Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

25 metus mirusiu laikytą lietuvį Rusijoje globojusi moteris ėmė ieškoti pagalbos, nes išsigando, kad jis gali būti suimtas

Praėjusį ketvirtadienį Generalinė prokuratūra pranešė netikėtą žinią – prieš 25 metus dingusiu ir mirusiu paskelbtas lietuvis Jonas A. rastas gyvas Rusijoje. Apie vyro egzistavimą Lietuvos ambasadai Rusijoje pranešė Krasnojarsko lietuvių bendruomenės pirmininkas Antanas Rasiulis, į kurį kreipėsi su Jonu A. Rusijoje daug metų gyvenusi moteris.
Archyvas
Archyvas / 123RF.com nuotr.

Lietuvoje, Raseinių rajone gimusio Jono paieška buvo paskelbta 1996 metais. Tuo metu jis buvo paskelbtas dingusiu, o vėliau, Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų sprendimu jis buvo pripažintas mirusiu. Netikėtai, praėjus 25 metams, Lietuvą pasiekė žinia, kad 65-erių Jonas yra gyvas, gyvena Rusijoje, tačiau neturi dokumentų.

Su 15min susisiekęs Krasnojarsko lietuvių bendruomenės pirmininkas A.Rasiulis papasakojo, kad į Rusiją iš Lietuvos „pasprukęs“ Jonas susipažino su turguje dirbusia moterimi. Netrukus tarp jų užsimezgė romantiniai santykiai ir moteris priėmė jį kartu gyventi. Vyras nuo gimimo sirgo genetine liga, kuri progresavo.

„Atvažiavęs į Rusiją, jis turėjo tik lietuvišką vairuotojo pažymėjimą ir seną, dar žalią, lietuvišką pasą“, – pasakojo Antanas.

Rūpintis pasidarė per sunku

Progresuojant Jono ligai, moteriai tapo vis sunkiau juo rūpintis.

Lietuvoje vyras turi giminių, anksčiau moteris bandė susisiekti su jo artimaisiais, vis dėlto pastarieji neparodė noro suteikti jam pagalbos.

Bandydama padėti sergančiam vyrui, Jono gyvenimo partnerė ne kartą kreipėsi į medikus, tačiau jie paaiškino, jog liga nepagydoma. Vienintelė išeitis – bandyti ligos progresavimą stabdyti vaistais, tačiau tai nebuvo didelė pagalba. A.Rasiulis aiškino, kad liga vyro elgesį daro nenuspėjamu – jis gali staiga tapti itin aktyviu, jo kūno judesiai – nenuspėjami. Todėl dabar jau pagyvenusiai moteriai prižiūrėti sergantį vyrą tapo per sunku.

Išgyvendama, kad jos antra pusė, kitos šalies pilietis, savo gimtinėje pripažintas mirusiu, neturintis asmens dokumentų ir ligotas, netyčia aptiktas Rusijos teisėtvarkos, gali būti suimtas, o jo gyvenimas gali greitai pasibaigti žiauria mirtimi – moteris nutarė kreiptis būtent į A.Rasiulį, Krasnojarsko lietuvių bendruomenės pirmininką.

Išgyvendama, kad jos antra pusė, kitos šalies pilietis, savo gimtinėje pripažintas mirusiu, neturintis asmens dokumentų ir ligotas, netyčia aptiktas Rusijos teisėtvarkos, gali būti suimtas, o jo gyvenimas gali greitai pasibaigti žiauria mirtimi.

Žinia pasiekė gimtinę ir artimuosius

A.Rasiulis teigė su šia žinia kreipęsis į Lietuvos ambasadą Rusijoje, tačiau pas porą nuvyko ir pats.

„Buvau ir pats atvažiavęs pas juos. Gyvena apie 50 kilometrų už Krasnojarsko. Su juo sunku kalbėti, nekalba nei rusiškai, nei lietuviškai. Moteris, aišku, kažkaip supranta, ką jis nori pasakyti“, – dėstė A.Rasiulis.

Pirmininkas pasakojo, kad teko griebtis giminių paieškos, norint, jo žodžiais, „atgaivinti“ žmogų. Sakė žinantis, kad Jonas Lietuvoje turi brolį, tris dukras, tačiau tuomet, kai teko atlikti DNR tyrimus, nustatant vyro tapatybę, tam ryžosi tik viena Jono dukrų.

„Ir išaiškinom, žinoma, kad tas pats žmogus. Buvo 99,99 proc. atitikimas“, – patikino A.Rasiulis.

Šiuo metu pirmininkas rūpinasi, kaip žmogui pavyks grįžti į savo gimtąją šalį, kam teks kompensuoti visas išlaidas. Mat žinoma, jog pats Jonas finansinių galimybių tam tikrai neturi, tačiau A.Rasiulis vis dar nenuleidžia rankų ir stebi proceso eigą tikėdamasis, kad vyras sėkmingai grįš į Tėvynę.

Jonas Lietuvoje turi brolį, tris dukras, tačiau tuomet, kai teko atlikti DNR tyrimus, nustatant vyro tapatybę, tam ryžosi tik viena Jono dukrų.

Vos Lietuvą pasiekė žinia apie po 25 metų gyvą Rusijoje atsiradusį lietuvį, prokurorai skubiai kreipėsi į teismą, prašydami atnaujinti civilinę bylą ir pripažinti, kad mirusiu laikytas Jonas A. yra gyvas.

Tai, kad atsiradęs asmuo yra būtent Jonas A., patvirtino gautos ekspertizės išvados. Teismo nutartyje rašoma:

„Siekiant identifikuoti asmenį teismo 2022 m. birželio 30 d. nutartimi buvo paskirta DNR ekspertizė ir ją pavesta atlikti Teismo medicinos instituto Serologijos ir DNR laboratorijai. Gautame ekspertizės akte Nr. ES67/2022(01) padaryta išvada, kad L. R. yra biologinė Jono A. dukra su 99,9999998 proc. tikimybe“.

Neteisėtai Rusijoje gyvenantis Jonas šiuo metu neturi jokio asmens dokumento ir sunkiai serga, tačiau, kol asmuo teisiškai paskelbtas mirusiu, jis negali gauti jokios pagalbos ir parvykti į Lietuvą.

Skubus teismo sprendimas

Kauno prokuratūros duomenimis, Lietuvos ambasadai Rusijoje yra persiųsta užklausa dėl vyro pargabenimo į Lietuvą.

Turimais medicininiais duomenimis, Rusijoje lietuviui yra nustatyta sunki, greitai progresuojanti genetinė liga, kuri jau padarė organizmui žalos.

„Šiuo metu negali nei kalbėti, nei rašyti“, – užfiksuota teismui pateiktoje medžiagoje.

Atsižvelgiant į visas aplinkybes ir sunkią Jono A. sveikatos būklę, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras, gindamas viešąjį interesą, teismo prašė skubiai panaikinti sprendimą, kuriuo minėtas asmuo paskelbtas mirusiu.

Rugsėjo 28 dienos Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų sprendimu prokuroro pareiškimas dėl civilinės bylos, kurioje nuspręsta Joną A. paskelbti mirusiu, atnaujinimo, buvo patenkintas.

„Asmuo, kuris buvo paskelbtas mirusiu, šiuo metu gyvena užsienio valstybėje, neturi jokio galiojančio asmens dokumento, sunkiai serga, jam reikalingos medicininės paslaugos. Šios aplinkybės laikytinos svarbiomis taikyti išimtį, todėl teismo sprendimo dalis, kuria panaikintas teismo sprendimas dėl asmens paskelbimo mirusiu, vykdytina skubiai“, – pažymima Kėdainių teismo teisėjo priimtoje nutartyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius