Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 30 /11:54

Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės imuniteto panaikinimo komisija posėdžiaus už uždarų durų, opozicija bijo vilkinimo

Seimo komisija dėl „darbiečių“ Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo darbą pradėjo ginčydamasi, riboti šių parlamentarų kalbų trukmę ar leisti teisintis neribotai, taip pat – ar posėdžiauti už uždarų durų. Kitą savaitę posėdyje ji norėtų pamatyti ne tik Darbo partijos partijos „juodosios buhalterijos“ bylos tyrėją, bet ir generalinį prokurorą.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį komisija susirinko į pirmą posėdį, kuriame tarėsi dėl kviečiamų asmenų, darbo tvarkos ir grafiko. Jos pirmininkas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis pasiūlė kitą savaitę surengti du posėdžius: pirmadienį išklausyti Generalinės prokuratūros informaciją, o trečiadienį apklausti visus tris Darbo partijos (DP) narius. Ketinama kviesti ne tik bylą tyrusį pareigūną, bet ir generalinį prokurorą Darių Valį.

Dar sykį komisija rinksis kitą penktadienį, o tuomet pradės formuluoti išvadą. Ją komisija yra įpareigota pateikti iki gruodžio 21 d.

BFL/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė ir Vytautas Gapšys
BFL/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė ir Vytautas Gapšys

Diskutuodami dėl darbo reglamento komisijos nariai įsivėlė į ginčą, kiek laiko duoti V.Uspaskicho, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės paaiškinimams. Projekte buvo numatyta kiekvienam skirti po 10 min., tačiau DP atstovai ėmė reikalauti jų kalbų trukmės neriboti. „Čia – ne Seimo posėdis, kiek reikės, tiek kalbės“, – nukirto Artūras Skardžius.

Galiausiai taip ir buvo nuspręsta – leisti kalbėti, kiek širdis geidžia, tačiau posėdžio pirmininkas galės parlamentarus nutraukti.

Dar ilgiau komisijos nariai aiškinosi, posėdžiauti atvirai ar be žiniasklaidos atstovų. Konservatorius Kęstutis Masiulis pasiūlė rengti viešus posėdžius, tačiau A.Mazuronis nuogąstavo, kad dėl to gali užsitęsti komisijos darbas.

Kitas konservatorius Arvydas Anušauskas priminė, kad DP bylą nagrinėjančio teismo posėdžiai yra atviri, ir pasiūlė kompromisą – į posėdžius neleisti televizijos operatorių.

„Nenoriu, kad komisijos posėdžiai taptų vieša pasirodymų, o ne darbo arena“, – į tai replikavo A.Mazuronis. Vėliau jis pridėjo, kad komisijos nariai „neturėtų pagundų kiekviename pasisakyme bandyti išsitransliuoti į viešumą“, o ne siekti greitesnių rezultatų.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Kęstutis Masiulis
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Kęstutis Masiulis

K.Masiulis savo ruožtu įspėjo, kad procesas gali būti vilkinamas. „Tegul mato žiniasklaida. Kas iš to, kad išėjęs komentuosiu, jog vilkino“, – kalbėjo jis, tačiau dauguma komisijos narių nusprendė, kad posėdžiai bus ne vieši, o po jų komentarus žurnalistams pateiks posėdžio pirmininkas.

Išklausiusi prokurorų ir minėtų trijų „darbiečių“ paaiškinimus, komisija turi pateikti Seimui rezoliucijos, ar tenkinti tokį generalinio prokuroro prašymą, projektą. Jei numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, rezoliucijai turi pritarti daugiau kaip pusė visų Seimo narių.

Komisijoje taip pat dirba „darbiečiai“ Artūras Paulauskas, Šarūnas Birutis ir Valentinas Bukauskas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok, socialdemokratai Darius Petrošius ir Rimantė Šalaševičiūtė, konservatorius Stasys Šedbaras, liberalas Remigijus Šimašius ir „Drąsos kelio“ atstovas Jonas Varkala.


Vyriausybei pretenduojantis vadovauti socialdemokratas Algirdas Butkevičius prezidentei Daliai Grybauskaitei pažadėjo balsuoti už „darbiečių“ teisinės neliečiamybės panaikinimą.

Seimo pirmasis vicepirmininkas V.Gapšys savo ruožtu pareiškė nematantis reikalo rengti slaptą balsavimą, kai bus sprendžiamas neliečiamybės panaikinimo klausimas.

Nuslėpė 25 mln. Lt pajamų ir beveik tiek pat išlaidų

Praėjusį antradienį generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti trijų DP narių teisinę neliečiamybę – leisti juos traukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti laisvę.

V.Uspaskichas, V.Gapšys ir V.Vonžutaitė kaltinami, kad, eidami vadovaujančias pareigas partijoje, 2004–2006 m. organizavo apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą.

„Dėl organizuotos grupės nusikalstamų veiksmų apgaulingai tvarkant DP buhalterinę apskaitą 2004–2006 m. buvo sistemingai vedama dviguba buhalterija, tvarkoma neoficialių piniginių lėšų apskaita – DP ne visas ūkines-finansines operacijas įrašė į oficialią buhalterinę apskaitą, t.y. nebuvo apskaityti 25,116 mln. Lt pajamų ir 23,724 mln. Lt išlaidų“, – teigė D.Raulušaitis.

DP esą neapskaičiavo ir apgaule išvengė prievolės sumokėti į valstybės biudžetą 3,864 mln. Lt privalomų mokesčių ir įmokų. Teikdami melagingas ataskaitas Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai, „darbiečiai“ esą neteisėtai gavo valstybės biudžeto dotacijas. Tokiu būdu valstybei buvo padaryta 6 mln. Lt žala.

„Juodosios buhalterijos“ bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismas. Sukčiavimu šioje byloje kaltinama ne tik minėti trys politikai, bet ir pati DP bei buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė. DP atstovai kaltinimus kategoriškai atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius