-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25

Virgis Valentinavičius: prezidentas turėtų atsisakyti ir Povilo Mačiulio

Mykolo Romerio universiteto docentas, politologas Virgis Valentinavičius prezidento Gitano Nausėdos patarėjų pasitraukimo nesieja su neseniai perskaitytu metiniu pranešimu. Jis viliasi, kad taip prezidentas taiso savo vieną iš klaidų – polinkį dubliuoti Vyriausybės veiklą. Politologas teigia, kad jei prezidentas taiso klaidas, atėjo metas atsisakyti vyriausiojo patarėjo vidaus politikai Povilo Mačiulio.
Virginijus Valentinavičius
Virginijus Valentinavičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Komentuodamas pokyčius prezidento komandoje, V.Valentinavičius pabrėžė, jog dabar įdomiausias klausimas, ar tai jų pačių sprendimas, ar prezidento.

„Jei tai prezidento sprendimas, tai yra pripažinimas, kad su komanda ne viskas tvarkoje“, – teigė jis.

Komunikaciją apibrėžia turinys, tad A.Zabarauskui buvo sunku

Komentuodamas prezidento Komunikacijos grupės vadovo Aisčio Zabarausko traukimąsi, V.Valentinavičius teigė, jog panašu, kad griūva komanda, kuria prezidentas rėmėsi pirmaisiais savo darbo metais.

„Na, bet man A.Zabarausko atsistatydinimo neužtektų. A.Zabarauskas, manau, daug nusipelnė G.Nausėdos pergalei rinkimuose. Bet darbas po rinkimų yra iš esmės kitoks (...). Turinys apibrėžia komunikaciją – įprasti triukai su Pabaisko bobutėmis ir berniukais nebepadeda. Kas iš to, kad prezidentas eilinį sykį, matyt, pamokytas to paties A.Zabarausko, žeria komplimentus poniai prezidentienei, o publika mato, kaip G.Nausėda legitimuoja Ramūną Karbauskį ir Saulių Skvernelį“, – įsitikinęs politologas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas

Jo teigimu, G.Nausėda atsisako pripažinti, kad valdžioje yra žmonės, turintys rimtų reputacijos problemų.

J.V.Žukas simbolizavo vieną problemą

Kalbėdamas apie prezidento Nacionalinio saugumo grupei vadovavusį Joną Vytautą Žuką, V.Valentinavičius teigė, kad, jo įsitikinimu, šis patarėjas buvo tipiškas vykdomosios politikos žmogus, kuris atitiko prezidento poreikį šiek tiek dubliuoti Vyriausybės veiklą.

„Jei G.Nausėda šalina tokį patarėją, kuris simbolizuoja nereikalingą polinkį į vykdomosios valdžios pusę, tai reikštų, jog prezidentas pripažįsta, jog tai nėra labai gerai“, – tvirtino pašnekovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas

Politologas įsitikinęs, kad prezidentūros ir vykdomosios valdžios santykiai išsigrynintų, jei prezidentūra išlaikytų strateginį lygį ir nenusileistų iki smulkių instrukcijų davimo ar smulkių įstatyminių iniciatyvų, kas ypač būdinga pirmiesiems G.Nausėdos metams.

Tačiau V.Valentinavičius atkreipė dėmesį, jog tikrųjų J.V.Žuko pasitraukimo priežasčių mes nežinome – gali būti, kad jos banalios.

Pavyzdžiui, korupcijos skandalas, susijęs su Valdu Sutkumi. Pernai G.Nausėdai buvus tik kandidatu į prezidentus, V.Sutkus, dabar turintis rimtų bėdų su teisėsauga, tarpininkavo G.Nausėdos ir tuomečio kariuomenės vado J.V.Žuko susitikimui.

Jei taiso vieną klaidą, reikėtų ištaisyti ir antrą

Anot politologo, jei atsisveikindamas su J.V.Žuku, prezidentas taiso klaidas, jam reikėtų ištaisyti ir kitą rimtą savo klaidą – prezidentūros požiūrį į vidaus politiką bei naujos politinės kultūros pažadą.

„Klaida yra nepripažinti, jog demokratijoje esminis dalykas yra ne santarvė, o konfliktai dėl vertybių. Santarvė dažnai slepia cinizmą ir susitaikymą su standartų neatitinkančia politika“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad visuotinės taikos siekis vidaus politikoje lemia požiūrį, kur prieštaraujama sau: iš vienos pusės pripažįstama, kad politikos standartai pramušinėja dugną, iš kitos pusės sakoma, kad gyvensime draugiškai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

„Užmerkiamos akys į standartų pažeidėjus – J.Narkevičių, R.Karbauskį, tą patį S.Skvernelį su jo asfaltu. Sakoma: mes su jais dirbsime. Atitaisyti šią antrąją klaidą reikėtų dar vieno patarėjo pasitraukimo: Povilo Mačiulio. Įtariu, kad jis yra utopinės naujosios politinės kultūros, kuri R.Karbauskį, J.Narkevičių, S.Skvernelį daro politikais, su kuriais galima dirbti, idėjos autorius“, – įsitikinęs pašnekovas.

V.Valentinavičiaus teigimu, P.Mačiulis greičiausiai bus prisidėjęs prie rinkimų naktį priimto susitarimo, pagal kurį „valstiečiai“ su kitais valdančiaisiais parėmė G.Nausėdą.

„Naujoji politinė kultūra buvo sugalvota tam, kad galima būtų paaiškinti, kodėl prezidentas ir toliau remia valdančiuosius. Ne tik per rinkimus, bet štai jau metus mes matome, kaip G.Nausėda atkakliai atsisakinėja eiti į bent kiek didesnį konfliktą su valdančiaisiais“, – sakė jis.

Pokyčių prezidentūroje V.Valentinavičius nesieja su tuo, kad vos prieš savaitę prezidentas perskaitė metinį pranešimą. Tokių atvejų, kai prezidentūrą po metinio pranešimo palieka patarėjai, yra buvę Dalios Grybauskaitės laikais.

„Vienas kalbų rašytojas – tai ne kelių komandos narių pasitraukimas. Manau, kad tai labiau susiję ne su metiniu pranešimu, bet su tuo, kad prezidento populiarumas krito 15 procentų „Vilmorus“ apklausoje. Tai galėjo priversti prezidentą labai rimtai pagalvoti apie tai, kaip prezidentauti. Jei taip įvyko, tų dviejų paklydimų taisymas reikalauja aukų. Bet man A.Zabarausko neužtektų, reikėtų dar P.Mačiulio atsistatydinimo“, – kalbėjo jis.

Prezidentūra ketvirtadienį patvirtino žiniasklaidoje paskelbtas žinias apie trijų G.Nausėdos vyriausiųjų patarėjų pasitraukimą ir įvardijo, kas pakeis du iš jų. Nacionalinio saugumui grupei vietoj V.Žuko vadovaus dabartinis prezidento patarėjas Darius Kuliešius. Švietimo, mokslo ir kultūros grupei vietoj Sonatos Šulcės vadovaus istorikė Jolanta Karpavičienė, o naujasis Komunikacijos grupės vadovas, kuris pakeis pasitraukiantį A.Zabarauską, bus paskelbtas liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius