Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 04

Vyriausybei ir vėl apšokus koalicijos partnerius – liberalų signalas: konservatoriai turės pasirinkti

Vyriausybės iniciatyva kompensuoti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui privertė kilstelti antakius kai kuriuos Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos atstovus. Dar kartą nusistebėta, kad dėl to ir vėl nebuvo diskusijos koalicijos viduje, nors dalis liberalų turi abejonių. Dalis jų pabrėžia, kad taip toliau „važiuoti“ negalima ir naują politinį sezoną valdančiųjų darbas be koalicinės tarybos bus tiesiog neįmanomas. Seimo konservatorių lyderė tam būtinybės nemato. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad koalicija aptaria esminius klausimus, o pastarojo tokiu nepavadinsi.
Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
A.Armonaitė, V.Čmilytė-Nielsen, I.Šimonytė, G.Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugiau kaip prieš metus susibūrusi ir darbą pradėjusi trijų partijų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos – koalicija neturi tarybos ar kažkokio kito formalaus pasitarimų, pozicijų derinimo formato.

Kai kurie liberalai ne kartą diplomatiškai kalbėjo, kad toks dalykas būtų reikalingas.

O, tarkime, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Ričardas Juška, stebėdamasis tuo, kad nėra koalicinės tarybos, portalui Lrytas neseniai rėžė atvirai: esą koalicijoje kalbama tik ultimatumų kalba, kai partneriams pasakoma, kaip reikia balsuoti, nes kitaip bus pakenkta koalicijai.

Mažesnieji koalicijos partneriai aiškino, kad su jais nebuvo konsultuotasi dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo.

Su jais nesikalbama ir dėl galimos kandidatūros į Europos Audito Rūmų narius, nors laikas ją pateikti Seimui tirpsta.

Dabar panašiai atsitiko ir su Vyriausybės palaimintu nuliniu PVM tarifu šildymui, dėl kurio žodį tarti dar turės Seimas. Neeilinę parlamento sesiją planuojama surengti vasario viduryje.

Kai kurie liberalai tokią nuolaidą daliai gyventojų, kurių būstas šildomas centriniu būdu, vertina labai skeptiškai.

Išsakė pastabas

Liberalų sąjūdžio vadovė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad dėl laikino PVM tarifo šildymui sumažinimo valdančiojoje koalicijoje nevyko jokios diskusijos.

Paklausta, ar premjerė I.Šimonytė, TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis šiomis dienomis kalbėjo apie tai su ja, V.Čmilytė-Nielsen teigė, kad buvo bendro pobūdžio pokalbis apie galimybes mažinti komunalinių mokesčių naštą, nekonkretinant detalių.

Jos nuomone, būtų buvę naudinga, jeigu valdančiojoje koalicijoje apie tai būtų pakalbėta plačiau ir detaliau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ar dėl to turės kokių pastabų, tarkime, koalicijos partneriams konservatoriams, kurių deleguotų ministrų iniciatyva į priekį stūmėsi ši iniciatyva?

„Jos jau išsakytos, akcentuojant poreikį išsamiau informuoti apie planuojamas tokias priemones“, – komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė išreiškė abejonių dėl nulinio PVM tarifo šildymui.

Pasak jos, tokia priemonė kainų labai nesumažintų, kyla klausimų ir dėl to, kad ją siūloma taikyti atgaline data.

Dėl to, kaip šiuo klausimu balsuos Seime, ji žada apsispręsti po diskusijų.

Be koalicijos tarybos darbas bus neįmanomas

Laisvės partijos pirmininkė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad dėl PVM lengvatos šildymui nevyko diskusijos, partija nebuvo informuota apie tokį pasiulymą.

„Bet pasiūlymas nėra blogas. Aptarsime. Svarbiausia, kad padėtų amortizuoti kainų augimą“, – teigė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

A.Armonaitės partijos kolega Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas sprendimą dėl laikino nulinio PVM tarifo šildymui vertina vidutiniškai.

Jam atrodo, kad taip atsiliepiama į poreikį mažinti šildymo kainas trumpuoju laikotarpiu.

Vis dėlto lieka klausimas, ką Vyriausybė darys vidutiniu laikotarpiu, kad energetinė priklausomybė nuo gamtinių dujų ir brangios elektros mažėtų.

Kalbėdamas apie diskusijas, kurių koalicijos viduje stinga, V.Mitalas pažymėjo, kad prasidėjus Seimo pavasario sesijai valdančiųjų darbas be koalicinės tarybos bus tiesiog neįmanomas.

„Aš manau, kad tokia nuostata vadovaujasi ir Liberalų sąjūdis. Ir tada konservatoriai turės pasirinkti: ar jie eina į neįmanomo darbo fazę, ar vis tik mes susitariame dėl koalicijos tarybos ir judame tada sėkmingiau į priekį“, – akcentavo jis.

V.Mitalo nuomone, artėjanti eilinė Seimo sesija bus itin svarbi Vyriausybei įgyvendinant esmines reformas, numatytas ir ministrų kabineto veiklos programoje, ir koalicijos sutartyje.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Jis pabrėžė, kad laikas imtis sisteminių pertvarkų jau tiksi į pabaigą, nes tą darbą reikia daryti pirmoje kadencijos pusėje.

Būtent koncentruojantis į tai, pasak vieno Laisvės partijos lyderių, kaip dieną aiški tampa išvada, kad reikia koalicinės tarybos.

Nenoriu labai dramatiškomis spalvomis paišyti. Reikia tiesiog pataisyti esamą situaciją. Nėra labai daug, ką reikia padaryti.

V.Mitalas aiškino, kad bendro valdančiųjų darbo pradžioje atrodė, jog ad hoc pasitarimų, vykstančių Seimo pirmininkės V.Čmilytės-Nielsen iniciatyva, plius tam tikrų teminių pasikonsultavimų užtektų.

„Bet kada tų teminių pasitarimų pradėjo mažėti ar panašiai, ir mes pamatėme, kad yra daugybė svarbių sprendimų, kurie ar į Seimą ateina iš Vyriausybės, ar ant Vyriausybės stalo atsiranda pakankamai staigiai ir nesugeneravus platesnio politinio palaikymo iš anksto, tada atsidūrėme tokioje situacijoje, kur tarybos reikia.

Nenoriu labai dramatiškomis spalvomis paišyti. Reikia tiesiog pataisyti esamą situaciją. Nėra labai daug, ką reikia padaryti“, – komentavo jis.

Derina esminius klausimus

I.Šimonytė pirmiausia pažymėjo, kad tai, kam pritarė Vyriausybė, – ne nulinis tarifas, o PVM dalies kompensacija. Visų antra – trumpalaikė.

„Visų trečia, tai nėra kažkoks ypatingas „politinis klausimas“ – Vyriausybė, įvertinusi duomenis apie šildymo kainas konkrečiose savivaldybėse sausio mėnesį ir jų prognozes šiam šildymo sezonui, siūlo tokį papildomą sprendimą šalia tų, kurie buvo priimti su biudžetu, kadangi horizontalus kainų augimo amortizavimas, kaip buvo su dujomis, šildymo ūkyje neįmanomas dėl skirtingų savivaldybių šilumos ūkių“, – aiškino premjerė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Anot I.Šimonytės, Vyriausybė Seimui teikia ne vieną projektą, kuris nebūna kažkaip ypatingai iš anksto koalicijoje derinamas, nes ten derinami ir aptariami ilgalaikiai programiniai klausimai, reformos, biudžetai ir kiti esminiai klausimai.

„Šio klausimo niekaip tokiu nepavadinsiu“, – teigė ji.

Dalyvavo liberalų ministrai

Didžiausios valdančiosios frakcijos Seime – TS-LKD – seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė mano, kad Vyriausybės siūlomos PVM lengvatos padės amortizuoti išlaidas tai vartotojų grupei, kuri pajuto didžiausius sąskaitų už šildymą išaugimus.

Jos nuomone, tai dar vienas tikslingas ministrų kabineto žingsnis, nes tai esą viena efektyviausių priemonių reguliuojamoje rinkoje, kur PVM lengvatos tiesiogiai tampa mažesnėmis kainomis vartotojams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

„Pirmadienį ministrų kabinete pristatytos energetikos kainų augimo problemos ir galimos sprendimų kryptys. Pasitarime dalyvavo ir koalicijos partneriams priklausantys ministrai.

Trečiadienį Vyriausybė paprašė neeilinėje Seimo sesijoje skubos tvarka apsvarstyti šį siūlymą. TS-LKD frakcija artimiausiu metu rinksis į frakcijos posėdį, kuriame finansų ministrė Gintarė Skaistė plačiau pristatys šią Vyriausybės iniciatyvą“, – nurodė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pasitarime dalyvavo ir koalicijos partneriams priklausantys ministrai.

Anot jos, prieš kiekvieną Seimo sesiją koalicija susirenka aptarti svarbiausius klausimus.

„Valdančiosios koalicijos lyderiai ir neformaliai atranda būdų aptarti politinius sprendimus, todėl, manau, kad būtinybės kurti koalicinę tarybą nėra. Seniūnų pareiga apsvarstyti klausimus frakcijose bei priimti frakcijos narius vienijančią poziciją“, – pabrėžė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius