-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 21

Vilniaus mokyklas krečia skandalai – kelios direktorės jau atsisveikino su darbu

Vilniaus mokyklas krečia skandalai, kuriuos įsiūbavo mokinių maištas „Laisvės“ gimnazijoje. Čia dvyliktokai sukilo, kai direktorė atleido jų mylimą lietuvių kalbos mokytoją. A.Vienuolio progimnazijos vadovė kaltinama „padėkučių“ reikalavimu, o P.Vileišio progimnazijos direktorė apskųsta prokurorams. Sostinės meras tvirtina, kad gąsdinti visų mokyklų direktorių nenorima, bet permainų bus.
Mokinių protestas Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje
Mokinių protestas Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie Vilniaus „Laisvės“ gimnaziją jau žino visa Lietuva. Jos mokinių protestas dėl direktorės Vaidutės Šumkauskienės atleisto lietuvių kalbos mokytojo Mariaus Janulevičiaus atsiliepė pačiai mokyklos vadovei – ji po pokalbių su Vilniaus savivaldybės vadovais parašė prašymą atleisti.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pranešė, kad kreipėsi į prokurorus dėl P.Vileišio progimnazijos direktorės Danutės Kazakevičienės, kuri galimai pasisavino progimnazijos turtą ir dėl to jau kurį laiką konfliktavo su tėvų bendruomene.

A.Vienuolio progimnazijos direktorė atleista

Problemos ir A.Vienuolio progimnazijoje – pastarosios direktorė Donata Klimkevičienė kaltinama reikalavusi „padėkučių“.

R.Šimašius po susitikimo su Vilniaus mokyklų vadovų asociacijos ir mokytojų asociacijų atstovais teigė, kad trečiadienį su D.Klimkevičiene sutarta, jog ji paliks direktorės kėdę šalių susitarimu. Tiesa, tai nereiškia, kad tyrimas dėl galbūt direktorės reikalautų „padėkučių“ bus nutrauktas, meras pažadėjo, jog jis bus tęsiamas.

„Po „Laisvės“ gimnazijos situacijos reikėjo įsivertinti, kodėl susiklostė tokia situacija, kodėl atsitiko taip, kad vaikai stojo ginti savo mokytojo, ir kaip padaryti, kad jiems nereikėtų eiti į šį karą, o būtų tvarkomasi dalykiškai, išvengiama konfliktų, visos pusės išklausytos, o sprendimai būtų logiški“, – kalbėjo meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Edmundas Grigaliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Edmundas Grigaliūnas

Ar grįš atleistasis mokytojas į šią gimnaziją, meras sakė negalįs spręsti. Jo teigimu, mokytojas kreipėsi į teismą, kuris greičiausiai sudarys galimybę mokytojui ir naujajam gimnazijos vadovui susitarti.

„Nesinori, kad keli atvejai nuodytų atmosferą“

R.Šimašius pripažino, kad miesto švietimo įstaigose būta įtampos dėl šių konfliktų, kurie pasiekė savivaldybę, todėl jis norėjęs direktorius nuraminti – kažkokių masinių atleidimų ar specialių patikrinimų nebūsią. Anot mero, nesinorėtų, kad tie keli atvejai nuodytų bendrą atmosferą.

Vis dėlto blogybių yra, kaip vieną iš negerovių jis matąs tai, kad mokyklose neretai dirba ir jos vadovų šeimų nariai.

„Mes sutarėme, kad jeigu vadovybėje ir kolektyve dirba kas nors iš giminių, artimų, natūralu, jog tai nuodingas mišinys ir net prie geriausių žmonių, prie geriausių santykių kažkada gali sprogti, kaip šituo atveju „Laisvės“ gimnazijoje ir įvyko“, – teigė Vilniaus meras.

Tikrai baimių nėra, kad prasidės revoliucijos ir visa kita. O kalbėtis ir bendrauti reikia visiems – ir savivaldybei su vadovais, ir vadovams su mokytojais, ir patiems mokiniams, – sakė E.Grigaliūnas.

Žirmūnų gimnazijos direktorius ir Vilniaus mokyklų vadovų asociacijos atstovas Edmundas Grigaliūnas pripažino – dar prieš kelias dienas tarp mokyklų vadovų tvyrojo įtampa, kadangi niekas nežinojo, kokie bus tolesni Vilniaus savivaldybės veiksmai. Jo teigimu, savivaldybė turėtų su jais daugiau komunikuoti spręsdama panašias konfliktines situacijas.

„Vienas dalykas formuotis nuomonę iš spaudos, kuri gal ir vienpusė buvo, nes vadovų pozicijos šiuo klausimu nebuvo labai daug, kadangi jie tiesiog neturėjo informacijos. Dėl šito mes tarėmės. Tikrai baimių nėra, kad prasidės revoliucijos ir visa kita. O kalbėtis ir bendrauti reikia visiems – ir savivaldybei su vadovais, ir vadovams su mokytojais, ir patiems mokiniams“, – sakė Žirmūnų gimnazijos direktorius.

Revoliucijų nereikėtų

Tačiau „revoliucijų“ kėlimas E.Grigaliūnui neatrodo priimtinas dalykas, apie tai kalbėjo ir R.Šimašius: „Susitikęs su moksleiviais padėkojau jiems už pilietiškumą. Kita vertus, pasakiau, kad labai logiška būtų iš anksto kalbėti, o ne tada, kai situacija paaštrėja. Bet tai žinia visiems – ir moksleiviams, ir tėvams, ir mokytojams, ir vadovams.“

Kodėl atsitiko taip, kad vaikai stojo ginti savo mokytojo, ir kaip padaryti, kad jiems nereikėtų eiti į šį karą, – sakė R.Šimašius.

Tai, kad kai kurie mokyklų vadovai įstaigoms vadovauja po keliolika ir keliasdešimt metų, E.Grigaliūnui neatrodo problema – jo teigimu, ir senas vadovas gali būti demokratiškas, o jaunas – totalitariškas. Direktoriaus manymu, demokratijos Vilniaus mokyklose pakanka, tačiau jis skatino nepamiršti, kad vidutinis mokytojų amžius yra per 50 metų, tad jiems irgi tenka taikytis prie naujų iššūkių.

Vienas iš įrankių įvertinti, ar mokyklos vadovas tinkamas eiti savo pareigas, yra atestacijos. Pasak mero, jos maždaug prieš metus buvo sugriežtintos ir dabar leidžia pamatyti realią padėtį.

R.Šimašius nesutinka, kad „Laisvės“ gimnazijos situacija atvėrė tam tikrą Pandoros skrynią, iš kurios pabiro skundų dėl mokyklų vadovų lavina. Esą skundų sulaukiama, tačiau, jo teigimu, absoliuti dauguma mokyklų vadovų Vilniuje dirba tinkamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius