-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 25

Vilkaviškis dėl britiškosios COVID-19 mutacijos – neišskirtinis? Gydytojas mano, kad kitur Lietuvoje susirgimų šia atmaina tikriausiai gerokai daugiau

Vilkaviškio ligoninės direktorius Linas Blažaitis sako, kad visiems šešiems žmonėms, kurie, kaip paaiškėjo iš šioje gydymo įstaigoje paimtų ėminių, užsikrėtė britiškąja koronaviruso atmaina, tyrimai buvo atlikti vasario 10 dieną. Nors nedidelis rajonas dabar atrodo išskirtinis šalies mastu, medikas svarsto, kad kitur šis sparčiai plintantis COVID-19 variantas tikriausiai yra gerokai labiau paplitęs.
Vilkaviškio (Didžiųjų Šelvių) geležinkelio stotis
Vilkaviškio (Didžiųjų Šelvių) geležinkelio stotis / VšĮ Gatvės gyvos nuotr.

Trečiadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad atlikus sekoskaitos tyrimus Vilkaviškyje buvo nustatyti šeši britiškosios atmainos atvejai.

Iš viso per tą parą mūsų šalyje nustatyta 11 britiškosios koronaviruso (COVID-19) atmainos atvejų: dar 4 – Kaune ir vienas – Marijampolėje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai, šiuo metu specialistai tęsia tyrimą, bet jau žinoma, kad visi šeši atvejai susiję su protrūkiu Vilkaviškio ligoninėje.

Pasak L.Blažaičio, vieni žmonės dėl koronaviruso Vilkaviškio ligoninėje tirti profilaktiškai, kiti – kaip turėję simptomų, būdingų šiai infekcijai.

Galimas jų užsikrėtimo aplinkybes, turėtus kontaktus aiškinasi NVSC specialistai.

L.Blažaitis akcentavo, kad sekoskaitos tyrimai dėl galimų COVID-19 mutacijų nuo Vilkaviškio ligoninės nepriklauso.

Kasdien apie 40 ėminių dėl koronaviruso (darbuotojams, pacientams, guldomiems į ligoninę, patenkantiems į jos Priėmimo skyrių ir kitiems) atliekanti ligoninė juos siunčia Medicina practica laboratorijai.

Partnerio nuotr./Vilkaviškio ligoninė iš paukščio skrydžio
Partnerio nuotr./Vilkaviškio ligoninė iš paukščio skrydžio

„O kas atrinko tuos mėginius, kodėl atrinko ir kaip atrinko, mes neinformuoti. Čia turi Medicina practica paaiškinti, gal jie žino. Mes nežinome, kodėl mus atrinko“, – aiškino Vilkaviškio ligoninės direktorius.

L.Blažaitis sakė, kad pacientų, užsikrėtusių britiškąja koronaviruso atmaina, tapatybės yra žinomos.

Gydytojas minėjo, kad visiems jiems tyrimai buvo atlikti vasario 10 dieną. Iš visų paimtų ėminių, kaip nustatyta, 6 buvo su britiškąja atmaina.

„Vienas darbuotojas, kiti – pacientai“, – nurodė Vilkaviškio ligoninės vadovas. Jie šioje gydymo įstaigoje dabar negydomi.

Vienas darbuotojas, kiti – pacientai.

„Mes nesekame ligonių eigos kažkur. Neoficialiai žinau, kad yra Marijampolės ligoninėje dalis pacientų“, – komentavo jis.

Vilkaviškio ligoninės darbuotojas, kuriam taip pat nustatyta iš Jungtinės Karalystės išplitusi COVID-19 mutacija, izoliavosi. Pasak L.Blažaičio, kiti gydymo įstaigos darbuotojai neužsikrėtė.

Mano, kad kitur susirgimų daugiau

Iš žiniasklaidoje skelbiamos informacijos L.Blažaitis žino, kad Kauno klinikų laboratorijoje minėtu metu buvo ištirti 96 ėminiai.

Tačiau jis nežino, ar, pavyzdžiui, buvo ištirti visi vasario 10-ąją Vilkaviškio ligoninėje dėl koronaviruso paimti ėminiai.

„Aš tik vakar ir sužinojau, kad tarp tų 10 dienos mėginių 6 mėginiuose yra britiškoji atmaina. Kodėl jie tyrė, dėl ko jie tyrė, ar visus ištyrė, aš nežinau ir man tos informacijos niekas nesuteikia“, – aiškino medikas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JK plinta COVID-19 atmaina
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JK plinta COVID-19 atmaina

L.Blažaitis mano, kad vienintelis dalykas, jog dabar Lietuvos mastu dėl britiškos atmainos išsiskiria Vilkaviškis (iš viso iki šiol šalyje patvirtinta 12 šios mutacijos atvejų), yra tas, kad tirti iš čia paimti mėginiai.

„Jeigu būtų imtis didesnė, pavadinkime, paimtų 100, 200 ar 500 ėminių ir juos paprasčiausia pradėtų tirti sekoskyros būdu, jie rastų, kad to britiško varianto yra tikriausiai žymiai daugiau. Bet tai yra brangus ir ilgai užtrunkantis metodas. Tai, manau, praeis viena arba dvi dienos ir tas Vilkaviškis bus labai mažai turintis tos britiškosios atmainos, visi kiti turės daug daugiau“, – mano Vilkaviškio ligoninės direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius