-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 16 /15:45

Astra Astrauskaitė žada prakeikti politikus, jei lieps darbuotojams mokėti už testus

Pedagogė Astra Astrauskaitė šeštadienį vėl sukvietė bendraminčius į mitingą prieš COVID-19 skiepus, testus, galimybių pasus, įvairius karantino ribojimus ir konservatorių dominuojamą Vyriausybę apskritai. Nors leidimas buvo išduotas renginiui su 500 žmonių, jų susirinko kelis kartus mažiau.

Mitingas surengtas likus vos kelioms dienoms iki Seimo posėdžio, kuriame turėtų būti galutinai apsispręsta, kad už COVID-19 testus mokėtų nepasiskiepiję darbuotojai.

Ragino nepriešinti žmonių

Protesto akcija prasidėjo Katedros aikštėje Vilniuje. Tiesa, iš pradžių net buvo galima suabejoti, ar mitingas įvyks, – vidurdienį, kuomet buvo numatyta oficiali mitingo pradžia, čia stoviniavo vos keliolika žmonių.

Bet netrukus minia gerokai padidėjo. Viešąją tvarką saugojusių policininkų vertinimu, dalyvių buvo 100–150 – gerokai mažiau nei planuota.

Žmonės laikė plakatus su užrašais „Stop med. fašizmui“, „Ne susipriešinę, o vieningi Tėvynę mylime“, „Stop crime against humanity“ (liet. „Stabdykime nusikaltimus žmoniškumui“), „Atimate pajamas iš nesiskiepijusių darbuotojų“ ir panašiais.

Žurnalistams A.Astrauskaitė aiškino, kad šiuo metu galiojančios pandemijos valdymo priemonės priešina ir skaldo žmones, atima laisvę pasirinkti.

„Kaip ir anksčiau, yra tie patys reikalavimai. Negalima žmonių prievartauti, (...) o dabar daromas tiesiog valstybės mastu šantažas – jeigu nesiskiepysi, privalėsi atnešti medicininį tyrimą už savo pinigėlius, tik tada dirbsi. Kodėl sveikas žmogus turi tirtis?“ – kalbėjo moteris.

Po pusvalandžio dalyviai, išsirikiavę į koloną, patraukė Seimo rūmų link. A.Astrauskaitė pabrėžė, kad protesto akcija yra taiki. Dar prieš pajudant ji kvietė ką nors pereiti Gedimino prospektu ir patikrinti, ar ten nėra pridėliota akmenų, taip primindama rugpjūčio 10-ąją vykusį mitingą prie Seimo, kuris vakarop ne be provokatorių įsikišimo virto riaušėmis.

Nuėję iki Seimo, po kurio laiko mitingo dalyviai pasuko atgal ir grįžo į V.Kudirkos aikštę, kur kalbos tęsėsi.

Daugiausia renginio metu kalbėjusi A.Astrauskaitė, be kita ko, piktinosi tuo, kaip Lietuvoje tvarkomasi su pandemija ir į šalį neteisėtai patekusių migrantų krize.

Ji ragino Seimo narius nebalsuoti už minėtas pataisas, kurios esą pažeistų Konstituciją, nesiimti „psichologinės ir finansinės prievartos“, „finansinio šantažo“, nepriešinti žmonių – tų, kurie skiepijasi savo noru, ir tų, kurie atsisako tai daryti, „nenorėdami dalyvauti eksperimente“, nedalyvauti pasauliniame sąmoksle sumažinti Žemės gyventojų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./A.G.Astrauskaitė kvietė protestuoti prieš Vyriausybės neva vykdomą represinę politiką
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./A.G.Astrauskaitė kvietė protestuoti prieš Vyriausybės neva vykdomą represinę politiką

Sveikiems žmonėms testuotis esą nereikia, aiškino mitingo organizatorė. Privalomus testus ir skiepijimą nuo COVID-19 pedagogė apibūdino kaip prievartą ir represijas, lygino juos su nacių Antrojo pasaulinio karo metais vykdytais nusikaltimais.

Pažymėjusi, kad yra dviejų dukrų mama ir trijų anūkių močiutė, A.Astrauskaitė įspėjo prakeiksianti valdančiuosius, jei bus įteisinta prievolė nepasiskiepijusiems darbuotojams patiems mokėti už testus.

Mitinguotojai pyko ir dėl skiepijimo. Renginio organizatorė kelis kartus paskelbė, kad vakcinos žaloja sveikatą, pasiskiepiję žmonės esą suserga ir net miršta: „Auga susirgusiųjų skaičius, randami vyrų lavonai be smurto žymių.“

Renginys, kaip ir žadėjo organizatorė, vyko gana ramiai, apsižodžiavimų ar susistumdymų nebuvo nei iš protestuotojų, nei iš praeivių pusės. Tik vienam vyrui, prie Seimo norėjusiam pasisakyti su mikrofonu, kalbėti nebuvo leista, nors dalyviai buvo kviečiami dalintis savo mintimis.

Tiesa, tarp eiseną iš šono stebėjusių žmonių ir kitų praeivių nebuvo nė vieno, kuris vienaip ar kitaip būtų pritaręs skambantiems raginimams ir kritikai. Priešingai, dauguma į protestuotojus žvelgė su šypsena, kai kurie palydėdavo ir sarkastišku komentaru. Vienas nuo šaligatvio Gedimino prospekte eiseną stebintis berniukas, kuriam tėvai paaiškino, kas vyksta, piktai pareiškė nenorintis jokių mitingų.

Mato Konstitucijos pažeidimus

„Protestuosim prieš neatšaukiamą, nesibaigiantį karantiną, įvestą nepaprastąją padėtį“, – taip savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ prieš kelias dienas skelbė A.Astrauskaitė. Ji minėjo ir tariamai žlugdomą sveikatos priežiūros sistemą, uždaromas rajonines ligonines.

Ji piktinosi, esą naudojant galimybių pasą žmonės segreguojami, o sveiki studentai skiepijami prievarta, kad skiepijami vaikai, o dirbantieji turės testuotis savo lėšomis. Tai ji įvertino kaip Konstitucijos pažeidimą ir globalistų nurodymų vykdymą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./A.G.Astrauskaitė kvietė protestuoti prieš Vyriausybės neva vykdomą represinę politiką
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./A.G.Astrauskaitė kvietė protestuoti prieš Vyriausybės neva vykdomą represinę politiką

Neslopstančią kritiką ji pagrindė internete sklandančiomis įvairiomis sąmokslo teorijomis: esą COVID-19 skiepai nesaugo nuo susirgimo ar net sukelia mirtis, o kuo daugiau pasiskiepijusių, tuo daugiau naujai užsikrėtusiųjų, esą kitos valstybės atsisako šių vakcinų, kurios tariamai esančios genų inžinerijos produktas, ir pan.

Mitingo organizatorė nepraleido progos pasisakyti prieš Pasaulio ekonomikos forumo padalinio atidarymą Lietuvoje ir ketinimus naudoti 5G ryšį be visuomenės pritarimo.

Ji retoriškai klausė, „kokie valdančiųjų tikslai, kokie gauti nurodymai“ ir ragino tartis su visuomene.

„Tokia Vyriausybės veikla labai supriešino, suskaldė Lietuvos žmones, paskatino nusivylimą, nedarbą, savižudybes, – aiškino pedagogė. – Paskatino migraciją į kitas ES valstybes, kur nevykdomos represijos prieš gyventojus.“

Vienas protestas virto riaušėmis

Renginiui sukurtame „Facebook“ puslapyje, kuriame organizatorė prisistato kaip mokytoja Astra, pasipiktinimas reiškiamas dar griežčiau.

Čia išdėstyti ir reikalavimai valdžiai, pavyzdžiui, atšaukti karantiną ir nepaprastąją padėtį, atsisakyti galimybių pasų ir kaukių dėvėjimo, „leisti gyventi be gąsdinimų ligomis ir mirtimis“.

Kartu išreikštas pasipiktinimas dėl augančių mokesčių, elektros, dujų ir degalų kainų, „sužlugdyto smulkiojo ir vidutinio verslo“, „ekonominių nuostolių dėl piktybinės užsienio politikos su kaimynais“.

Prieš gerą mėnesį sostinės Rotušės aikštėje A.Astrauskaitės organizuotas mitingas prieš ribojimus dėl koronaviruso daug dėmesio nesulaukė – į jį atėjo pusšimtis žmonių.

Tačiau rugpjūčio 10 dieną jos su bendraminčiais taip pat organizuotas mitingas į vakarą virto riaušėmis.

Po jo įtarimai buvo pareikšti daugiau kaip šešioms dešimtims žmonių, tyrime nukentėjusiaisiais pripažinti 26 asmenys, du iš jų – Seimo nariai.

VIDEO: Iš mitingo: Astra Astrauskaitė žada prakeikti politikus, jei lieps darbuotojams mokėti už testus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius