-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus opozicija siekia didesnės daugiafunkcio komplekso kontrolės: nori ir sutarties, ir garantijų patikros

Vilniaus miesto savivaldybės taryba vasario pabaigoje pritarė sutarties dėl daugiafunkcio komplekso statybų pakeitimams ir kainos indeksavimui. Tačiau tam nepritarusi opozicija toliau nerimsta ir ketina prašyti papildomos kontrolės šiam projektui. Kol kas galutiniai taškai dėl šio projekto nėra sudėlioti, nes savo atsakymo nėra pateikusi nei Viešųjų pirkimų tarnyba, nei Europos Komisija.
Nacionalinis stadionas
Nacionalinis stadionas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vasario 28 dieną Vilniaus miesto savivaldybės taryba po ilgų ir audringų diskusijų pritarė sprendimui, pagal kurį daugiafunkcio komplekso, kurio pagrindinis objektas bus nacionalinis stadionas, kaina sieks 157,2 mln. eurų, arba 1,2 mln. eurų daugiau, nei buvo numatyta pirminiame susitarime.

Kainos indeksacija siejama su taip vadinamomis nenumatytomis aplinkybės – esą dėl COVID-19 pandemijos ir karo Ukrainoje statybos kaštai išaugo ir auga toliau. O projektas keičiamas, nes norima, kad daugiau vietų turėsiantis stadionas (ne 15 tūkst., o 18 tūkst.) būtų konkurencingesnis organizuodamas renginius. Be to, miestui esą trūksta ir universalios arenos, kuri nebūsianti skirta tik „Ryto“ komandai.

Šis tarybos sprendimas nulems ir tai, ar nauja projekto investuotoja taps Arvydo Avulio valdoma nekilnojamojo turto bendrovė „Hanner“, ketinanti perimti investicijų fondo „BaltCap“ įsipareigojimus. A.Avulis nuolat pabrėžia, kad šio projekto imsis tik tuo atveju, jei jo kaina bus indeksuota.

VPT dar tikrina projektą

Vis dėlto net ir priėmus teigiamą sprendimą šios dienos tarybos posėdyje, nebus taip, kad darbai netrukus ant Šeškinės kalno vėl pajudės (jie sustojo dar lapkritį). Atnaujintą koncesijos sutartį turės įvertinti Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir patvirtinti Europos Komisija (EK).

Kol kas VPT sako, kad sprendimo kol kas neturi – jam priimti dar reikia laiko.

„Dėl labai didelės dokumentų apimties VPT specialistai ir ekspertai šią savaitę dar nespės užbaigti darbo, jie peržiūri daugiafunkcio komplekso projektą, darbas tęsis ir šią, ir kitą savaitę.

Kai tik bus parengtos išvados, būtinai apie tai informuosime žiniasklaidos atstovus, o kol kas jokių tarpinių komentarų, deja, negalim pateikti, žiūrima kompleksiškai“, – 15min teigė VPT vyresnioji patarėja Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Panašų atsakymą iš tarnybos gavo ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas, kurio nariai kreipėsi į VPT.

Prašys daugiau kontrolės

Šis komitetas buvo vienintelis, kuris prieš galutinai sprendžiant tarybai nepritarė sutarties pokyčiams.

Dabar komitetui pateiktas kelių opozicijos atstovų pareiškimas, kuriame – prašymas stipriau kontroliuoti daugiafunkcio komplekso projekto įgyvendinimą. Tad šio komiteto posėdžio darbotvarkėje atsirado klausimas „Dėl siūlymo papildyti Kontrolės ir audito tarnybos 2024 metų veiklos planą ir įtraukti detalų teisinį, finansinį projekto „Daugiafunkcio sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekso“ patikrinimą.“

Jeigu komitetas pritars, į tarybą keliaus siūlymas, kad minėta tarnyba atliktų šį minėtą patikrinimą.

Komitetui pateiktas kelių opozicijos atstovų pareiškimas, kuriame – prašymas stipriau kontroliuoti daugiafunkcio komplekso projekto įgyvendinimą.

Kontrolės komitetui pareiškimą „dėl projekto „Daugiafunkcio sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekso“ tinkamo vykdymo“ pateikė keturi tarybos nariai – Artūras Zuokas, Antanas Zabulis, Vanda Kravčionok ir Aleksandras Nemunaitis. Tame pareiškime išvardyti ir klausimai, į kuriuos turėtų atsakyti, tarybos narių nuomone, Kontrolės ir audito tarnyba, atlikdama projekto teisinį, ekonominį vertinimą.

O klausimai prasideda nuo to, jog prašoma įvertinti, „ar šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pasirašyta sutartis yra galiojanti? Ar viešai skelbiami pakeitimai dėl statybų branginimo, koncesijos objekto ir terminų keitimo vyksta pagal šią koncesijos sutartį?“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionalinis stadionas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionalinis stadionas

Toliau dėstomi klausimai dėl to, ar buvo fiksuoti koncesijos sutarties pažeidimai ir taikytos sutartyje numatytos sankcijos (jei taip, kokios?), kadangi, kaip teigiama, „BaltCap“ (finansuotojas)/ UAB „Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“ (sutarties vykdytojas) nutraukė Daugiafunkcinio centro statybos darbus 2023 lapkričio mėnesį“.

Ar viena indeksacija jau buvo?

Taip pat keliami klausimai, ar minėtų bendrovių garantijos, įtrauktos į sutartį, tebėra galiojančios. Ir ar tikrai nurodyta suma 8,1 mln. eurų buvo investuota, nes esą „vertinant viešai žinomą faktą, kad UAB „Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“ vadovas Š.Stepukonis yra įtariamas didelių lėšų pasisavinimu, kyla pagrįstų abejonių ir dėl pateiktų investicijų sumos“.

Tarp klausimų yra ir dėl to, ar projektą įgyvendinantys subjektai atsiskaitė su visais projekto rangovais ir subrangovais, „kodėl siūloma indeksuoti (branginti) statybos darbus kartu su finansavimo kaštais nuo 94,54 mln. eurų iki 122,51 mln. eurų“, kartojant tas pačias abejones dėl indeksavimo pagrįstumo, kokios vardintos ir iki priimant sprendimą dėl to indeksavimo.

Ar jau buvo atlikta viena indeksacija projekte? Viešai nurodoma, kad Koncesijos sutarties darbų ir finansavimo indeksacija jau atlikta 2021 m., pasirašant sutartį su „BaltCap“.

Prie indeksavimo nurodytas ir dar vienas klausimas: „Ar jau buvo atlikta viena indeksacija projekte? Viešai nurodoma, kad Koncesijos sutarties darbų ir finansavimo indeksacija jau atlikta 2021 m., pasirašant sutartį su „BaltCap“ ir jau indeksuojant sumą iki 94,5 mln. eurų? Ar tai buvo siejama su COVID situacija. 2020 m. Koncesininko pateiktame pasiūlyme Projekto vertė buvo 88,7 mln. eurų (visi statybos darbai – 77,4 mln., finansavimo kaštai – 7,1 mln. , projektavimas – 3,6 mln., tyrimai – 0,5 mln.). Tad viena statybos darbų indeksacija jau yra padaryta, ar teisinga ši informacija?“

18 mėnesių statyboms

Kai kurie tarybos nariai jau ne kartą tvirtino, kad jie nesulaukia atsakymų iš savivaldybės vadovų į savo klausimus. Tad šįkart tuos klausimus kelia tokiu būdu.

Vis dėlto Kontrolės komitetas gali tik siūlyti, kad taryba šį ar kokį nors kitą klausimą įtrauktų į Kontrolės ir audito tarnybos veiklos planą. Ar taryba tam pritars, paaiškės posėdyje, kuriame toks klausimas bus svarstomas.

Po sprendimo taryboje meras Valdas Benkunskas teigė, kad tikslios datos, kada vėl pajudės darbai, neturįs, vis dėlto nuo tada, kai bus pasirašyta sutartis su nauju koncesininku, per 18 mėnesių objektas turėtų būti baigtas.

A.Avulis yra ne kartą sakęs, kad jeigu procesas vyksiąs sklandžiai, projektas gali būti baigtas 2026 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius