentus garantuoja ypatingą VMI dėmesį šiam mokėtojui ir jo privalomoms įvykdyti mokestinėms prievolėms, – teigė M.Žemgulis. – Jeigu mokesčių mokėtojas ir toliau ignoruos VMI reikalavimus, mokesčių administratorius imsis griežčiausių veiksmų ir toliau bendradarbiaus su teisėsaugos institucijomis.“

15min susisiekė su K.Šimkumi, tačiau jis situacijos nekomentavo.

„Aš geriau pakomentuosiu, kai burbulą išpūsite, nes žurnalistai tą tik ir daro, – savo atsakyme rašė „Verslas nuo nulio“ vadovas. Jis pridūrė: – Dovydai, į VMI žmonės neina pasikonsultuoti, kaip užraugti skaniai šašlyką.“

Įtariamas sukčiavimu

K.Šimkus turi problemų ne tik dėl bendrovės „Verslas nuo nulio“. 2014 metų pabaigoje Vilniaus apylinkės prokuratūra pradėjo kuruoti ikiteisminį tyrimą dėl kitų jo valdomų įmonių veiklos.

Ikiteisminis tyrimas dėl Karolio Šimkaus veiklos
Ikiteisminis tyrimas dėl Karolio Šimkaus veiklos

Į vieną bylą buvo sujungta daugybė skundų iš visos Lietuvos. Žmonės skirtingose šalies vietose pranešdavo, kad K.Šimkaus bendrovės „Vebis“ arba „Afiliatus“ paimdavo pinigus už biokurą, tačiau nepristatydavo produkto.

Galiausiai, šios įmonės bankrutavo.

Liepos mėnesį šioje byloje buvo apklausta apie 630 žmonių. Iš jų 426 buvo pripažinti nukentėjusiais.

Įtariama, kad K.Šimkus neteisėtai įgijo svetimo turto mažiausiai už 164 tūkst. eurų. O tai – didelio masto sukčiavimas.

Pagal šią nusikalstamą veiką jam gresia iki 8 metų nelaisvės be galimybės skirti alternatyvią bausmę.

Šiuo metu K.Šimkus privalo reguliariai registruotis Vilniaus policijoje. Jis yra pasirašęs pasižadėjimą neišvykti iš šalies.

VIDEO: Nuo verslo iki nulio: kas yra Karolis Šimkus, feisbuke siūlantis verslo mokymus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius