Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 22 /13:45

13-metės iš Vilniaus dingimas: policija ieško savais metodais, šeima skelbia jautrią žinutę

Ketvirtadienį dar nėra jokių esminių žinių apie nepilnametę, kuri iš namų Vilniuje išėjo dar pirmadienį, o nuo antradienio jos intensyviai ieškoma: „Facebook“ tinkle įkurta grupė, į visuomenę kreipėsi bei tam tikros pagalbos socialiniame tinkle yra paprašę ir policijos pareigūnai. Dingusiosios artimieji pasidalijo socialiniame tinkle jautriu įrašu, kuriame skleidžia šilumą ir viltį: prašo merginos pareiti namo. Tuo pat metu Vilniaus rajonuose klijuojami specialūs plakatai.
Akimirka iš vykusio policijos reido
Policija / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Tuo metu policija tęsia darbą, pareigūnai pirmiausia nori išnaudoti savuosius profesionalius operatyvinės veiklos metodus ir sako, kad visuotinės plataus masto paieškos bent kol kas nereikia.

Kita vertus, teisėsaugos misiją apsunkina tai, kad dingusioji neturėjo su savimi mobiliojo.

Didžiojoje Riešėje aplankė draugę

Turimais duomenis, telefonas liko namie sostinės Baltupių rajone, kai paauglė iš ten išėjo vasario 19 d. apie 8 val. ryte.

Fiksuota, kad 9–13 valandomis ji buvo Didžiojoje Riešėje (Vilniaus r.), Kampinės gatvėje.

Teigiama, kad paauglė ten lankėsi pas draugę, o kur nukeliavo iš būsto Kampinės gatvėje išėjusi – jau nežinoma.

Teisėsauga anksčiau skelbė, kad sostinės policija ieško iš namų išėjusios ir be žinios dingusios nepilnametės, gimusios 2010 m.

Vasario 19 d. nepilnametė išėjo iš namų ir iki šiol negrįžo. Su ja susisiekti nėra galimybės, jos buvimo vieta nėra žinoma.

Mergina yra apie 165 cm ūgio, liekno kūno sudėjimo, pusilgių, oranžinės spalvos plaukų. Iš namų išėjo vilkėdama rudos spalvos striukę su gobtuvu ant kurio yra kailis, kelnėmis ar džinsais ant kurių pavaizduotos žvaigždutės, avėjo juodos spalvos kerzinius batus.

Teritorijų šukavimui nėra pagrindo

Keletą dienų „Facebook“ įkurtoje grupėje vyko aktyvi veikla, į paieškas bei šios talkos aptarimą įsijungė nemažai savanorių, tačiau ketvirtadienį aktyvumas grupėje jau sumažėjo.

Tiek Vilniaus apskrities, tiek visos Lietuvos policijos atstovai tvirtina, kad šiuo metu pareigūnams fizinių paieškų pagalbos iš gyventojų nereikia, bet tai gali būti daroma paauglės artimųjų ar pačios visuomenės narių iniciatyva. Policijos pareigūnai tam tikrų teritorijų tikslinio šukavimo, nuošalesnių objektų masinio fizinio tikrinimo bent kol kas neorganizuoja. Tai 15min ketvirtadienį priešpiet patvirtino Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis.

Tuo pat metu „pilietinis judėjimas“, skirtas paauglės paieškai, ketvirtadienį vyksta įvairiomis formomis.

Vienas ketvirtadienio popietę internete paskelbtų prašymų – pasirūpinti dar platesne informacijos apie merginą sklaida.

„Sveiki, reikia savanorių iškabinti skelbimus!!!! Dvarčionys – Naujoji Vilnia jau. Reikia per šį vakarą iškabinti visame Vilniuje“, – rašo viena paieškų aktyvistė, mininti, kad plakatai yra pas ieškomos mergaitės seserį.

Sostinėje taip pat buriasi grupės savanorių, ketinančių paieškoti merginos tiek mieste, tiek Didžiosios Riešės apylinkės Vilniaus rajone.

Beje, kaip tik šį vasarį 15min portalo prenumeratoriams pasakojo, kodėl vienų dingusiųjų be žinios ieškoma išskirtinai intensyviai, o kitų – ne.

Pranešimų apstu – policija juos tikrina

Kaip BNS ketvirtadienį nurodė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas, pareigūnai gavo labai daug pranešimų iš žmonių, kad mergaitė galimai matyta įvairiose miesto vietose.

„Išfiltravus įtikinamai atrodančius pranešimus, pareigūnai važiuoja, tikrina, apklausia žmones, nagrinėja vaizdo kamerų medžiagą. Darbas toliau intensyviai vyksta“, – kalbėjo T. Bražėnas.

Pasak jo, kol kas galutinio rezultato nėra.

„Sunkiausia tai, kad panašus į dingusią mergaitę asmuo matytas skirtingose vietose. Tačiau, kadangi jokios ryšio priemonės su savimi ji neturi, nustatyti konkrečią buvimo vietą sudėtinga“, – nurodė Vilniaus policijos atstovas.

Dar pirmadienio vakarą Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai narai žvalgė teritoriją ir vandenį nuo Žaliojo iki Šilo tilto, bet mergaitės nerado.

Vaiko teisių gynėjams yra tekę reaguoti dėl galimų problemų šioje šeimoje, tačiau nei pažeidimų, nei pagalbos poreikis nebuvo nustatytas.

Policijai šeima nebuvo žinoma, tačiau vaiko teisių gynėjams joje yra tekę reaguoti dėl galimo vaiko teisių pažeidimo. Vis dėlto, pažeidimų ir pagalbos poreikis nebuvo nustatytas.

Pastebėjusius nepilnametę, žinančius jos buvimo vietą ar turinčius kitos reikšmingos informacijos tyrimui, prašome susisiekti su tyrėju Mindaugu Kimučiu tel. Nr. 8 700 58 128 arba telefonu 112.

„Nebijok, labai prašau, jei gali grįžti“

Ketvirtadienį dingusiosios artimieji pasidalijo socialiniame tinkle jautriu įrašu.

„Jei tu girdi-matai mūsų žinutę, mes norime, kad tu žinotum, jog mes labai labai stipriai tave mylime.

Jei tu gali grįžti, bet labai bijai, mes norim, kad žinotum, kad mes tavęs labai labai laukiame, todėl ieškome… nebijok, labai prašau, jei gali grįžti namo – grįžk… Apkabiname tave

Mamytė, tėvelis, sesė, broliai ir šuniukai

Labai tavęs pasiilgome…“ – šiluma ir viltimi dalijasi mergaitė mama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius