-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 klausimų prokuratūrai baikerio Aivaro Kilkaus nužudymo byloje: atsakymai kelia naujas abejones

Jau ilgiau nei pusmetį baikerio Aivaro Kilkaus dingimą gaubia paslaptis. Tuo pačiu klausimų kyla dėl pagrindinio įtariamojo Lauryno Baltrūno laisvės suvaržymo ir jam mestų baisių, tačiau, regis, bent kol kas neapčiuopiamų (ir neįrodytų) kaltinimų. Ar dingusysis tebeieškomas? Kiek pasistūmėjo tyrimas ir kada laukti jo pabaigos? Šiuos ir kitus klausimus 15min uždavė rezonansinę bylą tiriantiems pareigūnams.
Laurynas Baltrūnas-Oblius ir Aivaras Kilkus
Laurynas Baltrūnas-Oblius ir Aivaras Kilkus: prokuratūros atstovai teigia, kad dingusysis ieškomas, ekspertizės užsakytos, tačiau perspektyvos bent kol kas miglotos. / 15min nuotr.

Didžiulį atgarsį visuomenėje sukėlusią kriminalinę istoriją tiria Pauliaus Kliuko diriguojami Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos sekliai, o bylai vadovauja ir už galutinį jos rezultatą šiuo metu yra atsakingas Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Mindaugas Jancevičius.

Atsakymus į šiems teisėsaugininkams skirtus 15min užduotus klausimus parengė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus specialistai.

Suprasti akimirksniu

  • 2017 m. spalio 15 d. apie 17 val. Aivaras Kilkus motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo, o jo buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. Varėnos rajone buvo rastas A.Kilkaus motociklas ir jo šalmas.
  • Baikerių gretose Kumpiu vadinto vyro ne vieną dieną įnirtingai ieškojo ne tik šeima, policija, bet ir būriai savanorių, dalis kurių nė nepažinojo Aivaro, tačiau neliko abejingi šiai dramai.
  • Spalio 20 d. įtarimai dėl neteisėto A.Kilkaus laisvės suvaržymo buvo pateikti Laurynui Baltrūnui, o Vilniaus apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams. Gruodžio 14 d. suėmimo terminą leista pratęsti dar dviem mėnesiams.
  • Gruodžio pradžioje šiame tyrime padaugėjo įtariamųjų, jų sąrašą papildė L.Baltrūno bičiulis Darius Matusevičius. Šis baikeris buvo įtariamas tik tuo, kad išvežė A.Kilkaus motociklą į Varėnos rajoną. Jam įtarimai bendrininkavus šiame nusikaltime ir slėpus įkalčius panaikinti.
  • Gruodžio 15 d. policija netikėtai išsivežė apklausai L.Baltrūno žmoną. Moteris, įtariama įkalčių slėpimu, už grotų praleido dvi paras.
  • 2018 m. vasario 19 d. L.Baltrūnas po keturių mėnesių, praleistų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, paleistas į laisvę ir šiuo metu laukia tyrimo pabaigos namų arešto sąlygomis.
  • Spėliojama, kad tarp L.Baltrūno ir buvusio klubo „Vorai“ nario A.Kilkaus galėjo būti nesutarimų, susijusių su pinigais, garažais. Aplinkybes tyrėjai dar aiškinasi.
  • Baikerių pasaulyje L.Baltrūnas turi Obliaus pravardę. Jis vadinamas žinomiausiu Lietuvos baikeriu. Jau beveik 20 metų gyvuojančiam baikerių klubui „Vorai“ jis vadovauja nuo pat klubo veiklos pradžios.
  • Oblius yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga, kai per koncertą Aukštadvaryje apmėtė kiaušiniais homoseksualumo neslepiantį atlikėją Ruslaną Kirilkiną.

– Dingus Aivarui Kilkui, buvo atliekama daug ir aktyvių jo paieškos veiksmų. Ar fizinė paieška pastaraisiais mėnesiais dar yra (buvo) vykdoma?

A.Kilkaus fizinė paieška buvo vykdoma ir bus vykdoma.

– Pranešame, kad A.Kilkaus fizinė paieška buvo vykdoma ir bus vykdoma.

– Įtariamoji Daiva Baltrūnienė interviu 15min yra pasakiusi: „Tikėkimės, kad Aivaras greitai grįš, ir viskas sustos į savo vietas.“ Ar yra galutinai atmesta ir nebetiriama versija, kad dingusysis yra gyvas, tik paslėptas arba pasislėpęs?

– Informuojame, kad tiriamos visos įmanomos versijos, kurios turi realaus pagrindo ir yra pagrįstos kokiais nors duomenimis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Baltrūnas-Oblius su žmona Daiva
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Baltrūnas-Oblius su žmona Daiva

– Be pagrindinio įtariamojo, įtarimai bendrininkavus šiame nusikaltime ir slėpus įkalčius pareikšti dar trims asmenims: L.Baltrūno-Obliaus bičiuliui Dariui Matusevičiui, žmonai D.Baltrūnienei ir geriausiam draugui Kazimierui Jakui. Tiesa, šiuo metu įtariamųjų sąraše likęs pats L.Baltrūnas-Oblius, jo žmona Daiva ir bičiulis K.Jakas. „Šiuo metu šiame ikiteisminiame tyrime yra likę trys įtariamieji“, – vasario 27 d. visuomenę informavo Generalinė prokuratūra. Ar dabar įtariamųjų ratas ir skaičius yra kažkaip pasikeitęs?

– Šiuo metu įtariamųjų ratas nėra pasikeitęs.

– Pagrindiniu įtariamuoju vadinamam L.Baltrūnui kardomoji priemonė buvo pakeista į namų areštą, nešiojant apykoję. Kaip jis prižiūrimas šiuo metu?

– L.Baltrūnui buvo paskirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir intensyvi priežiūra, įpareigojant L.Baltrūną dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą, dėl ko jis stebimas elektroninių priemonių pagalba 24 val.

VIDEO: Laurynas Baltrūnas išleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus–kalėjimo

– Ar namų areštas su apykoje galios iki ikiteisminio tyrimo pabaigos?

– Šios kardomosios priemonės bus skirtos įtariamajam, kol bus tam pagrindai.

– Ar šiame tyrime yra užsakytos ekspertizės? Jei taip – kiek, kokių ir per kiek laiko galima tikėtis jų rezultatų?

Šiuo metu atsakyti, kada bus priimtas procesinis sprendimas šioje byloje, negalime.

– Patvirtiname, kad byloje užsakyta daugybė ekspertizių, tačiau siekiant nepakenkti tyrimui viešai jų nedetalizuojame ir nekomentuojame.

– Ikiteisminio tyrimo metu netikėtai keitėsi jam vadovaujantis prokuroras. Ar paskirtasis pareigūnas nesikeitė, ar prokuratūroje, atsižvelgiant į apimtį ir sudėtingumą, nebuvo sudaryta bylos tyrimo grupė?

– Nei naujas tyrimui paskirtas prokuroras, nei ikiteisminio tyrimo pareigūnas, kuris atlieka ikiteisminį tyrimą, nesikeitė.

– Ar galimas scenarijus, kad byla bus ištirta ir perduoda teismui, net ir neradus dingusio, galimai nužudyto žmogaus?

– Ar galimas scenarijus, kad byla bus ištirta ir perduoda teismui, net ir neradus dingusio, galimai nužudyto žmogaus?

– Byla bus perduota teismui tuomet, kai bus ištirtos ir nustatytos visos bylos aplinkybės.

VIDEO: Prokuroras Ramūnas Šileika: mažai vilčių, kad baikeris dar gyvas

– Per kiek laiko planuojama pabaigti ikiteisminį tyrimą, ar yra numatyta orientacinė data?

– Ikiteisminį tyrimą planuojama baigti, kai bus ištirta nusikalstama veika, nustatytos ir ištirtos visos svarbios bylos aplinkybės. Šiuo metu atsakyti, kada bus priimtas procesinis sprendimas šioje byloje, negalime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius